Rozšiřte řady středoškoláků z Vysočiny studujících v zahraničí a využijte krajsk

Student humpoleckého gymnázia Jan Žáček se přihlásil v roce 2016 do stipendijního programu Kraje Vysočina na studium ve Finsku, se svojí žádostí uspěl, a pokud zde absolvuje jeden ročník střední školy, kraj mu pokryje část nákladů na toto studium. Je jedním z osmi studentů, kteří v minulosti za finanční podpory Kraje Vysočina absolvovali studium v zahraničí nebo tam aktuálně studují.

Jan Žáček navštěvuje běžné gymnázium stejně jako jeho finští spolužáci. Musí tedy zvládnout i finský jazyk, který se ve městě Tampere učí. „Díky finskému školskému systému si mohl na začátku školního roku zapsat předměty, kde finština není rozhodující, například cizí jazyky nebo praktické předměty, postupně ale musí přibrat i běžné obecné předměty. Pomáhá samozřejmě výborná znalost angličtiny u Finů, kteří ovládají nejrozšířenější světový jazyk už od dětství,“ vysvětluje Jan Skála z odboru sekretariátu hejtmana, který má stipendia a zahraniční studium na starosti.

Právě Jan Žáček, který prožívá ve Finsku druhou část školního roku, se svěřil se svými zážitky a postřehy ze života na severu. „Během ledna a února jsem absolvoval taneční kurzy s velkým plesem na konci. Zdokonalil jsem svůj tanec a bude i na co vzpomínat,“ svěřil se Honza, který začátkem března trávil jarní prázdniny na horách. „Jsem zvyklý, že když u nás doma vyrazíme na lyže trochu dál, za pár hodin se kocháme pohledem na alpské velehory. Ve Finsku po deseti hodinách jízdy autobusem a překonání 600 km přijíždíme na okraj Laponska do střediska Isö Syöte, kde se nachází 8?! sjezdovek a nejvyšší vrchol má pouhých 430 m.n.m.“ doplnil Honza. Sám podle svých slov pozoruje postupné zlepšování na všech jazykových frontách, ať už je to angličtina, finština nebo němčina. Zároveň se bojí návratu do ČR s akutním nedostatkem saun. „Nebudu lhát, sauna mi přirostla k srdci. Ale jinak se již samozřejmě domů do Čech těším – na rodinu, kamarády a prázdniny,“ přiznává Honza, který už prý začal přemýšlet nad budoucím vysokoškolským vzděláním a zvažuje přihlásit se na vysoké školy nejen v Česku, ale také ve Skotsku.

Čtěte dále:   Na Vysočině se nejlépe žije v Pelhřimově. Humpolec je čtvrtý.

 

Kraj Vysočina nabízí stipendia pro všechny, kteří se rozhodnou, že zkusí strávit školní rok na jakékoli střední škole v partnerských regionech Kraje Vysočina v zahraničí. Stipendium lze využít například v Dolním Rakousku, oblasti Champagne-Ardenne ve Francii nebo Nitranském kraji  na Slovensku. Je to možné i v regionu města Tampere ve Finsku, se kterým Vysočina dlouhodobě spolupracuje ve školství a sportu.

Žádosti o stipendia pro studiu

m na středních školách v partnerských regionech pro následující školní rok 2017/2018 je možné podávat na Krajském úřadě Kraje Vysočina v období od 1. do 31. května 2017.

Podrobné podmínky jsou popsány pod následujícím odkazem: http://www.kr-vysocina.cz/studium-v-partnerskych-regionech/ds-303141/p1=76711.

Foto

Foto

Foto

  • Jan Skála, odbor sekretariátu hejtmana, Krajský úřad Kraje Vysočina

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

VEŘEJNÁ PROJEDNÁNÍ ÚZEMNÍCH STUDIÍ - Duben 2017

Čt Bře 23 , 2017
VŽDY OD 17.00 DO 19.00 HODIN V KLUBU MĚSTSKÉHO KINA V HUMPOLCI (HAVLÍČKOVO NÁMĚSTÍ 91) Čtěte dále:   Tipy na víkend na Pelhřimovsku. Slavnosti obsadí Počátky, v Humpolci je jarmark

You May Like

Témata