Pečená sváteční medová šunka, zapečené šťouchačky a makaróny se sýrem

5

Pro tento recept mě inspirovala rodina mojí sestry Míši. Když jsem se onehdy ptal co vařili, tak že prý pečenou šunku vcelku. A já si hned vzpomněl na dobu kdy jsem žil ve Spojených státech a tam jsem si tohle jídlo opravdu zamiloval. U nás v Čechách se příliš často nedělá. Zaprvé opravdu dobrou a kvalitní šunku vcelku v regálech našich supermarketů málokdy najdete. A za druhé, u nás má spíše tradici pečené vepřové koleno. Ale tahle šunka je specifická a opravdu stojí za vyzkoušení. Navíc to není nijak složité.

A tak když jsem následně v Lídlu narazil na předuzenou burgundskou šunku, neváhal jsem ani vteřinu. A povedlo se. Olizovali jsme se ještě dva dny. A přitom její příprava není nijak složitá. Na Internetu naleznete desítky receptů na jejich přípravu. Já jsem jí dělal podle následujícího a bylo to mňamózní.

Dokonalá šunka

Nejdříve jsem si připravil marinádu k potírání šunky. Do kastrůlku jsem si nalil deci pomerančového džusu, deci CocaColy, dvě lžíce medu a dvě čajové lžičky dijonské hořčice. Vše jsem důkladně prošlehal metličkou, je důležité, že se ingredience stejnoměrně promísí. Kastrůlek jsem dal na plotnu  a za občasného zamíchání povařil, aby vznikla hustá, sirupovitá omáčka.

Šunku jsem zalil v hrnci studenou vodou, přidal vělkou oloupanou cibuli, přivedl k varu, přikryl a mírným ‚bublavým varem povařil. Jelikož jsem měl předuzenou šunku, stačila jí čtvrthodina. Pokud by jste měli netepelně upravenou, pak je třeba ji vařit asi hodinu a půl. Rozhodně to nepřehánět, aby šunka zůstala šťavnatá.

Šunku jsem vyjmul z hrnce a nechal vychladnout. Následně jsem kůží nařezal na čtverečky. Pozor, jak je obvyklé, je třeba naříznout pouze kůži a neproříznout až do masa. Hodně receptů radí do každého kosočtverečku zapíchněte hřebíček. Mě ale hřebíček nevyhovuje a nechutná mě v tom, tak jsem ho vynechal. Pokud máte ale jeho chuť rádi, klidně tak udělejte. Násedně jsem šunku dal do pekáče a potřel polovinou marinády.

Předehřál jsem horkovzdušnou troubu na 140 °C (pokud nemáte horkovzduch  tak na 160). Šunku jsem přikryl alobalovou poklicí a utěsnil. Pekl jsem asi hodinu. Následně jsem sundal alobal, potřel zbytkem marinády, zvýšil teplotu na 175 stupňů a pekl další půl hodiny – prostě až se kůžička krásně dozlatova vypeče.

Pečená sváteční šunka, zapečené šťouchačky a makaróny se sýrem

Mezitím jsem si připravil přílohu. Většinou se tato šunka podává s bramborovou kaší. Já jsem se rozhodl pro přílohy dvě.

Zapečené šťouchané brambory

Brambory jsem si uvařil v osolené vodě ve slupce a nechal vychladnout. Následně jsem je dal do pekáčku a mačkadlem rozmačkal. Ale ne příliš najemno, spíše abych měl takové větší kousky brambor. Ještě jsem trochu osolil, opepřil, polil olivovým olejem a přidal kapku (cca lžíci) smetany na vaření. Opatrně promíchal a dal do trouby zapéct na chvíli se šunkou. Brambory by se něměly úplne zapéct, jenom chytnout lehký tmavší křupavý nádech na povrchu.

No a dělal jsem i druhou přílohu, která je k té šunce dokonalá.

Mac&Cheese – neboli hezky česky makaróny se sýrem

Vzal jsem kvalitní těstovinová kolínka a ty uvařil v osolené vodě dle návodu na zkus. V dalším kastrolku jsem si dal rozehřát trochu másla. Následně jsem do něj natrhal na menší kousky dva plátky plátkového čedaru, nastrouhal kvalitní ementál a přidal nastrouhanou mozzarelu. Vše jsem ohříval a nechal sýr rozpustit. Když se sýr rozpustil, přilil jsem do kastrůlku smetanu na vaření. Vše dobře rozmíchal, aby se vše dobře spojilo a rozmýchalo. Měla by vzniknout hustější, ale stále ještě tekutá konzistentní sýrová omáčka. Omáčku jsem spojil a dobře promíchal s uvařenýma těstovinama.

Vzal jsem pekáček, vymazal ho máslem a naplnil kolínky se sýrem. Pekáček jsem šoupnul do trouby k šunce a bramborám. Jak dlouho nechat těstoviny zapékat je na každém individuální rozhodnutí. Někdo má rád, když se těstoviny hodně zapečou a na povrchu se vytvoří kůrka. To já mám také rád třeba u klasických českých zapečených těstovin. U Mac&Cheese ale mám raději, když vše zůstane pěkně krémové, mazlavé a sýr se pěkně natahuje.

Tato příloha se k medové šunce neuvěřitelně hodí. Manželka mi trvdila že to jíst nebude a že to nechce, ale když pak ochutnala, tak snědla skoro celý pekáček a brambory jí ani moc nezajímaly. Což opravdu není obvyklé. 🙂

Co říci závěrem? Bylo to vynikajíčí. Šunka byla šťavnatá, krásně nasládlá. Kužička měla pěknou křupavou kůrčičku, ale pod kůrčičkou byla zase šťavnatá a pěkně mastná. 🙂 Obě přílohy se k tomu náremně hodily. My jsme podávaly ještě spolu s domácím brusinkovým kompotem a to byla prostě paráda. Celé jídlo bylo výborně chuťově vyvážené. A jakmile zase někde narazíme na vhodou šunku vcelku, určitě si recept rádi a rychle zopakujeme.

Tak doufám, že jsem alespoň někoho z vás navnadil, aby jste tento recept vyzkoušeli. Pokud ano, přeji dobrou chuť!

 

Axl

5 thoughts on “Pečená sváteční medová šunka, zapečené šťouchačky a makaróny se sýrem

        1. Rebel je OK, nabídka druhů velmi široká. Za mě nejlepší jeijch sváteční speciál a tmavý ležák.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Next Post

V Jihlavě skončila základní část KPD mladšího žactva v atletice

Po Zář 19 , 2022
V neděli 11. září se v Jihlavě konalo 4. kolo krajského přeboru družstev mladších žáků a mladších žákyň. Závodu se zúčastnilo 127 atletů ze 13 oddílů. Humpolec byl úspěšný.

Témata