Exklusivně: rozhovor Humpoláka s Ivetou Čermákovou

3

Rozhovor s Ivetou Čermákovou, spolu-organizátorkou kulturních akcí v bývalém ČML v Humpolci.

Pěkný den, Iveto, jsem rád, že jsme se sešli a že můžeme představit nejen tebe, ale i váš projekt „Laboratoř pro kulturní a společenské oživení města Humpolec“ resp. iniciativa „Závod 01“, kterou organizujete spolu se sestrou Ing. Arch. Monikou Čermákovou za podpory občanského sdružení„Společnost pro rozvoj Humpolecka“

1.      1. Můžeš říct čtenářům nejdříve něco málo o sobě, případně i pár slov o sestře?

Právě dokončuji studium na Pražské Akademii výtvarných umění v ateliéru Intermediální tvorby prof. Jiřího Příhody a od září pokračuji na pražské UMPRUM  v ateliéru „design nábytku a interiéru“ Jiřího Pelcla. Baví mě dělat věci na pomezí volného a užitého umění, proto jsem zvolila tuto cestu. Spolupracuji hodně se sestrou. Minulý rok jsme se účastnily architektonicko-výtvarné soutěže na novou expozici Husova muzea v Kostnici v Německu. Náš návrh byl vítězný a nyní se realizuje, což je pro nás velká zkušenost. Muzeum u Bodamského jezera bude otevřeno letos v červenci v den upálení českého velikána. Vymýšlíme spolu i vlastní nábytek, nazvaly jsme ho „roksor jako styl“. Pracujeme s tradičními i netradičními materiály – roksorem, betonem, dřevem,…Setra vystudovala Fakultu architektury na ČVUT a nyní pracuje jako urbanista na Institutu plánování a rozvoje hl. města Prahy.

2.      Jak vás napadlo začít organizovat tyto akce? Proč v budově bývalého Čemolenu? Jak to vlastně všechno vzniklo? Vznikl tento nápad už mnohem dříve nebo vás inspiroval až vznik MAS Humpolecka a možnost získat, alespoň drobné prostředky na pořádání těchto akcí?

Napadlo nás to v návaznosti na Den Architektury (www.denarchitektury), který jsme pořádaly pro Humpolec. Celorepublikový festival Den Architektury se konal letos již potřetí a zapojilo se více než 40 českých měst. Je to festival, který si klade za cíl popularizovat architekturu a přiblížit ji i laické veřejnosti, probudit v lidech zájem o své město a veřejný prostor. Iniciátorkou je Marcela Steinbachová, která založila i o.s. Kruh, pro který mimo jiné také pracuji. Kruh organizuje v Praze přednášky o architektuře, zve zajímavé zahraniční i české architekty a teoretiky architektury. Nyní probíhá cyklus přednášek „Švýcarsko-české inspirace“, o který je obrovský zájem.  

Domníváme se, že v Humpolci podobné akce zaměřené na obory architektura a umění chybí. Téměř vůbec se zde nevystavuje současné umění. Navíc chceme využít toho, že máme přátele – mladé architekty a umělce, jejichž tvorba je velice zajímavá a mají chuť ji prezentovat i mimo hlavní kulturní centra.

Grantová výzva „místní akční skupiny“ byla samozřejmě výborným impulsem dát dohromady nápady a vytvořit koncept jarního cyklu výstav, přednášek a koncertů. Moc nám to pomohlo se startem. Navíc jsem hledala téma pro svou diplomovou práci a nějakým způsobem mě zaujala budova bývalého humpoleckého gigantu ČML, její zašlá sláva, opuštěnost a mé vlastní představy o prostoru, které jsem si vytvářela ze vzpomínek mojí babičky, která zde několik let pracovala.  Rozhodla jsem se, že tento prostor využiji a našla jsem zde i téma, kterým se ve své diplomové práci zabývám: „Prostor a paměť“. Akce, které zde pak začaly probíhat, jsou tak vyplní v mezičase mého „výzkumu“.

3.      Všechny pořádané akce jsou zdarma vč. drobného občerstvení, což dnes není obvyklé. Málokdo dělá něco jen tak, pro pobavení druhých. Proč to vlastně děláte, chybělo vám prostě v Humpolci trochu té kultury během roku?

Z grantu, který se nám podařilo získat přes MAS Humpolecka, hradíme nájem za prostor, měli jsme i v rozpočtu honorář pro přednášející, ale z toho jsme bohužel zvládly zaplatit stěží dva přednášející. Profil nábytek zas realizoval interiérovou přeměnu opuštěné kanceláře na nynější stav víceúčelové místnosti. Samozřejmě, že s tím jsou spojené další náklady – honoráře pro přednášející a hudebníky, občerstvení, poplatky za elektřinu, atd. Upozorňujeme účastníky, že mohou finančně přispět, tak doufáme, že to půjde touto cestou. Pro nás z toho samozřejmě žádné finanční výhody neplynou, spíše naopak. Ale děláme to, jelikož nás to baví a také proto, abychom inspirovaly ostatní. Je skvělý vidět, že takové akce mohou přilákat tolik lidí. Chápeme to i jako prostor pro setkávání, vždy je zde koncentrace úžasných lidí a skvělá atmosféra.

