Z deníku policie

Řidič v Humpolci byl pod vlivem drog. Policisté zkontrolovali 1 099 vozidel.

PELHŘIMOVSKO: Muž řídil, i když mu byl zadržen řidičský průkaz 

Humpolečtí policisté zastavili v pondělí po devatenácté hodině na ulici 5. května v Humpolci osobní automobil značky Seat. Vozidlo řídil šestadvacetiletý muž, kterého policisté během kontroly vyzvali k provedení testu na přítomnost návykových látek. Řidič se testu dobrovolně podrobil, test byl pozitivní na marihuanu a pervitin. Následně se muž na výzvu policistů podrobil i lékařskému vyšetření ve zdravotnickém zařízení.
Policisté lustrací zjistili, že muži byl v polovině února zadržen řidičský průkaz a to rovněž v souvislosti s pozitivním testem na drogy. Případ nyní šetří jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, pro další právní kvalifikaci bude podstatný výsledek expertizy z oboru toxikologie. Za řízení po zadržení řidičského průkazu muži hrozí pokuta od 25 do 50 tisíc korun a zákaz řízení až na dva roky

KRAJ VYSOČINA: O víkendu se konala dopravně bezpečnostní akce 

S ohledem na skutečnost, že policisté Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina zaznamenávají výrazný nárůst počtu řidičů přistižených při řízení vozidla pod vlivem alkoholu nebo omamných a psychotropních látek, po celý uplynulý víkend se na území celého kraje konala dopravně bezpečnostní akce.
 
Policisté v rámci akce, která byla zaměřena především na kontrolu řidičů, zdali nepožívají před jízdou alkoholické nápoje nebo neusedají za volant pod vlivem jiných návykových látek, zkontrolovali 1 099 řidičů a zjistili 99 přestupků v dopravě. Uložením blokové pokuty na místě vyřešili 96 přestupků, za které uložili sankce ve výši téměř 48 000 korun. Tři zjištěné přestupky policisté zadokumentovali a předají je k vyřízení do správního řízení. V pětadvaceti případech policisté zjistili, že řidiči překročili nejvyšší povolenou rychlost.
 
U pěti řidičů byly pozitivní dechové zkoušky nebo testy na přítomnost omamných a psychotropních látek. U dvou řidičů byly zjištěné hladiny alkoholu nižší než jedno promile a toto protiprávní jednání je kvalifikováno jako přestupek. V jednom případě řidič nadýchal hodnotu vyšší než jedno promile a je tak podezřelý z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. U dvou řidičů byl pozitivní test na přítomnost drog.
 
Deset řidičů nepoužívalo při jízdě bezpečnostní pásy a v jednom případě policisté zjistili, že převážené dítě ve vozidle není usazeno v zádržném systému. Policisté také zjistili tři přestupky v dopravě u cyklistů a v devatenácti případech vyjeli na pozemní komunikace řidiči s vozidlem, které neodpovídalo podmínkám provozu na pozemních komunikacích.
 
Ze statistických údajů vyplývá, že při policejních kontrolách v roce 2014 policisté zjistili celkem 1 533 řidičů, kteří řídili vozidlo pod vlivem alkoholu nebo pod vlivem omamných a psychotropních látek. Ve srovnání s rokem 2013 se jednalo o nárůst o 313 řidičů, což představuje nárůst o více než jednu čtvrtinu. V loňském roce policisté při vyšetřování dopravních nehod v našem kraji zjistili, že celkem 211 viníků dopravních nehod  před jízdou požilo alkoholické nápoje nebo byli pod vlivem omamných a psychotropních látek.
 
Dopravně bezpečnostní akce budou pokračovat i v dalších dnech, a to zejména na přelomu března a dubna a poté také o velikonočním prodlouženém víkendu. Tomuto víkendu předchází dvoudenní školní prázdniny, takže lze předpokládat zvýšený provoz na pozemních komunikacích. Do všech těchto jarních akcí se zapojí dopravní i pořádkoví policisté z celého krajského ředitelství, kteří se budou zaměřovat na kontroly řidičů nejen na dálnici D1 a silnicích prvních tříd, ale svůj dohled budou směrovat také na ostatní komunikace všech tříd v našem kraji, a to i na silnice, které vedou do menších obcí kraje.
 
Zejména pak v průběhu velikonočních svátků, především v noční době, budou policisté kontrolovat všechny účastníky silničního provozu, zda dodržují všechna platná ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích. Při zjištění přestupků musí řidiči počítat s přísnými sankcemi
Čtěte dále:   Nehoda na D1 u Humpolce: srazily se dva kamiony, místo je průjezdné

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Ladislav Zápařka - Půvaby mého světa - moře a ženy

Po Bře 30 , 2015
Muzeum dr. Aleše Hrdličky Vás zve na výstavu obrazů a keramiky Čtěte dále:   Opilý řidič havaroval u Kletečné na Pelhřimovsku, skončil na záchytce a přišel o řidičský průkaz

You May Like

Témata