Zlíňaci testují – Hotel Farma – restaurace

8

Tentokrát jsme vyrazili kousíček dále od Humpolce. Navštívili jsme restauraci hotelu Farma, která se nachází nedaleko Pelhřimova poblíž hlavní silnice z tohoto města do Humpolce. V této restauraci jsme byli naposledy někdy v roce 2016 a pamatuji si, že tenkrát jsme moc nadšeni nebyli. A jak dopadla naše návštěva po skoro pěti letech?

Hotel Farma především nabízí ubytování v rodinném hotelu, který se skládá ze tří budov a venkovního areálu. Kapacita hotelu je 24 pokojů. Farma, je v krásném prostředí. Vždy čerstvé ryby z vlastní produkce. Interiér ve venkovském stylu a terasa s grilem. Součástí komplexu je také kavárna s domácími dezerty. Areál mezi pelhřimovskými loukami, lesy a čtyřmi rybníky, nebo jezírky chcete-li. Výborná lokace v klidném prostředí a příjemné dojezdové vzdálenosti do města. Jsou zde velké parkoviště, restaurace a kavárna. Farma také prodává své vlastní produkty, které zde vyrábějí. My jsme sem ale jako už tradičně vyrazili za jídlem a ochutnávkou místní kuchyně. Jak už bývá naším zvykem, vyrazili jsme sem na nedělní oběd. Jídlo by tu mělo být dobré, jelikož restaurace se dostala po několik let do Maurerova výběru a tuto příčku několik let úspěšně obhajovala.

Co musím opravdu vyzdvihnout je okolí hotelu a restaurace. To je parádní. Můžete se tu procházet po loukách a kolem rybníčků, kde můžete pozorovat různá zvířata, pokud jsou zrovna ve výběhu. Je to u pěkné venkovní dětské hřiště, které si vaše ratolesti zcela jistě hodně užijí. Mě osobně se líbí i interiér restaurace. Ten je opravdu v takovém rustikálním venkovském stylu, všude dřevo. Při příchodu vás uvítá personál. Při naší návštěvě zde byli jeden číšník a číšnice a jedna barmanka která se starala o nápoje. Na obsluhu jsme nijak nemuseli čekat, ihned se nás pan číšník ujal.

Co považuji za mínus této restaurace je jedna jediná věc. A to je nabídka menu. V této restauraci totiž při příchodu – nebo vlastně vůbec – nedostanete klasický tištěný jídelní lístek. Na stole je kartička s QR kódem, který si musíte načíst svým mobilním telefonem, a teprve po jeho načtení se vám v mobilu zobrazí denní jídelní nabídka. A to musíte být připojeni a on line. Naštěstí restaurace nabízí bezplatné wifi připojení, k němuž heslo naleznete také na oné kartičce na stole. Druhou možností je přečíst si nabídku vypsanou křídou na tabuli. To je sice znakem toho, že se tu jídla pravidelně obměňují, ale je to dosti nepohodlné. Obzvlášť když ona tabule je na stěně nad jedním stolem. Takže pokud u něj sedí lidé, tak je nepříjemně otravujete, jelikož musíte přijít blíže aby jste to na tabuli přečetli. Navíc pro důchodce je to úplně nepraktické. Moje maminka by z toho měla stress, jelikož chytrý telefon nemá a špatně vidí, takže by měla dost problém. Já vím že je to hezké, moderní, cool, in  a já nevím co všechno, ale myslím si že by stále měla být možnost si vzít do ruky tištěnou formu nabídky a prolistovat si jí. Ty náklady nejsou na to zase až tak velké a je to mnohem pohodlnější. Zvláště pro nás boomery.

Co musím na druhou stranu ale kvitovat je samotná nabídka. Ta se mi velice líbila. Menu je zde opravdu pestré a vybere si myslím každý. Na menu se objevuje samozřejmě nějaká ta klasika v podobě řízku a svíčkové, ale kromě toho zde najdete i několik velice originálních receptů, které v ostatních restauracích těžko najdete. A co se mi velice líbilo byla široká nabídka vegetariánských jídel. A to žádný smažák nebo obalovaný květák, ale vskutku originální, nápadité recepty. Dále co se nám líbilo byly polévky. Sice tu byl tradiční vývar, ale kromě něj zde byly netradiční Halászlé. Pro neznalé to je tradiční maďarská rybí polévka, ale ne čirá nebo bílá jako jsme na ni zvyklí u nás, ale pěkně do červena – se zeleninou – a (většinou pálivou) paprikou. Toto nás potěšilo, jelikož Halászlé jsme v české restauraci snad ještě neviděli. A tak jsme neodolali.

