Kulturní nabídka

1

Kultiurní nabídka v okolí Humpolce a na Vysočině na tento víkend.

Jiřice: Hasiči v Jiřicích budou slavit

Velké oslavy u příležitosti 130. výročí založení sboru dobrovolných hasičů se budou tuto sobotu konat v Jiřicích. Ve 13 hodin vyrazí od obecního úřadu slavnostní průvod ke kostelu, kde se uskuteční svěcení praporů a hasičské techniky. Na hřišti jsou pak připraveny ukázky požárních útoků a k vidění zde bude i zásah profesionálních hasičů, práce záchranářských psů a psovodů a návštěvníci si zde budou moci prohlédnout i historickou techniku. K dobré náladě zúčastněných zahraje kapela Božejáci.

Humpolec: Na vítězného rybáře čeká dovolená

Rybáři se už jistě nemohou dočkat zábavného dne, který pro ně na sobotu přichystali pořadatelé z místní organizace Českého rybářského svazu Humpolec. Na programu jsou dopoledne závody pro  rybáře nad 15 let na chovném rybníku Dvorák, mladší budou závodit na chovném rybníku Dusilák. Soutěží o pohár a zahraniční dovolenou nebo dovolenou v Krkonoších. Připraveny jsou i další ceny, například za nejdelší ulovenou rybu. Od 17 hodin zpestří zábavu skupina Garden Party Band. Vstup je zdarma a zajištěno je také občerstvení.

Pelhřimov: Cykloběžci zastaví v Pelhřimově a upozorní na problém s drogami

Při příležitosti blížícího se Mezinárodního dne proti zneužívání drog do Pelhřimova v pátek mezi 15. a 16. hodinou zavítají účastníci Cykloběhu za Českou republiku bez drog. Už desátý ročník akce pořádá občanské sdružení Řekni ne drogám – řekni ano životu. Největší pravidelná protidrogová kampaň spojená se sportem se koná pod záštitou senátu. Klade si za cíl poukázat na nedostatečnou informovanost v oblasti protidrogové prevence.

Jiřice: Hlasování o Strom roku začíná

Šestisetletá lípa v Jiřicích má šanci stát se Stromem roku 2012, ale nejprve je zapotřebí ji podpořit v anketě, kde soupeří s dalšími jedenácti finalisty. Hlasování začíná patnáctého června a potrvá až do desátého října letošního roku. Cílem ankety je jednak upozornit na zajímavé staré stromy v České republice, ale zároveň pomoci sázet nové. Proto je hlasování v anketě zpoplatněné a veškerý výtěžek putuje na výsadbu a ochranu stromů po celé republice.

Humpolec: Jak vidí naši současnost Golem

Fotografický cyklus Pavla Remara Vysočina okem Golemovým bude až do konce června k vidění v humpoleckém muzeu Dr. Aleše Hrdličky. Výstava mapuje židovské památky v našem kraji, a přestože některé z nich mohou na diváka působit poněkud nelichotivým dojmem, po chvíli zjistí, že i za oprýskaností se ukrývá nevšední krása. Hosty Pavla Remara jsou Eva Skalníková a Irena Kašíková, které zde vystavují ručně vyřezávané svíčky. Práce všech tří autorů jsou umístěny ve výstavním sále na Horním náměstí.

Den mikroregionu a veteran rallye v Pacově začne v sobotu

Ilustrační fotografie.

Ilustrační fotografie. Autor: DENÍK/Libor Plíhal

dnes 12:12

Pacov – Pacov v sobotu ovládne už pátý ročník Dne mikroregionu a Mezinárodní veterán rallye historických motocyklů s názvem Pacovský okruh 2012.

Návštěvníci se můžou těšit na bohatý program. Ten bude doplněný o řadu ukázek a prezentací hasičů a policistů. Od 10 do 18 hodin budou  zdarma zpřístupněny prostory tamního zámku, tedy knihovna, muzeum, zámecký sál a úřad.

Dopoledne se na Náměstí Míru sjedou historická jednostopá vozidla. První závodník na trať vyjede úderem 13. hodiny.

Trať soutěže povede z Pacova do Hořepníka, Samšína a odtud zpět do Pacova. Motocyklům se zvolenou rychlostí 40 kilometrů v hodině bude umožněno projet celou trať dvoukolově.

Čtěte dále:   Dětský den

Mnozí z účastníků veterán rallye akci pojali stylově, a tak na trať vyjedou v dobovém oblečení. Vyhlášení výsledků a dekorování vítězů je naplánováno na půl šestou. Večer zakončí ohnivá show s  ohňostrojem.

