Kousek od Humpolce se nachází Studánka Vysočiny

Studánkou Vysočiny pro letošní rok se stala Křižná studánka u Horních Pasek nedaleko Humpolce.

U příležitosti světového Dne vody vyhlásilo na jaře letošního roku občanské sdružení Zelené srdce třetí ročník ankety Studánka Vysočiny roku 2009 o nejkrásnější, nejlepší, nejmilejší, nejchutnější studánku kraje Vysočina.  Vítěznou studánkou, kterou vybrala porota z pěti navržených, se stala Křižná studánka u Horních Pasek nedaleko Humpolce na hranicích okresů Pelhřimov a Havlíčkův Brod.


 


„Rozhodování nebylo vůbec jednoduché, protože letos byly navrženy hned tři poutní studánky, ale porotu zaujal nejvíce právě návrh Křižné studánky,“  prozradil hlavní organizátor ankety Pavel Koubek.  Studánku pramenící pod kaplí Panny Marie navrhl pan František Smejkal z Hradce Králové, který se k ní vrací již od dětství. Studánka  v současné době díky suchému počasí nemá vodu, přesto ji členové sdružení vyčistili od napadaného listí a označí ji tabulkou s textem Studánka Vysočiny roku 2009. Vítězný návrh odměnili pořadatelé knihou o studánkách.


 


Druhé místa získala léčivá poutní studánka sv. Anny u Dobrohostova, kterou navrhla pani Ludmila Vencovská z Humpolce a v těsném závěsu třetí místo získala Žižkova studánka u Malčína, kterou navrhl pan Josef Urbanec z Malčína. Na čtvrtém místě se umístila Stříbrná studánka u Bohdalova a pátou navrženou studánkou je Poustevníkova studánka u Havlíčkovi Borové. Kromě Stříbrné studánky jsou všechny ostatní z okresu Havlíčkův Brod.


 


Cílem ankety, která bude pokračovat i v příštím roce, je upozornit na krásná místa v kraji Vysočina, mezi které studánky bezesporu patří,  ale také na jejich stav, který je v některých případech žalostný.  „Vzhledem k situaci s pitnou vodou, budeme všechny studánky v budoucnu znovu potřebovat a i na tento fakt chceme anketou upozornit,“ uzavírá Pavel Koubek


 


 


 

Čtěte dále:   Parkování v centru Pelhřimova je dražší. Připlatí si hlavně místní

myska

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Velký Dětský Den v Kalištích

Čt Kvě 28 , 2009
Zajímavý a pestrý program připravili ke Dni dětí pořadatelé v Kalištích na sobotu 30.května od 13:00 hodin. Čtěte dále:   Parkování v centru Pelhřimova je dražší. Připlatí si hlavně místní

You May Like

Témata