Čtěte dále:   Humpolecké farmářské trhy

4.      Dle čeho vybíráte zaměření těchto akcí? Kde hledáte účastníky/přednášející/umělce..?

Většinou nás napadne někdo zajímavý a pak k němu hledáme výtvarného umělce, nebo naopak teoretika. Před začátkem jsme měly předjednanou přednášku historika architektury a umění Ladislava Zikmunda-Lendera, protože jsme chtěly upozornit na zajímavé architektonické počiny, které zde zanechal architekt Josef Gočár. K němu jsme pak oslovili Jaroslava Grodla, který je výborným malířem a často maluje městské prostory. Svou výstavu, na kterou přizval ještě Petra Grubera, pojal velmi originálně a přizpůsobil se tématu. Na zeď galerie namaloval obrazy, které zachycovaly budovy, které navrhl tento slavný český architekt. Většina umělců, kteří zde vystavují, jsou moji spolužáci a kamarádi z akademie. Chtěly jsme ukázat, že umělci jsou inspirovány různými obory a jejich nápady vychází často z exaktních věd. To byla např. výstava Šárky Koudelové, která zkoumá kameny, jejich možné interpretace, atd. Její kresby připomínají často ilustrace pro odbornou literaturu. Pozvali jsme proto Martina Sýkoru, kterého, stejně jako Šárku, kameny zajímají, aby o svých vědomostech hovořil. Ukázalo se, kolik toho má umělec se sběratelem kamenů společného…

5.      5. Jaké máte cíle? Na co se ještě můžeme těšit, nalákej nás…

Samozřejmě je příprava těchto akcí velice náročná, děláme si vše od přípravy programu, grafické zpracování propagačních materiálů, PR až po instalaci výstav a přípravy prostoru. Uvidíme, jak to budeme dále časově zvládat. Někdy nám to bralo dost energie, kterou potřebujeme pro vlastní tvorbu a práci. Minimálně dvě akce ovšem ještě do začátku prázdnin proběhnou. 10. května to bude výstava Kateřiny Kučerové, která se zabývá kresbou, prostorovou instalací či videem. Je spíše typ racionálně uvažující umělkyně, to možná souvisí s tím, že na střední škole studovala obor nábytkářství a teď paralelně s AVU studuje na UMPRUM design produktu pod vedením slavného designérského dua Olgoj Chorchoj. Vychází z matematických a fyzikálních pouček, geometrie, iluzivních klamů nebo se zabývá pravidly perspektivy. Během vernisáže bude i mini-přednáška a na závěr koncert.

6.      Též jsem se účastnil vašich dvou akcí a nemohl jsem si nevšimnout, že stávající prostory jedné kanceláře přestávají být dostatečně velké, vzhledem k narůstající návštěvě. Je plánováno nějaké rozšíření, a co to bude případně obnášet?

Rozšíření zatím neplánujeme, možná budeme po prázdninách hledat jiný prostor, ale to je zatím vzdálená budoucnost.

7.      Budou tyto kulturní akce probíhat i nadále? Jak jsem se dočetl, máte grant na ½ roku, je již přislíbena další podpora či „skočíte“ do něčeho jiného?

Grantové systémy jsou další celkem časově náročná věc. Samozřejmě kultura se bez těchto zdrojů většinou neobejde. Je potřeba být důsledný a pečlivě napsat žádost a pak myslet na závěrečné vyúčtování. Uvidíme, samozřejmě bychom byly radši, kdyby nás sponzorovali humpolečtí podnikateléJ.

Díky Iveto, za pěkný a příjemný rozhovor. Myslím si, že touto výzvou by se Ti nějací humpolečtí podnikatelé mohli ozvat a nějakým způsobem vás podpořit v těchto aktivitách, nejlépe finančně, že. Už teď se těším na další akci a zvu i další čtenáře Humpoláka, aby se jí účastnili, jedná se vždy o povznášející kulturní zážitek se zajímavou nevšední atmosférou.

Iveto, ať se daří tobě i Tvé sestře a ten dostatek elánu a energie, ať vydrží co nejdéle.

10. Května 2014 nashle v humpoleckém ČML – Závod 01, Humpolec.

(pozvánku brzy zveřejníme na našem webu www.humpolak.cz)

Afotoivetac.jpg

Pro případné zájemce o podporu uvádíme kontakt na Ivetu Č.:

(nezneužívejte prosím kontakt k jiným účelům, děkuji za pochopení)

tel.: 777 740 475, případně e-mail: iveta-cermakova@seznam.cz

Petr

3 thoughts on “Exklusivně: rozhovor Humpoláka s Ivetou Čermákovou

  1. Je skvělé, že holky našly dost energie a času a za to jim patří dík. Taková příjemná setkání se současnou tvorbou v Humpolci chyběla. Doufám, že budou pokračovat. Držím palce. Katka K.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Otevření Kustom Klubu Bohemia

St Dub 23 , 2014
Vytvořit originální klub v dnešní době není jednoduchý úkol. My jsme se rozhodli vybudovat unikátní prostor o velikosti 800m2. Čtěte dále:   Běh kolem Orlíku 27.5.2023

You May Like

Témata