Rybářské dny a Humpolecká rybí polévka

3

Rybářský spolek v Humpolci slavil významné jubileum – 100 let od svého založení. Členové organizace pořádali o víkendu v centru města Humpolecké rybářské dny s kulturním programem. Zatímco v pátek a v sobotní dopoledne kralovaly na náměstí kádě a akvária s živými rybími exempláři, sobotní odpoledne bylo věnováno rybí gastronomii. Své recepty zde prozrazoval, ale i realizoval Mistr svého oboru – věhlasný kuchař Petr Stupka.


Na humpoleckém náměstí ti starší popíjeli Bernarda
a poslouchali Skaláky, ti mladší se k sobě nádherně tulili.
To je názorně vidět, jaké má kdo priority :-))







K oslavám výročí je i nainstalována expozice v muzeu na Horním i Dolním náměstí, osvětlující historii i současnost rybníkářství. Výstava potrvá až do 30.května.




 



 



 


Kuchaře, gastronomického specialistu a odborného poradce Petra Stupku určitě znáte – buď z dřívějšího pořadu na Primě „Párty s kuchařem“ nebo z Českého rozhlasu Č.Budějovice, či jste se přímo setkali s jednou z jeho dvou kuchařských knih, z nichž ta první je zcela vyprodána a připravuje se její dotisk. Na podzim by pak panu Stupkovi měla vyjít nová kuchařka zaměřená na zdravou výživu. Petr Stupka je také autorem speciálního rybího produktu z drceného a ochuceného rybího masa (bez kostí a kůže) doplněného ovesnými vločkami, bez jakýchkoliv konzervačních látek. Tento základní polotovar pod názvem „Kapří“ je určen k další úpravě – k přípravě např. řízků, bifteků, karbanátků, kroket atd.


  


Petr Stupka věnoval Humpolci celé odpoledne a kromě vyprávění receptů a zajímavých historek zde připravoval i rybí pokrmy, které všichni přítomní měli možnost také ochutnat. Kapří škvarky byly roznášeny mezi publikum a dostalo se skutečně na každého. Hrozivé burácení hromů a přívalový liják pak rozehnal obecenstvo, a tak jen ti nejodolnější viděli, slyšeli a ochutnali to nejlepší z kulinářského programu. Na řadu totiž přišly smažené česnekové podkůvky z pstruhů a rybí polévka, kterou pan Stupka nazval „Humpoleckou“.



A takhle se na nás slavný kuchař usmíval, když jsme mu prozradili,
že ho fotíme pro jeden humpolecký server 🙂




Humpolecká rybí polévka


Připravte si hutný vývar z rybího skeletu a odřezků. Maso a kosti zceďte, základ ochuťte solí, bílým pepřem a mletým nebo drceným kmínem. Pokrájejte rybí vnitřnosti a vložte je vařit do polévky. Do Humpolecké rybí polévky patří i houby, buď čerstvé nebo sušené, ty však musíte předem namočit do vody nebo mléka. V závěru přidejte ovesné vločky, ale vařte je pouze krátce, abyste namísto polévky nezískali ovesnou kaši. Zahustěte smetanou a dokořeňte naťovou petrželkou.



Polévka chutnala všem a ti lační si dávali i nášup


 


Jako další chod připravoval Petr Stupka kapra na víně, s kterýmžto receptem slavil úspěch i ve Francii, kde kapra znají akorát z obrázku. Budu se snažit recept tlumočit, ale protože se v té době už hojně popíjel moravský Modrý Portugal, který akčně přinesla spolumajitelka nedaleké vinotéky, může se stát, že něco pozapomenu. Tímto se tedy panu Stupkovi omlouvám, pokud bude jeho recept zkomolen. 🙂

Kapr na víně


Čtěte dále:   Reakce na nové vedení a starostu města Humpolec

Z kapra si připravte filety a zbylé hřbetní kůstky překrájejte příčně nožem až ke kůži. Jednotlivé řezy proveďte zhruba v centimetrových vzdálenostech (viz foto). Tímto způsobem docílíte, že vás při jídle žádné rybí kosti nebudou obtěžovat. Maso dále pokrájejte na hranolky a obalte ve směsi koření (sůl, pepř, mletý kmín, můžete přidat trochu mleté papriky) a hladké mouky. Místo bílé mouky lze použít kukuřičnou polentu, maso tím získá na křupavosti. V pánvi rozpalte sádlo nebo přepuštěné máslo a kapří hranolky na něm opečte dozlatova. Pokrm pak zastříknete červeným vínem a přilijte med (pan Stupka zvolil alternativu – krystalky přírodního hnědého cukru). Do základu přidejte šalvěj, větvičku rozmarýnu a zredukujte na správnou hustotu. Když začne omáčka lehce karamelizovat, opečte si topinku, poklaďte ji kousky masa a přelijte sosem, který se vsákne do topinky a připraví tak pro vás přímo nebeskou manu. Dobrou chuť!