Co se polévky týče tak byla naprosto super. Chuťově úplně dokonalá, nic v nám ní nechybělo. Ochucena a osolena byla perfektně a pálivost byla tak akorát dle našich preferencí. V polévce bylo opravdu hodně rybího masa. Zdejší Halászlé bylo ze sumce. A bylo opravdu perfektní. Porce velice bohatá. My jsme si objednali jednu porci, a podělili jsme se o ní s manželkou oba. A bohatě to stačilo. Ta porce byla tak velká, že kdybych celou porci měl sníst sám, tak jsem naobědvaný a druhý chod už bych si prostě nedal. Takže polévka paráda.

Zapomněl jsem se zmínit, že ještě před polévkou, hned po usazení jsme dostali jako pozornost podniku chléb s rybí (kapří) paštikou, kterou si tady samy vyrábějí z vlastních ryb z jejich rybníků a která je prý vyhlášená. Tuto pomazánku nabízejí i jako předkrm. My jejich pomazánku již známe z dřívějška, jelikož jsme si jí jednou koupili na nějakých farmářských trzích. Ale musím se přiznat že tato jejich pomazánka nám nejede. A nechutnala nám ani tady. Na nás je prostě moc kyselá. Navíc chléb nebyl zrovna nejčerstvější. Kdyby byla pomazánka namazaná na opravdu čerstvém chlebu, s pořádně vypečenou a křupavou kůrkou, tak by to tento předkrm zvedlo o 80%. Takhle bohužel byl velice fádní a byla to nejslabší součást celé návštěvy. Ale aby se tady zase někdo nezlobil. Toto je naše chuťová preference, chápu že jiným lidem může tato paštika vyhovovat i chutnat. O tom svědčí i to, že jí dlouhodobě vyrábějí a úspěšně se prodává.

Ještě jsem zapomněl na nápoje. Já jsem si objednal nealkoholické pivo. Zde se čepuje Budvar.  Ten byl správně vychlazený a dobře ošetřený. Nebylo mu co vytknout, a já se opět přesvědčil, že mi chutná mnohem více než nealkoholické pivo z humpoleckého pivovaru. No a manželka se rozhodla z nápojového lístku pro zase poněkud netradiční tymiánovou limonádu. To zní opravdu divoce, něco takového jsme opět prozatím nikdy nezažili. A řeknu vám jedno. Ta limonáda byla pecka! Já jsem k tomu byl velice skeptický a očekával jsem bylinkovou chuť, která mě nebude vyhovovat. Ale opak byl pravdou. Ta limonáda byla luxusní. Já vím že se opakuji. Ale byla úchvatná. Velice osvěžující, perlivá, z kousky citrusů. Tady tedy velký potlesk za nápaditost a originalitu. A pokud bych sem zavítal, tak bych si jí zcela jistě objednal znovu.

Čtěte dále:   Zlíňaci testují - Zverimex BistroBar Jihlava

No a pak už došlo na samotné hlavní chody. Manželka neodolala a vybrala si jídlo z vegetariánských pokrmů. Vybrala si bramborové taštičky plněné červenou řepou, s houbovou omáčkou. A lidi, to bylo naprosto božské!!!! Toto jídlo by se mohlo podávat v kterékoliv luxusní nebo posh restauraci v Paříží a myslím že by mělo úspěch. Toto by si na své menu dali rádi pánové Kašpárek a Punčochář. To jídlo bylo dokonalé, vymazlené a skvěle sladěné. Jednalo se o taštičky z bramborového těsta, které byly plněné pěnou z červené řepy. Vše podávané na houbové omáčce z hříbků. Dále zde byla vařená kořenová zelenina, identifikovali jsme ještě dýňová semínka a vše je posypáno hoblinkami parmazánu. Vše bylo ale perfektní, bramborové taštičky vláčné, pěna z řepy nadýchaná a velice dobře dochucena. Houbová omáčka obsahovala opravdové hřiby, kterých tam bylo požehnaně a v pěkných kusech. Kořenová zelenina skvěle uvařená do měkka. Já osobně nejsem moc velkým fanouškem dýňových semínek, jelikož většinou když jsem je někde v restauraci dostal, tak byly tvrdé a špatně se jedly. Tady byly naprosto v pořádku. To jídlo bylo opravdu parádní a dokonale vymazlené. Všechny chutě a ingredience se k sobě dokonale hodily. Kdyby se takto vařili a chutnali vegetariánská jídla v restauracích, tak by to byla paráda, a já bych je v klidu a rád konzumoval. Maso v tomto pokrmu vůbec nechybělo. Za tento pokrm musím restauraci udělit jedničku s hvězdičkou, pětkrát podtrženou.

