Brynzové bramborové lodičky s uzeným a slaninkou, aneb když se brambora rozhodne udělat kariéru

1

Na Vysočině se bramborám prostě nevyhneš. Rostou tu skoro všude – od polí pod Melechovem až po kopečky kolem Želiva – a ne nadarmo se říká, že Humpolecko a brambory k sobě patří víc než pivo a pěna. Jsme kraj, kde se vypěstuje nejvíc brambor v celé republice, ale přiznejme si: většina z nás je jí pořád na tři způsoby – vařené, šťouchané nebo opečené na sádle. Pak ještě možná hranolky a bramborovou kaši.

A to je škoda! Protože obyčejná brambora zvládne mnohem víc, když jí dáme šanci. Tahle receptová fúze s brynzou, uzeným a poctivou vysočinskou slaninou je důkazem, že i stará dobrá brambora umí být hvězdou talíře. A přitom pořád voní po domově, po dřevě, po sádle… a po pořádné porci poctivé práce.


🧄 Co budete potřebovat (na 4 porce)

  • 4 velké brambory (ideálně varný typ A nebo AB)

  • 100 g uzeného masa (třeba klobása nebo kousek uzené krkovice)

  • 80 g anglické slaniny nebo špeku

  • 1 menší cibule

  • 100 g brynzy

  • 1 lžíce másla

  • ½ lžičky mleté červené papriky

  • špetka kmínu

  • sůl, pepř podle chuti

  • trocha oleje

  • zakysaná smetana a pažitka na ozdobu


🔥 Postup

  1. Předehřejte troubu na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C).

  2. Brambory důkladně omyjte, propíchejte vidličkou, lehce potřete olejem a posolre. Položre je na plech a pečre zhruba 50 minut, dokud nejsou měkké, ale stále drží tvar.

  3. Nechte 10 minut vychladnout, rozkrojte je napůl a opatrně vydlabejte vnitřek tak, aby zůstala asi půlcentimetrová vrstva dužiny u slupky.

  4. Na pánvi osmahněte slaninu, přidejte cibuli a nechte zesklovatět. Přihoďte pokrájené uzené maso, kmín a papriku – chvíli to nechte rozvonět.

  5. Vydlabaný vnitřek brambor rozšťouchejte v misce, přidejte brynzu, kousek másla a vmíchejte směs z pánve. Osolte a opepřete podle chuti.

  6. Naplněné lodičky naskládejte zpět na plech, můžete posypat trochou papriky nebo strouhaným sýrem.

  7. Zapečte dalších 10–15 minut, dokud se vršek krásně nezapeče dozlatova.


🍽️ Servírování

Na každou horkou bramborovou lodičku dejte lžičku zakysané smetany a posypejte jemně nakrájenou pažitkou. Vypadá to krásně, voní to po čerstvosti a chuťově to celé báječně zaoblí.


💬 Tip z Humpoláka:

Kdo chce jít ještě víc po vysočinsku, může přidat trochu nasekaného kysaného zelí do náplně — vznikne tak „zimní verze“, která zahřeje i po návratu z lesa.


Výsledek? Zvenku křupavá bramborová lodička, uvnitř voňavá směs brynzy, uzeného a cibule, nahoře chladivá smetana a čerstvá pažitka. Jídlo, které by klidně mohlo být i hlavním bodem programu na každé vesnické slavnosti.

Tak až příště budete stát nad hrncem vařených brambor a říkat si „zase jen tohle?“, vzpomeňte si na tyhle lodičky. Brambory si totiž zaslouží trochu slávy.

Axl

One thought on “Brynzové bramborové lodičky s uzeným a slaninkou, aneb když se brambora rozhodne udělat kariéru

  1. Ahoj lidi. Někdo sem posílal komentář, ale on se nám nevím proč označil v systému jako spam, a bohužel jsem to přehlédl a smazal. Takže prosím jestli jste to někdo z vás a čtete to, napiště nám ho sem prosím znovu. Díky. Autor Axl

Napsat komentář: Axl Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Stavba sportovní haly v Humpolci je dosud největší městskou investicí

Čt Říj 9 , 2025
Stavba sportovní haly v Humpolci na Pelhřimovsku je doposud největší investicí města, vyjde na 111 milionů korun bez daně. Dostavěná bude na konci roku 2026, nahradí původní halu, kterou už nebylo možné modernizovat, řekl dnes při poklepání jejího základního kamene starosta více než jedenáctitisícového města Petr Machek (HumpolecGo!).

You May Like

Témata