Zapomenutí svědkové – necháme to tak?

V březnu můžete v Muzeu Dr. A. Hrdličky na Horním náměstí v Humpolci navštívit výstavu nazvanou Zapomenutí svědkové – necháme to tak? Výstava seznamuje s osudy církevních památek nejen za minulého režimu, kdy bylo mnoho z nich poznamenáno ničením a zapomenutím, ale i v současné době, kdy se některé z nich probouzejí k životu, ale další zatím zapomenuté zůstávají.

První část výstavy představuje osudy křížů v okolí Humpolce.  Nejrůznější kříže patří k nejběžnějším památkám v krajině Vysočiny, ale jejich stav je také různý. Některé jsou udržované, o některé se dlouhodobě nikdo nestará a na některých místech už zůstal jen opuštěný kamenný podstavec zarostlý v kopřivách. „U těchto původně církevních památek se dnes již mnoho lidí k modlitbě nezastavuje, ale přesto patří do krajiny, kde dotvářejí její kulturní a duchovní rozměr a zaslouží si proto ochranu,“ vysvětluje Pavel Koubek.

Druhou část výstavy tvoří expozice nazvaná Necháme to tak!, která ukazuje rozkradené, rozbourané a zapomenuté kostely a kapličky z celé republiky. Na ni navazuje poslední část nazvaná Probuzení kaple sv. Anny vyprávějící osudy kaple nedaleko Pelhřimova od jejího vzniku, po úplné zapomenutí, až po snahy o její záchranu.

Hlavním posláním výstavy je probouzet zájem lidí o záchranu a péči o zapomenuté svědky, kterých máme i na Vysočině dost.  „Nejsme na tom tak špatně, jako pohraniční oblasti, ale i zde jsou stavby volající po záchraně,“ hodnotí stav památek Pavel Koubek. Většina kostelů a kapliček v obcích a městech je již opravena, ale hůř na tom jsou ty ve volné krajině. První místo v seznamu nejohroženějších stojících kaplí by jistě zaujala kaple s hrobkou nedaleko Herálce. Za minulého režimu nebyla kaple udržovaná, ale stále by jí bylo možné opravit nebýt nepochopitelného zásahu před několika lety, kdy byly z kaple vytrhány všechny kamenné prvky a zůstalo stát jen torzo, které již opravit nelze. Na druhém místě by se umístila již zmiňovaná kaple sv. Anny u Pelhřimova, ale ta má snad naději na záchranu právě díky snaze sdružení Zelené srdce, které se věnuje i záchraně křížů. „Zatím se nám jich podařilo obnovit patnáct, ale víme o několika desítkách dalších, které na záchranu čekají a to nejsou všechny,“ dodává Pavel Koubek.

Čtěte dále:   Humpolec zahájil autokrosovou sezonu

 Výstavu Zapomenutí svědkové – necháme to tak? můžete navštívit od 4. do 27. března 2014 a připravilo ji Občanské sdružení Zelené srdce ve spolupráci se sdružením Zachraňme dominanty a společností Castrum o.p.s.  Jestli ji nestihnete, nebo vás jarní sluníčko vytáhne do přírody, můžete si udělat procházku po nové naučné stezce Křížek v polích, která vede z Mladých Bříšť u Humpolce po modré turistické značce.

Aznicenykriz.jpg

Foto Pavel Koubek: Zničený kříž v osadě Rybníček u Pelhřimova 

příjemný začátek nového týdne přeje Pavel Koubek – sdružení Zelené srdce

———————————————————————-  

 Heslem občanského sdružení Zelené srdce je: „Každý může pomáhat“. I ta nejmenší pomoc může pomoci zachránit kousek přírody, ohroženou památku a nebo lidské štěstí. Děkujeme, že nám pomáháte pomáhat.   Více na našem webu www.zelenesrdce.cz. Informace o přírodě Humpolce naleznete na www.prirodnihumpolec.cz

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Jezinky a bezinky

Po Bře 3 , 2014
Divadelní soubor Jindřicha Honzla při MěKIS v Humpolci Vás zve na divadelní představení autora Josepha Otto Kesselringa JEZINKY A BEZINKY Čtěte dále:   Farmářské trhy

You May Like

Témata