Na Brunce by mohla stát kompostárna

V polovině měsíce listopadu by mělo na humpoleckou radnici dorazit stavební povolení a již příští rok by se mohla začít stavět kompostárna na likvidaci biologického odpadu. Dokončení je naplánováno v roce 2010.

Humpolečtí radní počítají se stavbou pouze v případě, že se jim podaří získat dotaci. Náklady ve výši 90 miliónů korun jsou dány potřebou náročných terénních úprav. Celková rozloha kompostárny bude asi 1,5 hektaru. Pozemky, které byly v dané lokalitě dostupné, budou vyžadovat rozsáhlé zemní práce. Při geologickém a vodohospodářském průzkumu se zjistilo, že je zde vysoká hladina spodní vody, což náklady dále zvýšilo.


Nová kompostárna by sousedila s překladištěm komunálního odpadu společnosti SOMPO. Radní předpokládají, že by kompostárna a překladiště mohly společně využívat některé stroje. Kompostárna bude zpracovávat biologický odpad rostlinného původu, podle projektu by měla ročně zpracovat asi 4 700 kubíků. V tomto množství jsou zahrnuty i kaly z čistírny odpadních vod. V zařízení budou kóje na výrobu kompostu a také plochy k jeho skladování – projekt počítá s tím, že zde bude možno skladovat roční produkci. Kompost bude využíván především na zelených plochách ve městě, s jeho prodejem se zatím nepočítá.


V současné době využívá Humpolec k likvidaci trávy zařízení školního statku. Současná roční produkce biologického odpadu ve městě se přitom blíží hranici čtyř tisíc kubíků.


(Zdroj: MF Dnes)

Čtěte dále:   Fotografický workshop Pohlednice pro Humpolec

myska

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Lidé z Rozkoše nechtějí čerpací stanici

Čt Říj 16 , 2008
Mezi rozkošskými bytovkami a hlavní silnicí ve směru Humpolec-Havlíčkův Brod, tedy takřka na návsi, by měla vyrůst nová benzínka, kterou zde zamýšlejí postavit představitelé ledečské Lesní společnosti, tj. vlastníci dotčených pozemků. Čtěte dále:   Béčko Velkého Meziříčí na Humpolec nestačilo

You May Like

Témata