Vysočinu s Rakouskem spojí Jazzový most

Ilustrační foto

Ilustrační foto Autor: DENÍK/Petr Šimr

včera 16:20

Vysočina – Jazzový most, to je název projektu hudebních setkání, který už druhým rokem přivádí do menších obcí na Vysočině vždy minimálně jednu českou a jednu rakouskou kapelu.

Jedná se totiž o akci v rámci přeshraniční spolupráce mezi Rakouskem a několika českými regiony, která se koná pod záštitou organizace Porta culturae.

Letošní jazzová štafeta na Vysočině začne již tento pátek v Počátkách na Pelhřimovsku, které se do tohoto projektu zapojí vůbec poprvé.

V tamním letním amfiteátru se od osmnácti hodin představí kapely TATA band a Solar Plexus. První zmíněná skupina se řadí k českým zástupcům.

„Jedná se a seskupení z Vysočiny, které nabízí především klasický dixieland. Repertoár je složen ze známých dixielandových skladeb domácích i zahraničních autorů. Jsou zde však obsaženy i písně jdoucí za hranice tohoto stylu," uvedla vedoucí počáteckého kulturního zařízení Ludmila Marková.

Druhý den 
v Novém Městě

Druhá kapela přijede z Rakouska. „Solar Plexus je mladé rakouské jazzové trio, které chce více než hrát autorskou hudbu. Vlastní instrumentální kompozice pro kytaru, kontrabas a bicí jsou melodické, napínavé a promyšlené. Vznikají v hlavě a jsou hrány od srdce," prozradila o rakouské kapele Marková.

Druhý den bude Jazzový most pokračovat v Novém Městě na Moravě na Žďársku, konkrétně v Horácké galerii. Na tamním nádvoří vystoupí Swingtet a Solar Plexus. Program začíná úderem 18. hodiny. Pokud bude pršet, muzikanti se přesunou do prostor zámeckého podkroví.

Cílem hudebního souboru Swingtet je přinést v maximální míře a kvalitě u nás zatím neznámou, ovšem originální, rytmicky pestrou hudbu.

Zaměřuje se především na skladby legendárního francouzského kytaristy Django Reinhardta, ale také na jazzové standardy a skladby dalších vynikajících gypsy jazzových interpretů a současných následovníků Django Reinhardta, mezi které patří hvězdy stylu Jazz Manouche jako Rosenberg Trio, Bireli Lagrene, Angelo Debarre, Dorado Schmitt, Tchavolo Schmitt, Romane, Jimmy Rosenberg, Samy Daussat, Gismo Graf a mnoho dalších.

Hudba mezi klášterními zdmi

V neděli se akce přesune do Nové Říše na Jihlavsku. Nejdříve se na nádvoří premonstrátského kláštera mohou návštěvníci těšit na pohádku o Čarodějnici z kumbálu a dvou klíčů, kterou zahraje Téměř divadelní společnost.

Začátek je ve čtyři hodiny odpoledne. A od šesti hodin odpoledne pak mezi klášterními zdmi zazní jazz. V rámci Jazzového mostu zde vystoupí dvě hudební tělesa. Přibyslavské Himbeere Brombeere, které svým věrným posluchačům již řadu let přináší interpretaci jazzových standardů i vlastních kompozic v neobvyklém nástrojovém obsazení, a opět rakouské Solar Plexus.

O pět dní později, v pátek 22. června, se putovní akce objeví také v Zámecké knihovně v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku, kde se představí orchestr Himbeere Brombeere a rakouský Edi Nulz.

Jazzový most se na závěr překlene i do Ledče nad Sázavou na Havlíčkobrodsku, kde v sobotu 23. června od 18 hodin vystoupí na dolním nádvoří hradu kapely Swingtet a Edi Nulz.

Pořadatelé doufají, že publikum si užije více než tříhodinový hudební nářez. Edi Nulz je totiž mladá formace, která se nebojí experimentů. Je temperamentní, a přesto obratná a především naprosto nevypočitatelná.

Axl

One thought on “Kulturní nabídka

  1. Dnes bude ještě koncert Martina Sýkory a spol. na hradě Orlíku od 19,00 hodin. Určitě to bude pohodové večerní hraní pro všechny, kteří se po pracovním týdnu chtějí na chvilku zastavit a poslechnout si příjemnou muziku. Pavel Koubek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Hráz rybníka na Pelhřimovsku je bezpečná, další trhliny se neobjevují

Čt Čvn 14 , 2012
Hráz rybníka Dolní Kladiny u Zachotína na Pelhřimovsku, kvůli jejímuž havarijnímu stavu hrozilo od pondělí zaplavení přilehlých oblastí, už je stabilizovaná. Oddychnout si tak mohou zejména obyvatelé nedaleké Kletečné, kterým v předešlých dnech hrozila i evakuace. Čtěte dále:   Dětský den

You May Like

Témata