100. výročí od vypuknutí I. světové války připomene řada akcí v krajských muzeíc

Rok 2014 se celosvětově nese ve znamení stého výročí začátku první světové války, jedné z nejvýznamnějších a zároveň nejtragičtějších událostí novodobých světových dějin. České země, které tehdy byly součástí rakousko-uherské monarchie, sice nebyly přímo postiženy bojovými akcemi, ale politické, ekonomické i sociální důsledky válečného konfliktu na jejich obyvatele doléhaly s maximální intenzitou.

 Muzeu Vysočiny Havlíčkův Brod lze navštívit až do 11. května 2014 výstavu s názvem Velká válka 1914-1918. Vedle obecných faktů je výstava také zaměřena na roli našeho regionu a na jednotlivé osobnosti, které jsou s ní úzce spojeny. Výstavu doplňují zajímavé exponáty v podobě zbraní, vyznamenání a osobních věcí vojáků z fronty a lidí ze zázemí. Součástí výstavy budou i tematické přednášky, z nichž první na téma klíčových důsledků tohoto konfliktu se uskuteční již v úterý 15. dubna 2014. Nepůjde o popisy válečných operací, ale primárně o společenské a politické proměny světa, které i po sto letech vidíme kolem sebe a nevíme, že první světová válka je jejich původcem. Přednáška Michala Kampa se dotkne samozřejmě i změn ve městě Havlíčkův Brod.

 

Muzeum Vysočiny Jihlava připravilo na pondělí 14. dubna 2014 besedu vedenou Silvií Čermákovou na téma Jaké to je, když se dějiny začnou dít právě vám?, která sice přímo nesouvisí s I. světovou válkou, ale s boji ve 20. století jako takovými a jejich dopady na životy běžných obyvatel má mnoho společného. Cílem debaty je uvědomění si, jak křehké se mohou ukázat jistoty, na kterých stavíme své životní plány a přesvědčení. Přednáška nabídne jedinečnou příležitosti dotknout se skutečně prožité historie, která se obyčejně do učebnic nedostává.

Velmi netradičně proběhla přednáška Vzpomínky na rok 1914 pořádaná v rámci jarního cyklu přednášek Muzea Vysočiny Třebíč. Jaroslav Bašta a Milan Krčmář, kteří představili osudy třebíčských vojáků za první světové války, si přizvali na pomoc soubor Ampulka, který přednášku oživil divadelními vstupy.

Čtěte dále:   Zkuste objevovat krásy naší země s využitím veřejné dopravy

 

Informace o výstavách a přednáškách konaných v muzeích a galeriích zřizovaných Krajem Vysočina jsou průběžně uveřejňovány na webových stránkách http://www.vysocina-fandi-kulture.cz/.

zdroj: www.kr-vysocina.cz

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Televizní natáčení

Pá Dub 11 , 2014
Již podruhé během krátké chvíle se žáci naší školy SŠ informatiky a cestovního ruchu SČMSD Humpolec stali diváky televizního natáčení. Čtěte dále:   Tipy na víkend na Pelhřimovsku. Noc vědců bude v Humpolci, vinobraní v Počátkách

You May Like

Témata