 


Podle Mistra kuchaře jsou nejlepším nástrojem při vaření lidské ruce.
„Nežinýroval“ se promíchávat suroviny právě rukou
(a dělají to tak vesměs všichni slovutní kuchaři).


 



 




Neustále se ochutnávalo a Petr Stupka připravoval další a další porce.




Kapr na víně chutnal i malým dětem. Že by byly tak rozparáděné právě z vína?
Kdepak, všechen alkohol se odpařil při vaření.


 


Pan Stupka byl i přes podvečerní nepřízeň počasí velmi vstřícný, nešetřil kuchařskými radami, ani zábavnými historkami. Vyprávěl také o tom, jak oblíbený pořad Párty s kuchařem rázně skončil bez udání důvodů, a jak je těžké prosadit nový pořad do českých televizí, kde hrají prim známosti, peníze a lobing obecně. Petr Stupka natočil pro ČT pilotní pořad „Kuchařská pohotovost“, uvidíme-li jej ale kdy vůbec, to zůstává otázkou. Rovněž připravil 24 dílů „Školy vaření“ na DVD, zatím ale má přednost vydávání disků s „Evou a Vaškem“, takže ani v tomto případě se milovníci kuchaření asi jen tak nedočkají.




 


Pan Stupka podepisoval svoji knihu … a potřásal si rukou s těmi,
kteří mu chtěli vyslovit své uznání.



Sobotní odpoledne strávené ve společnosti kuchařského guru bylo velmi příjemné a pokoukání pod jeho šikovné prsty navíc i poučné. Kdo se nezalekl průtrže mračen a z humpoleckého náměstí neutekl, mohl být spokojen.

„Malý muž s velkou čepicí“, vypravuje, jak i muž
měřící pouhých 160 centimetrů může díky smyslu pro humor získat ženu
svého srdce.




Závěrem přikládám základní recepturu Petra Stupky vlastně na cokoliv:


„Vezmi hrstku radosti a nech ji vzejít někde na teple, nejlépe blízko srdce. Do náruče svého chtění nasyp upřímnost, přidej tři pohlazení a sladký úsměv. To vše zadělej kváskem z radosti a teplou laskavostí. Důkladně vše hněť čistýma rukama tak dlouho, až je těsto hladké a hebké jako dětská prdýlka. Z něho pak tvoř libovolné tvary, pomázni je legrací a posyp zrníčky štěstí. Upeč v peci rozpálené láskou a dávej svým blízkým a hostům ještě vřelé, s přáním dobré chuti.“



 

myska

3 thoughts on “Rybářské dny a Humpolecká rybí polévka

  1. Rozhodně si zaslouží velký obdiv předseda RS Humpolec ,můj kolega a spolupracovník na Katastrálním úřadu Jaromír Slavík.Sdílím s ním kancelář a bylo zřejmé,že této akci nezištně věnuje většinu svého volného času,sil a nervů.Klobouk dolů 🙂

    Radek Novák

    1. To jste pěkně napsal. Ale nespletl jste se trošičku? Když jste to poznal v kanceláři, jak moc se tomu p. Slavík věnuje? No nechme to být, jak jej známe, zajisté se toto úsilí vyplatilo. Na vše strany.

      1. No víte,když mi vysvětloval co všechno musel pro to udělat,aby to relativně bezproblémově proběhlo,uvědomil jsem si ,že něco kvalitně zařídit prostě není jen tak.Já bych to například nedokázal.Ale samozřejmě máte pravdu,moje zkušenost je pouze přenesená.Jeho nervozitu a strach z nezdaru před samotnou akcí bych vám tedy opravdu nepřál :-),možná víte víc než já.Nemíním panu Slavíkovi tady dělat nějakou reklamu,ale uznání si fakt zaslouží.
        RN

Napsat komentář: Anonym Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Čtyři palice

Út Kvě 20 , 2008
Vzhledem k tomu, že minulý týden se na pultech potravinových obchodů v Humpolci objevily suroviny, které zde nejsou až tak běžné, pojmu dnešní den „kulinářsky“ a přináším vám další recept, tentokrát nerybí, veskrze masoprostý. Čtěte dále:   Reakce na nové vedení a starostu města Humpolec

You May Like

Témata