Finále 48. ročníku seriálu závodů Zlatá podkova 2013

23. – 25.8.2013. V jezdeckém areálu Školního statku v Humpolci vyvrcholí letos již 48. ročník tradiční soutěže v jezdecké všestrannosti a soutěžích spřežení. V rámci tohoto seriálu se v letošním roce uskutečnily kvalifikační závody v Dvorečku, Semicích, Borové, Mikulově, Brně, Lošticích, Pardubicích, Polici nad Metují a v Kolesech. Účastníci, kteří při absolvování těchto předkol splnili kvalifikační kritéria, mají právo účasti na finále celého seriálu, které se uskuteční v termínu 23.-25. 8. 2013 v Humpolci.

V letošním roce je tato akce navíc spojena s další významným závodem a to Mistrovstvím ČR ve všestrannosti seniorů.

V rámci třídenních soutěží se divákům představí více jak 130 koní v sedlových i vozatajských kategoriích včetně divácky oblíbených pony soutěží a také v ukázce soutěže ve zručnosti tahu klády. V rámci soutěží bude také vyhodnocena přehlídka výkonných koní plemene Český teplokrevník a bude oceněn Zlatý kůň ZP. Součástí celé třídenní akce je také koncert dechové hudby mladých s vystoupením mažoretek a slavnostní průvod městem zakončený slavnostní přehlídkou na humpoleckém náměstí. Humpolecké finále je příležitostí pro setkání nejen několika generací milovníků koní a jezdectví ale i ostatních obyvatel a návštěvníků Humpolce. V areálu závodiště je pamatováno i na občerstvení a nejmladší návštěvníky pobaví lunaparky. Na sobotní večer je v areálu statku připraveno vystoupení country skupiny, která zahraje návštěvníkům k tanci i poslechu.

Předběžný  program:

Pátek 23. srpna 2013

od   9.00 hod.       Drezurní zkoušky

Sobota 24. srpna 2013

od   8.00 hod.       Terénní zkoušky sedlových soutěží BP, SN, SP, ZP, Pony

od 15.00 hod.      Maraton spřežení – Mistři opratí

     20.00 hod        Country zábava

Neděle 25. srpna 2013

       9.00 hod.       Horní náměstí – koncert dechového orchestru mladých s vystoupením mažoretek

od   9.00 hod.       kolbiště Dusilov – parkur SN

Čtěte dále:   Fotbalisté Humpolce doma vyhráli

     10.00 hod.       Průvod jezdců městem a zdravice na náměstí

     11.00 hod.       Soutěž ve zručnosti tahu klády a soutěž lam

od 12.30 hod.      Překážková jízda spřežení MO

následně              Parkury sedlových soutěží Pony, BP, SP, ZP, – Dekorování vítězů

Všestrannost je od roku 1912 součástí Olympijských her. Vznikla původně v armádě, kde se z povinných zkoušek poslušnosti, vytrvalosti a rychlosti vojenských koní vyvinula nejúplnější jezdecká disciplina. Jezdec a kůň při ní absolvují v průběhu tří dnů (někdy je soutěž zkrácena na dva dny) tři rozdílné zkoušky (drezurní, terénní a skokovou), při kterých mohou obdržet trestné body. Dvojice s nejmenším počtem trestných bodů zvítězí. Divácky nejatraktivnější je sobotní terénní zkouška a nedělní parkur. Během závodů jsou soutěžící rozděleni do jednotlivých kategorií dle věku a výkonnosti. Nejmladší jezdci se účastní soutěže v divácky zajímavé kategorii PONY, dalšími kategoriemi jsou Soutěž nadějí, Bronzová podkova, Stříbrná podkova a nejnáročnější Zlatá podkova.

Spřežení – o uznání této discipliny mezinárodní jezdeckou federací se významně zasloužil manžel anglické královny princ Filip, který aktivně závodil se čtyřspřežím. Jedná se o obdobu jezdecké soutěže všestrannosti s obdobným systémem hodnocení. V rámci seriálu je možné shlédnout závody v kategoriích jednospřeží, dvojspřeží, čtyřspřeží a také spřežení pony.

J. Klubal

Soutěže podkovy o.p.s

www.zlatapodkova.cz

Podkov.JPG

Podkov2.JPG

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

XII. Filmový festival FILM A DĚJINY - téma "ČAS BEZČASÍ"

Po Srp 19 , 2013
XII.ročník filmové přehlídky českých a evropských starých i současných filmů. Projekce probíhá na několika místech v areálu hradu Orlík nad Humpolcem. 20-25.8. 2013 Čtěte dále:   Lanžhot smetl Humpolec. Trenéry překvapil Svoboda

You May Like

Témata