Jarní výlety k rodným domům slavných. Na Vysočině jich stojí celá řada

Přestože ještě pandemie omezuje turistický ruch, cestovat mezi okresy i kraji už je možné. A jaro je vhodná příležitost k naplánování si výletů třeba k rodným domům našich známých umělců, vynálezců, sportovců i dalších významných postav historie. Z Vysočiny pochází celá řada významných osobností.

Řada z těchto stavení bývá za normálních časů přístupná turistům, což momentálně kvůli pandemii není možné. Mnohdy je ale zajímavé vidět aspoň zvenku venkovské chalupy, v nichž přišli na svět vynálezci Prokop Diviš, František Křižík nebo historik František Palacký, jehož portrét máme na tisícikoruně. Nebo vzhlédnout nahoru ke kostelní věži, v níž přišel na svět hudební skladatel Bohuslav Martinů.

Více než padesátku tipů přináší nová kniha Rodné domy slavných. Řada významných osobností má dochované domy na Vysočině. Třeba v Havlíčkově Borové je už od roku 1931 muzeum básníka a novináře Karla Havlíčka Borovského. Jeho reliéf ve štítu domu byl odhalen ještě dříve – v roce 1862 u příležitosti prvních Havlíčkovských slavností.

Krásně opravený je rodný dům Jana Kubiše, účastníka atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Domek stojí v Dolních Vilémovicích poblíž hlavní silnice. Před domem je busta, jejímiž autory jsou Bohumíra Smolejová a Stanislav F. Müller.

Oblíbení herci pocházejí z Třebíče

Na Vysočině se dochoval i rodný dům světoznámého skladatele Gustava Mahlera. I ten je dnes v Kališti u Humpolce důstojně opravený.

V centru Třebíče stojí rodné domy herců Oldřicha Navrátila a Miroslava Donutila. Ten Navrátilův stojí hned vedle náměstí v Hasskově ulici. Nese jako poznávací znamení dochovaný historický nápis Bytowy textil.

To rodný dům Miroslava Donutila, přestože je v centru, je tak trochu schovaný. Vedle řeky Jihlavy, blízko Novodvorského mostu je Hlavova ulice. A právě tam stojí. Herec tam jednou vzal režisérku Věru Chytilovou. Dům u řeky jí předem líčil jako velký a s rozlehlým dvorem. Rázná režisérka ale vše zpochybnila.

Čtěte dále:   Tip na výlet - Údolím řeky Doubravy (REPOST)

„Barák ani dvůr jí nepřišly dost velké. Řeka Jihlava pro ni byla ubohý potok. Zneuctila kdeco, nic jí nebylo svaté, ale vzpomínám na ni jen a jen pozitivně,“ vyprávěl s úsměvem Miroslav Donutil, jenž má v Třebíči už i bustu. Ne ale na rodném domě, nýbrž v Divadle Pasáž.

Landovského deska jako policejní fotka

V Havlíčkově Brodě je opatřen originální pamětní deskou stylizovanou do podoby policejní fotky rodný dům dalšího herce Pavla Landovského. A jeho kolega Lubomír Lipský má rodný dům v Pelhřimově na náměstí.

Zpátky ale od herců k vynálezci bleskosvodu Prokopu Divišovi. Ten se ze svého rodiště v Helvíkovicích vydal přes Vysočinu do Přímětic u Znojma, kde žil až do smrti. Dnes mají v Příměticích jeho památník s replikou dávného bleskosvodu. A ten je k vidění venku.

Zdroj: https://www.idnes.cz/jihlava/zpravy/vylet-rodny-dum-herec-vynalezce-umelec-vysocina-pametni-deska.A210415_603675_jihlava-zpravy_mv

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Dálniční úsek mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem je dokončen. Trvalo to tři roky a stálo dvě miliardy

Út Dub 20 , 2021
Stavbaři odstraňují omezení z dálnice D1 od Humpolce na Pelhřimovsku dál ve směru na Brno. Práce jsou součástí modernizace úseku mezi 90. kilometrem dálnice u Humpolce a 104. kilometrem u Větrného Jeníkova, který je již dokončený. Čtěte dále:   PŘEDRAŽENÁ BÍDA NA ČESKÝCH HORÁCH. JAK DLOUHO TO JEŠTĚ VYDRŽÍME?
Jihozápadní obchvat Brodu může být kratší, Šmolovům se nejspíš nevyhne

You May Like

Témata