Já jelikož jsem poněkud tradiční a jelikož jsem řízkožrout, tak já si objednal takovou klasiku a to jejich krůtí řízek z bramborovou kaší. Ale i tady jsme byli nad míru spokojeni. Dostal jsem dva velké krůtí řízky, které byly naprosto v pořádku, dobře ochucené, s dobrou strouhankou. Bramborová kaše byla domácí, velice jemná a opět chuťově parádní. Navíc přelitá rozpuštěným máslem, takže byla opravdu sametová. Jako bonus byla na talíři ještě červená cibulka, plus zase vařená mrkvička. Ta byla opět skvěle uvařená do měkka, a dala se krájet vidličkou. Krásně měkká přesně jak to máme rádi a na rozdíl od zážitku s vařenou zeleninou v restauraci Na Štokách, to byla paráda.

Nyní se musím vyjádřit ještě k porcím. Ty porce jídla jsou zde opravdu obrovské a neměli jsme absolutně šanci je sníst. Poté co jsme si dali onu kapří paštiku a podělili se o polévku, tak jsme prostě nebyli schopni ani jeden z nás sníst více než půlku každé porce. Takže jsme poprosili obsluhu, zda-li by bylo možné nám zbytky pokrmů zabalit s sebou domů. To nebyl samozřejmě problém a zbytky nám sebou zabalili do takových těch plastových krabiček. Ještě dodám, že jsme si přiobjednali jedno jídlo sebou. Jednalo se opět o vegetariánské jídlo, nevím už přesně jak se to jmenovalo, ale byl to takový zeleninový dort, nebo koláč chcete-li. Ten byl opět podávaný s bramborovou kaší. Toto jídlo jsme neochutnali, objednávali jsme ho sebou pro mojí maminku domů. Připravili nám ho tentokráte do zotavovacího obalu. Nemohu vám bohužel říci mé vlastní pocity z tohoto jídla, ale podle maminky byl tento chod také velice dobrý a chutný.

Co se týká rychlosti servisu, tak ten byl naprosto v pořádku. Nikdy jsme na nic nečekali, a i jídla byla servírována okamžitě. Sotva jsme dojedli polévku, již se nám nesli horké hlavní chody. Malinko jsme čekali na konci s placením. Ale nebylo to nijak obtěžující a dalo se to pochopit vzhledem k naplněnosti restaurace – viz. dále. Personál byl ochotný, usměvavý a nic pro ně nebyl problém. Zakoupili jsme zde také nějaké vánoční dárky z jejich nabídky, jednalo se o místní produkty jako třeba rebarborový nebo kdoulový džem. Možno je zde koupit již zmiňovanou kapří paštiku v konzervě a další a další výrobky. Vše nám donesl personál restaurace.

Ceny jídel jsou zde na místí poměry poněkud vyšší, ale já s nimi neměl sebemenší problém. Za předvedenou kvalitu a originalitu se to dá očekávat a myslím si že je to zde naprosto v pořádku. Navíc jak jsem se již zmiňoval, porce jsou zde opravdu obrovské.

Jedno upozornění. My jsme sem na oběd dorazili poměrně brzy po otevíračce, takže jsme se vcelku jednoduše chytli. Nicméně již během našeho hodování se restaurace zcela naplnila. Mnoho lidí zde mělo na oběd rezervaci, a tak jsme byli svědky toho, že mnoho lidí, kteří se zde zastavili na blind bez rezervace se bohužel muselo otočit a odejít. Ačkoliv se personál snažil jak mohl, tak prostě nebylo možno uspokojit všechny zájemce. Takže pokud se sem chystáte, tak buď sem dorazte brzy a nebo si raději udělejte rezervaci. Nevím jak to funguje v pracovní dny, ale o víkendu to opravdu bez rezervace může být dost velký problém.

