Vietnamský nudlový salát aneb rozbalené závitky

Tak konečně se nám trochu ochladilo. Nicméně my vám přinášíme recept na další dobrou, lehkou a zajímavou věčeři (či oběd) pro horké dny, které zcela jistě ještě příjdou. Vietnamská kuchyně je v Čechách velký hit. Ať už ta jednoduchá ve formě rychlých bister v rámci obchodních center, nebo ta na vysoké úrovni ve skutečných vietnamských restauracích. A většina z nás zná velice oblííbené zeleninové závitky. Bohužel ve většině vietnamských podnik je nalezneme ve smažené verzi. Ale i ty nesmažené (takzvané jarní) jsou výborné a lehké. Pokud jste i vy propadli těmto chutím, určitě vám přijde vhod recept na lehký svěží salát ze surovin, které znáte z těchhto summer rolls, tedy nesmažených závitků. POstup je velice jednoduchý.

Na čem v tomto salátu doopravdy nejvíc záleží, je zálivka. Ta chuťově jemné suroviny dokáže fantasticky spojit a oživit, proto rozhodně musíte použít chilli. Tato verze salátu vychází z klasických závitků s krevetami, ale pokud krevery zrovna nemusíte, můžete použít třeba kořeněné plátky vepřového masa nebo pro vegany a vegetariány je nahradit kostky opečeného tofu nebo ještě raději tempehu.
SUROVINY (na 4 porce):
rýžové vermicelli nudle (tenké vlasové) 1/2 balení
malá šalotka nakrájená na tenké plátky 1 ks
rostlinný olej 2 lžíce
čerstvé krevety (velikost 36–40), oloupané a očištěné 250 g
střední salátová okurka, oloupaná a nakájená na tenké nudličky 1 ks
velká mrkev, nakrájená na tenké nudličky 1 ks
klíčky mungo 1 hrnek
opražené nesolené arašídy 1/3 hrnku
lístky čerstvé nebo thajské bazalky 1/3 hrnku
čerstvý koriandr 1/3 hrnku
čerstvá máta 1/3 hrnku (já mátu tolik nemusím, takže jsem použil polovinu)
thajská červená chilli paprička nasekaná nadrobno 2 ks
čerstvý nastrouhaný zázvor 1 lžíce
med 1 lžíce
rybí omáčka 6 lžic (zdá se to opravdu hodně, děsil jsem se jak to bude výrazné, ale nebylo, dressing byl byl super)
rýžový ocet 1/3 hrnku (stejné jako u předchozí suroviny)
limetka nakrájená na klínky k podávání
POSTUP:
Ve vařící vodě uvařte nudle, dokud nebudou al dente – na skus. Mělo by to trvat přibližně 4–5 minut. Nudle slejte přes cedník a propláchněte je studenou vodou, aby se zastavil proces vaření. Nechte dobře okapat.
V malé pánvi nechte rozehřát olej a osmahněte na ní šalotku dozlatova. Přendejte ji na papírové utěrky a nechte odsát přebytečný tuk. Pánev otřete, přidejte trochu oleje a jemně osmahněte krevety až budou hotové – trvá to asi 3–4 minuty. Dejte je stranou vychladnout.

Zálivka: V malé misce spolu rozšlehejte rybí omáčku, med, rýžový vinný ocet, zázvor a mleté chilli papričky.

Salát: Ve velké míse spolu promíchejte rýžové nudle, okurku, klíčky mungo a mrkev. Nejlépe vám to půjde rukama 🙂 Přidejte čerstvé bylinky a znovu promíchejte. Vršek posypejte osmaženou šalotkou a arašídy. Salát poklaďte připravenými krevetami (případně masem či tofu). Můžete servírovat takto, v rodinném stylu, nebo si připravte rovnou menší misky na jednotlivé porce. Teprve těsně před servírováním polejte salát zálivkou, aby se zbytečně nerozmáčel. Nebo dejte zálivku zvlášť do malé mističky, aby si každý strávník mohl salát ochutit podle své chuti. Nezapomeňte na limetkové klínky.

Všimněte si, že v celém receptu není vůbec sůl. Není vůbec třeba.
Tak doubrou chuť.

Axl

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Next Post

Folková dvojice Ty a My zahraje v parku ve čtvrtek

St Čvc 3 , 2019
Tak konečně se nám trochu ochladilo. Nicméně my vám přinášíme recept na další dobrou, lehkou a zajímavou věčeři (či oběd) pro horké dny, které zcela jistě ještě příjdou. Vietnamská kuchyně je v Čechách velký hit. Ať už ta jednoduchá ve formě rychlých bister v rámci obchodních center, nebo ta na […]

Témata