knižní plácek

Letní čtení


Letní čtení lehoučké jako pírko se hodí jak na rozpálené subtropické pláže, tak i na pohovky zamračeného Humpolce. Se zvyšujícím se počtem hvězdiček poroste i váš umělecký zážitek.

B.T. Bradfordová: Ženy jeho života
* * – – –
Nečekaná událost donutí multimilionáře Maxmiliána Westa přehodnotit svou minulost a novýma očima se podívat na ženy, které ho milovaly. Kniha je přehledně rozdělena podle jmen jeho milenek a podle místa, kde se děj odehrává. Autorka se zde snaží zachytit různé pohledy na některé dramatické události 20. století – nástup Hitlera k moci, zabrání Sudet a také poválečnou deziluzi Evropy.
Bryndová Jana: Máslo na hlavě
* * – – –
Humoristicky laděná novela o neurotické překladatelce Daně, které se v honbě za láskou a samostatností vždy každá situace vymkne z ruky. Dana se potácí mezi svými sny a iluzemi, aby vždy pěkně tvrdě dopadla na příliš reálný otoman pronajaté garsonky mezi lahve vína, rozepsané překlady a nekompromisní displej osobní váhy. Místy kniha připomíná Deník Bridget Jonesové, je ale zasazená do typicky českého prostředí. Pokud se v knize sama nenaleznete, může se vám snadno stát, že v ní naleznete třeba svoji matku nebo dobrou kamarádku.
Woodová B.: Hippokratova přísaha
* * * – –

Tři přítelkyně – lékařky Ruth, Sondra a Mickey se poprvé setkávají na lékařské fakultě. Po promoci se každá po svém vyrovnávají se svým životem, svými láskami, úspěchy, neúspěchy a ideály. Za každou cenu se však snaží dostát svému slibu – Hippokratově přísaze.
Autorka sama zná důkladně lékařské prostředí, neboť několik let pracovala na neurochirurgické klinice. Protože procestovala téměř celý svět, překvapí nás v knize důvěrnou znalostí misijní nemocnice v africké Keni.
Potterová P.: Černý jezdec

* – – – –

Velice romantický, téměř pohádkový příběh je dějem zasazený do Skotska 2. poloviny 18. století. Krásná Bethia je donucena ke sňatku s Angličanem, její bratr je uvězněn a hrozí mu smrt. Jedině černý jezdec – bájný ochránce Skotů jim může pomoct….
Ed McBain: Matthew Hoppe – poslední naděje

* * – – –

Detektiv Carella z 87. revíru pomáhá advokátu Hopeovi objasnit souvislosti mezi zatoulaným manželem Jackem Lawtonem a nálezem mrtvoly s jeho doklady. Jakou roli zde ale hraje pohár, ze kterého údajně vypil sám Sokrates svůj bolehlav?
Sayersováo D.L.: Pět falešných stop
* * * – –

Mimoto, že se jedná o detektivku se vším, co k detektivce patří – tajemství, mrtvola, strach a lži, je kniha také plná pověstného britského humoru. Pokud se tedy chcete dozvědět, kdo a proč zabil malíře Campbella, nechejte se unášet vlnami logiky lorda Wimseyho a jeho sluhy Butlera až k vyřešení případu.

Hrubý V.: Tak trochu jiné namlouvání

* * * – –

Jak pozná dívka dívku svých snů a muž muže svých snů? Několik skutečných příběhů homosexuálních párů i vám možná pomůže zorientovat se ve vlastním životě a srdci.
Simmel J.M.: Jen vítr to ví

* * * – –

Zaměstnanec pojišťovací agentury Robert Lucas přijíždí na francouzskou Riviéru objasnit záhadný výbuch luxusní jachty. Pod palmami, při romantické hře cikád se zde seznámí s malířkou Angelou, šarmantní osobností canneské společnosti, zamiluje se do ni a po jejím boku proniká do světa mocných finančníků. Při pátraní plném dramatických zvratů jde brzy i jemu o život….

Čtěte dále:   Roman Štětina

Nabídka náročnějších titulů pro ty, kteří odpočívají nejlépe u v hlubokých hlubinách věd a umění:
kolektiv autorů: Břitvou do klavíru
* * * * –

Almanach současné české surrealistické poezie. Na čele mám měsíc / a kartářka říkala / že je to znamení / kamennýho údolí země Ksidu / na čele mám měsíc / a mezi nohama / kráter píše zde Kateřina Valentová a Ivo Medek Kopaninský si přidává z kapku jiného soudku, nyní aktuálního – Když se po volbách přelepují plakáty kandidátů / reklamami na podprsenky / tak to znamená, že zvolenci / budou brzy mít vyboulené kapsy.
kolektiv autorů: Česká přísloví
* * * – –

Dana Bittnerová a Franz Schindler nelenili a posbírali všechna známá česká přísloví do r. 2000. V knize nechybí statistiky frekvence jejich užití v populaci, ale schází mi zde k některým příslovím vysvětlení, nebo alespoň nějaký náznak. K čemu se vztahuje přísloví: V lese medvěd a v domě macecha?

Hedvábný M.: Pověsti z Vysočiny
* * * – –
Se 155 pověstmi z oblasti Žďárska, Novoměstska, Bystřicka, Meziříčska a Bítešska se může seznámit čtenář této knihy. Pověsti jsou sice krátké a stručné, nicméně jenom se hemží tajemnými postavami z fantazie dávných vypravěčů. Setkáme se s hejkaly, divoženkami, loupežníky, hastrmany a dalšími a dalšími postavami, které se opředené tajemstvím brouzdali v dávných dobách skrz rybníky, řeky, lesy a vesnice kouzelného kraje Vysočina.

Fiala V.: Umělecká Paříž
* * * * *

Nemůže být zajímavější knihy pro milovníky umění a cestování a pro ctitele svobody a vína. Kniha je koncipována jako průvodce městem. Je přehledně rozdělena podle jmen jednotlivých ulic, na kterých hráli, psali, malovali, popíjeli nebo se milovali významné osobnosti světové kultury. Vyjma rodilých Francouzů potkáme v knize třeba Pavla Tigrida, Karla Teigeho nebo Ericha Mariu Remarqua. Nechybí zde ani jejich fotografie, stejně jako fotografie nebo historické mapky samotného města. Pokud se tedy chcete dozvědět něco nového, nebo zavzpomínat na něco starého, pak nechejte v gramofonu zpívat Edith Piaf a začněte listovat….

Au revoir!
Petra Kratochvílová, Knihkupectví Jana Zábrany

Karel Kratochvíl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Koupaliště Žabák v Humpolci

Čt Čvc 11 , 2002
provozní doba, řád, ceny a foto Čtěte dále:   HUMPOLECKÉ ZABIJAČKOVÉ HODY

You May Like

Témata