Celníci zadrželi na silnici nezdaněný alkohol

2

Humpolec – Více než osm set litrů nezdaněných lihovin zajistili ve středu ráno jihlavští celníci nedaleko Humpolce.

alkohol.jpg

Únik na spotřební dani byl vyčíslen na téměř pětadevadesát tisíc korun. Jedná se tak o další případ výskytu nezdaněného alkoholu na Vysočině.
„V úterý ráno skupina mobilního dohledu z jihlavského celního úřadu kontrolovala vozidla u Humpolce. Zaměřila se na kontrolu přepravy vybraných výrobků jako jsou lihoviny, minerální oleje, tabákové výrobky. V jejím hledáčku byla také kontrola zboží, které uniklo dohledu celních orgánů,” řekla mluvčí Celního ředitelství Brno Lada Temňáková

„Poblíž obce Kejžlice celníci zkontrolovali vozidlo Peugeot Boxer a zjistili, že převáží větší množství lihovin. Řidič nebyl schopen doložit originální doklady, které by prokázaly řádné zdanění zboží,” dodala mluvčí.

Hlídka proto eskortovala vozidlo i s řidičem na celní úřad v Jihlavě a tam provedla důkladnou prohlídku. V nákladním prostoru se nacházelo celkem 827 litrů lihovin v nejrůznějších objemech spotřebitelského balení. V krabicích byly například tuzemák, slivovice, absinth a další lihoviny. Přibližně čtvrtina z nich navíc nebyla značena kontrolní páskou.

Hodnota zboží byla vyčíslena na 313 621 korun. Případný únik na spotřební dani by činil 94 859 korun. „Pokud nebude prokázáno řádné zdanění výrobků, bude zahájeno řízení ke stanovení a vybrání daně. V případě výrobků, které nebyly označeny kontrolní páskou, hrozí propadnutí zboží, nebo pokuta až do výše pěti milionů korun za spáchání deliktu neoprávněného nakládání s neznačeným lihem,” vysvětlila Temňáková.

Jedná se o další úspěch vysočinských celníků. Minulý měsíc celní správa ze Žďáru nad Sázavou zkontrolovala provozovnu Ovoce a zelenina nedaleko Žďáru. „Zjistili, že se zde protizákonně rozlévá k přímé konzumaci alkohol z kanystrů a zároveň je zde skladován neznačený líh,“ popsala případ mluvčí celního ředitelství.

Celníci na místě zajistili dvaapadesát litrů lihovin v kanystrech o objemu pět litrů, z nichž některé již byly otevřené, a sedm plných litrových lahví. Hodnota zboží byla vyčíslena na 7 850 korun a únik na spotřební dani byl 5 365 korun. Za spáchání tohoto deliktu hrozí provozovateli prodejny pokuta až do výše pěti milionů korun.

Čtěte dále:   Trestní oznámení odložena jako neodůvodněná

Našlo se i střelivo

O tom, že nejsou problémy jen s ilegálním alkoholem, pak svědčí případ z 12. listopadu, kdy jihlavští celníci zadrželi na dálnici D1 dva srbské kamiony převážející více než milion kusů střeliva. Z dokladů, které řidiči předložili, vyplývalo, že se jedná o náklad střeliva pro ruční palné zbraně, směřující ze Srbska do Německa a dále pak do Ruska a Pákistánu.

Vzhledem k tomu, že řidiči nepředložili nezbytné povolení Policejního prezidia České republiky k průvozu tohoto nákladu, byly kamiony zajištěny na Celním úřadu Jihlava. Hodnota zajištěného střeliva byla přes šest milionů korun. Šlo o střelivo do malorážek, pistolí, automatických pušek a kulometů.

převzato z Pelhřimovského deníku:

http://pelhrimovsky.denik.cz/zpravy_region/20101210_celnici_alkohol.html

Petr

2 thoughts on “Celníci zadrželi na silnici nezdaněný alkohol

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Bude tuhá zima. Jeleni šetří krokem a veverky mají velké zásoby oříšků

St Pro 15 , 2010
Pozorovatel meteorologické stanice ze Šindelové Rudolf Kovařík nespoléhá jenom na přístroje, napovídá mu i příroda. A podle té prý nás čeká tuhá zima. Jeleni nechodí daleko od krmelce, divočáci mají více tuku a veverky si na zimu připravily větší zásoby oříšků. Čtěte dále:   POZOR: kontrola oken zdarma

You May Like

Témata