Co říci závěrem? Jednalo se o velice hezký a příjemný gastronomický zážitek. V restauraci bylo skoro všechno naprosto super a fajn. Chut a kvalita jídla nadstandardní a konečně!, konečně! jsem v Humpolci a okolí našel restauraci, kde kdykoliv pojedu kolem a budu mít chuť se dobře najíst tak se zde velice rád zastavím. A pokud tuto restauraci neznáte, nebo jste zde již delší dobu nebyli, mohu a chci vám jí vřele doporučit. Myslím že si pochutnáte a že ta návštěva stojí za to. Napiště mi sem potom jak vám chutnalo.

A já konečně nějaké restauraci na Humpolecku mohu dát hodnocení čtyř hvězdiček z pěti.

Axl

8 thoughts on “Zlíňaci testují – Hotel Farma – restaurace

  1. K dané restauraci se mohu rovněž vyjádřit pozitivně a doporučit její návštěvu.
    Poprvé sem ji navštívil s otcem, ještě jako dítě, zhruba před 20ti lety a už tehdy to bylo místo, kde kuchyně vydávala kvalitní a velice chutné pokrmy, které pocházeli ze surovin z vlastní produkce, které jinde na menu budete hledat jen těžko, jako například telecí řízek či jehněčí klobása s jablečným křenem.
    Kvalitu si restaurace udržela do dnešních dnů, avšak koncept se za danou dobu opakovaně, ať už víc nebo méně pozměnil s rozvojem a přístavbou restaurace či ubytování. V minulosti zde byly servírovány především pokrmy české kuchyně, dnes na jídelním lístků najdete nejen klasiku, ale i internacionální kuchyni.
    Rovněž v minulosti jako pozornost podniku bylo podáváno bílé pečivo s bylinkovou pomazánkou, která dokázala chuťové pohárky doslova roztančit.
    A přesně tato pomazánka mě ještě jako caparta přivedla k myšlence, že až se jednou budu ženit, tak bych chtěl mít pohoštění v této restauraci.
    A tak se i stalo. 🙂

    Axle pěkná recenze.

    1. No, kdybych byl majitel, tak si nestěžuji na ten jídelní lístek formou QR kódu, vychválím tu kapří paštiku do nebes a dám si na konci 5 hvězdiček a ne jen 4. 🙂

  2. Kdyz to ctu, pokusim se dat teto hospode jeste jednu a posledni sanci.

    Primo na teto trase je ale jeste jedna hospoda, blize HU, co by stala za test. A tady bych se na vysledek fakt moc tesil.

    1. A který podnik máte konkrétně na mysli? Myslíte to nové veganské Bistro269 na Vystrkově? To mě láká už hodně dlouho, ale zatím jsem neměl čas se tam dostat.

      Nebo máte na mysli Motel Velký Rybník? Tam jsem byl naposledy taky tak někdy před dvaceti lety a tehdy vím že to byla naprostá katastrofa. Ale na retest bych sem rád vyrazil. Ale pořád mě od něj poněkud odrazují ty recenze na jejich jídlo na Internetu. Většinou to lidi dost haněj. Tak pořád sbírám odvahu.

      Nebo máte na mysli ještě něco jinného?

          1. 🙂 No, na tehle stránce (https://www.motel-velky-rybnik.cz/) zase píšou OPĚT V PROVOZU!! Prosincová otevírací doba: Pondělí až neděle od 11:00 do 18:00. A když jsme nedávno jeli okolo, tak nějaká auta tam byla.

            Tak snad to platí. Ale kdy tam vyrazíme, to je fakt ve hvězdách. To je vždy náhodné a rozhodnutí okamžiku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Humpolec má ambulantní nízkoprahové centrum, s provozem pomůže Tříkrálová sbírka

Po Led 8 , 2024
Nízkoprahové centrum pro děti a mládež v Humpolci přechází z terénních služeb na ambulantní. Chce tím zkvalitnit svou nabídku pomoci. Čtěte dále:   Zlíňaci testují – libovej frankfurter z Bageterie Boulevard

You May Like

Témata