Otvírání studánek

Na slavnost Otvírání studánek se můžete vydat v neděli 25.4.2010 do Mladých Bříšť u Humpolce, kde ji každoročně pořádají občanská sdružení Zelené srdce a Čtveráci.

“Ve dvě hodiny odpoledne se vydáme od bývalé školy na cestu ke čtyřem studánkám v okolí a každou z nich symbolicky odemkneme” přibližuje slavnost Pavel Koubek ze sdružení Zelené srdce, které se o studánky stará.   


Studánky odemykají po zimě děti velkým dřevěným klíčem. Hudební doprovod putování zajistí manželé Radovi hrající příjemné křesťanské folkové písničky. Manželé Radovi zahrají i na samostatné koncertě od 16,00 hodin v kostele sv. Jana Křtitele v Mladých Bříštích.  Vše zakončí posezení na místní faře.


                  


V minulosti patřilo jarní otvírání studánek spojené s jejich čištěním  k tradičním zvykům, jako je třeba velikonoční pomlázka a v posledních letech se je i na Vysočině snaží znovu oživit občanská sdružení, která se věnují ochraně studánek.  Mezi ně patří právě sdružení Zelené srdce, které od roku 2002 obnovilo již 16 studánek a nadále se je snaží udržovat.


„Kromě údržby obnovených studánek, se nám každý rok daří obnovit alespoň jednu další zapomenutou studánku, ale tímto tempem máme práce na mnoho let,“  dodává Pavel Koubek o neuspokojivém stavu studánek.


 

Čtěte dále:   Klienti pěti SeniorCenter SeneCura navštívili v Praze Senát, setkali se i s Milošem Vystrčilem

myska

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Na letošním Bernard Festu zahraje kubánská kapela

St Dub 21 , 2010
Termín Bernard Festu 2010 je tradiční – druhý srpnový víkend. Tentokrát vychází na 6. a 7.srpna. Pořadatelům se podařilo zajistit opět velice kvalitní skupiny, letos vůbec poprvé zprovozní dvě hudební scény. Čtěte dále:   Stanice Pavlov vydává nástěnný kalendář pro rok 2024

You May Like

Témata