Fetucciny (těstoviny) s grilovaným lososem a krémovou vodkovou omáčkou

Takže koukám, že už jsem zase pěkně dlouho neposlal žádný recept. Takže to koukám napravit. Dneska to bude opravdu něco jednoduchého. Vrátíme se na chvilinku k rybám a můžu vám říct, že tohle je jedna z nejlepších úprav lososa, jaké jsem kdy jedl. Příprava není náročná, nezabere moc času a ještě si při tom užijete zpousty srandy při flambování. Výsledek stojí rozhodně za to.

(článek byl původně publikován na serveru Humpoláci v Americe)

Na tento recept jsem narazil v show Emerila Laggaseho v jeho pořadu Emeril Live na programu Food TV. Emeril Lagasse je šéfkuchařem a majitelem nejproslulejší restaurace v New Orleans. Ve svém pořadu na Food TV
vaří naživo před živým publikem a můžu vám říct že je to pan kuchař.
Nejen že se vám po celou dobu přímo sbíhají sliny, ale navíc se i
výborně bavíte, protože Emeril je skvělý showman a šprýmař. Ale hlavně
je to kuchařský virtuos a sledovat ho i při přípravě obyčejného
sendviče je zážitek, který si budete dlouho pamatovat.

Já jeho
pořady sleduju celkem pravidelně a již několik jeho receptů jsem
vyzkoušel. Nikdy jsem nebyl zklamán. Následující recept jsme vyzkoušeli
teprve nedávno a podle slov Emerila obsahuje kombinaci italské kuchyně,
ruského pití a té nejlepší ryby na světě – aljašského lososa – takže
všichni budou spokojeni, protože se zde kříží jižní a východní evropa
se severní amerikou, tudíž ty nejlepší “bílé” kuchyně.

Recept:

Porce pro dvě osoby

2 lžíce nesoleného másla
1/2 šálku najemno nasekané cibule
1/4 šálku oloupaných a nadrobno nakrájených rajčat
1/4 šálku nakrájených malých zelených cibulek
2 lžičky rozmačkaného česneku
1/2 šálku vodky
1 šálek rybího nebo zeleninového vývaru
2 šálky smetany (šlehačky)
1/2 lžičky soli
1/4 lžičky čerstvě namletého pepře
těstoviny (barevné fetussiny nebo penne)
1 lžíce Parmesanu nebo jiného čerstvě nastrouhaného sýra
čtvrt kila lososa
2 lžíce čerstvé nasekané petrželky
2 lžíce čerstvé nasekané bazalky

Rozpálíme
si gril. Na plotně ve velké pánvi na středně velkém ohni rozpustíme
máslo. Přidáme cibuli a za stáleho míchání osmahneme do měka, zhruba
tři minuty. Přidáme rajčata, zelenou cibulku a česnek a za stálého
míchání povaříma zhruba 30 sekund.

Sundáme pánev z ohně a
vlijeme do pánve vodku. Vrátíme na plotnu a zapálíme. Flambujeme dokud
oheň sám nezhasne. Když oheň v pánvi uhasne, přidáme do pánve vývar.
Uvedeme do varu a vaříme dokud se nám obsah v pánvi nezmenší na
polovinu. Přidáme smetanu a opět vaříme, dokud se nám obsah opět
nezmenší na polovinu. Někdy během této doby do pánve přidáme polovinu
petrželky, polovinu bazalky a polovinu sýra. Vše dobře promýcháme.

Mezitím
si uvaříme těstoviny. Mohou bý jakékoliv, já opět preferuji barevné
fetucciny. Často se používají penne. Současně také ogrilujeme na grilu
lososa. Lososa před grilováním hodně opepříme a pokapeme citrónem.

Když je losos hotový, rozdrobíme ho na středně velké kousky , přidáme do pánve a zamícháme rovnoměrně do omáčky.

Poté
přidámě těstoviny do pánve s omáčkou, promýchme a prohřejeme. Sundáme z
pánve a servrírujeme na talíř. Vše přesypeme zbytkem sýra a bylinek.
Ihned podáváme.

Doboru chuť.

Vím že u nás je někdy
problém sehnat pravého čerstvého lososa. Takže lze nahradit i uzeným.
Toho samozřejmě negrilujeme.  Ale čerstvý grilovaný losos je čerstvý
grilovaný losos.

Pokud by jste neměli rybu a nebo by jste chtěli zkusit zajímavou variaci, grilujte místo lososa kuřecí maso. Také vynikající.

V blízké době se zcela jistě koukneme na některý z dalších Emerilových klenotů.

(článek byl původně publikován na serveru Humpoláci v Americe)

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Next Post

Proč malujeme vajíčka

St Bře 23 , 2005
Podle legendy šla Máří Magdalena zvěstovat císaři Tiberiovi nanebevzetí Ježíše Krista. Protože na audienci k císaři se mohlo chodit jedině s dárkem, přinesla mu slepičí vejce. Vložila ho císaři do rukou a zvolala: „Kristus vstal z mrtvých!“ „To je stejně nemožné, jako kdyby se toto bílé vejce zbarvilo doruda,“ opáčil […]

Témata