Vysočina má první Mistry tradiční rukodělné výroby Kraje Vysočina

Tradiční lidová kultura má v Kraji Vysočina své nezastupitelné místo. To potvrdilo i slavnostní předání ocenění v oblasti tradiční lidové kultury udělované Krajem Vysočina, které se konalo ve čtvrtek 28. dubna v Muzeu Vysočiny Třebíč.

Za účasti významných zástupců se uskutečnilo historicky první slavnostní udělení titulu Mistr tradiční rukodělné výroby Kraje Vysočina. Diplom, pamětní medaili a věcný dar z rukou Marie Kružíkové, radní Kraje Vysočina pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu převzali a prvními držiteli titulu Mistr tradiční rukodělné výroby Kraje Vysočina se stali: Drahomír Smejkal, který působí v oboru výsek pilníků a rašplí, a Aleš Uherka, kolář z Nyklovic.

 

 
 

„Jedná se o první udělení titulu Mistr tradiční rukodělné výroby Kraje Vysočina a také první samostatný večer věnovaný oceňování v oblasti tradiční lidové kultury v Kraji Vysočina. Věřím, že tímto zahajujeme novou tradici, při které se budou setkávat mladé i starší generace, které bude navzájem spojovat úcta a láska k řemeslu, tradicím a zvykům“, doplnila radní Marie Kružíková.

 

O udělení titulu Drahomíru Smejkalovi a Aleši Uherkovi rozhodlo Zastupitelstvo Kraje Vysočina na konci letošního března 2016. Oba nositelé krajského titulu jsou už držiteli titulu Nositel tradice lidových řemesel.

 

Druhá část večera patřila dvěma nemateriálním statkům: Obchůzce královniček na Velkobítešsku a Betlémské cestě v Třešti. Obchůzka královniček na Velkobítešsku je od konce roku 2015 zapsána na Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury Kraje Vysočina a po Běhu o Barchan, Skřipácké muzice na Jihlavsku a Betlémské cestě v Třešti se stala čtvrtým nemateriálním statkem, který byl zařazen mezi nejvýznamnější jevy tradiční lidové kultury uchovávané a předávané generacemi našich předků na území našeho kraje. Betlémská cesta v Třešti byla zapsána na krajský seznam už v roce 2014, prezentace v  třebíčském muzeu však sledovala další úspěch třešťských betlemářů, kterým byl zápis Betlémské cesty v Třešti v závěru roku 2015 na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky. Po Běhu o Barchan se jedná o druhý nemateriální statek z Kraje Vysočina zařazený na tento prestižní národní seznam.

Čtěte dále:   Na Vysočině se nejlépe žije v Pelhřimově. Humpolec je čtvrtý.

 

Práci obou nositelů titulu Mistr tradiční rukodělné výroby Kraje Vysočina, ale i nemateriální statky zapsané na Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury Kraje Vysočina přibližuje film. Ve spolupráci s Regionálním pracovištěm tradiční lidové kultury při Muzeu Vysočiny Třebíč, které je pověřeno vedením a koordinací celokrajské dokumentace tradiční lidové kultury, vznikl krátký dokument, který bude k vidění i na webových stránkách Kraje Vysočina.

Předání ocenění předcházela vernisáž expozice Za řemesly minulosti v areálu zámku – Předzámčí připravená ve spolupráci Muzea Vysočiny Třebíč a Městského kulturního střediska Třebíč.

Mistr

Mistr

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Ženy za pultem

Čt Kvě 5 , 2016
Pátek 06.05.2016 19:30 Čtěte dále:   Tipy na víkend na Pelhřimovsku. Noc vědců bude v Humpolci, vinobraní v Počátkách

You May Like

Témata