Kraj podpoří výstavbu vysokoškolských kolejí v Jihlavě

Vysoká škola polytechnická Jihlava má projekt na výstavbu nových kolejí. Vyrostou do 4 let na Fritzově ulici v Jihlavě v sousedství okresního soudu, na rozvojových pozemcích ve vlastnictví školy.

První etapa výstavby pětipodlažního moderně designovaného objektu počítá s kapacitou 200 lůžek. Stavba za více než 300 miliónů korun čeká na přidělení ministerské dotace, Kraj Vysočina projekt podpoří 90 milióny korun. „Je pro nás důležité pomoci vysoké škole se zkvalitněním nabídky moderního a funkčního ubytování pro studenty i akademické pracovníky, zvýšit její konkurenceschopnost, podpořit její dlouhodobé fungování. Mimo jiné dojde i k smysluplnému využití rozvojového prostoru v blízkosti vysoké školy,“ upozornil hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

Projekt nových vysokoškolských kolejí je připraven jako dvouetapový s tím, že každou z etap je možné realizovat samostatně dle potřeb a aktuálních možností investora. Objekt je navržen jako zelený s popínavými rostlinami na bocích konstrukce, na střeše zeleň, která mimo jiné částečně pomůže s hospodařením se srážkovými vodami. K dispozici zůstane více než čtyřicítka parkovacích míst.

 

Podle informací vedení Vysoké školy polytechnické Jihlava pro ubytování studentů nyní škola disponuje cca kapacitou 160 lůžek ve vlastních nebo pronajatých objektech. Vybavení, zabezpečení i technický stav budov jsou téměř na hranici životnosti.

 

Zastupitelstvo Kraje Vysočina už loni rozhodlo o poskytnutí dotace na projekt „Podpora Kraje Vysočina rozvoji Vysoké školy polytechnické Jihlava v letech 2022 – 2026 s cílem zvýšení konkurenceschopnosti studentů školy na trhu práce“ s celkovou podporou 27 325 000 Kč, v letošním roce má být uvolněno 5 150 000 Kč. „Kraj vnímá VŠPJ jako strategického partnera jak v oblasti regionálního rozvoje, tak v oblasti školství i při posilování konkurenceschopnosti celého Kraje Vysočina. To dokládá dosavadní bohatá a úspěšná spolupráce v oblastech nejen vzdělávání, ale i podpory výzkumu, vývoje a inovací a prohlubování spolupráce s aplikační sférou, firmami a výzkumnými organizacemi v regionu. V současnosti se společně zaměřujeme na zmírňování odlivu mladých a kvalifikovaných lidí z regionu,“ doplnila Hana Hajnová, náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina pro oblast regionálního rozvoje.

Čtěte dále:   Tipy na víkend na Pelhřimovsku. Hrad Orlík zavírá brány, výlov v Červené Řečici

Návrh podpory pro VŠPJ musí ještě schválit krajské zastupitelstvo.

Vizualizace: A 32 spol. s  r. o.

www.kr-vysocina.cz

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Humpolec postaví další mateřskou školu. Děti se do těch stávajících nevejdou

Pá Led 28 , 2022
V Humpolci bude nová mateřská škola. Dětí se totiž hlásí čím dál více a kapacity současných tří školek už nestačí. Radnice plánuje se stavbou poblíž ZŠ Hradská. Čtěte dále:   Vánoce na Pelhřimovsku klepou na dveře. Víme, kdy rozsvítí vánoční stromy
Devítiletá Základní škola Bambi navazuje v Humpolci na osmileté fungování tamní mateřské školy (na snímku), která sídlí ve Školní ulici.

You May Like

Témata