Program pro veřejnost ke 150. výročí narození dr. Aleše Hrdličky

Městské kulturní a informační středisko v Humpolci ve spolupráci s městem Humpolec připravilo k připomínce 150. výročí narození slavného rodáka dr. Aleše Hrdličky řadu akcí pro širokou veřejnost. Zájemci si mohou vybrat například koncerty, procházku po stopách světoznámého antropologa nebo setkání pro děti.

dr. Aleš Hrdlička
Městské kulturní a informační středisko v Humpolci ve spolupráci s městem Humpolec připravilo k připomínce 150. výročí narození slavného rodáka dr. Aleše Hrdličky řadu akcí pro širokou veřejnost. Zájemci si mohou vybrat například koncerty, procházku po stopách světoznámého antropologa nebo setkání pro děti.

150.  výročí narození dr. Aleše Hrdličky

6. Mezinárodní antropologický kongres

 

3.9. – 5.9. 2019
6. Mezinárodní antropologický kongres

Město Humpolec společně s Českou společností antropologickou organizuje Mezinárodní antropologický kongres, který se koná vždy jednou za deset let. Tato prestižní událost určená především vědcům nabídne zajímavé přednášky i besedy, ale také udělování Pamětních medailí dr. Aleše Hrdličky jak v rovině odborné, tak i v rovině občanské.

Pro veřejnost je připravený bohatý program navazující na téma kongresu a především na významné letošní výročí – 150 let od narození světoznámého antropologa a humpoleckého rodáka dr. Aleše Hrdličky.

 

Úterý 3.9. 20:00

Varhanní koncert + Ars Camerata

Varhanní koncert v kostele sv. Mikuláše doprovázený skupinou historického zpěvu Ars Camerata. Na varhany hraje Lukáš Dvořák.

Středa 4.9. 16:30

Koncert: Hudba Hradní stráže a Policie ČR

Město Humpolec a MěKIS v Humpolci vás srdečně zvou na jedinečný koncert, který se koná na Horním náměstí při příležitosti VI. Mezinárodního antropologického kongresu.

Koncert diriguje plk. Jan Zástěra. 

sólisté: Ivana Brožová, Gabriela Urbánková, Miroslava Časarová

moderuje Miroslava Časarová

Vstup zdarma. V případě nepříznivého počasí se koncert uskuteční na divadelní scéně kina Humpolec. 

 

Středa 4.9. 13:00 – 16:00

Chlapec s arnykou

Místo konání: Humpolec, Městská knihovna Humpolec

Program pro děti a jejich rodiče k výročí narození dr. Aleše Hrdličky.

Čtěte dále:   MILOVNÍCI KOČEK ZBYSTŘÍ

Můžete se těšit na poslech úryvků z knížky F. Brzoně a J. Rychetského „Chlapec s arnykou",  veršostroj,  tvoření pro děti i dospělé (indiánský lapač snů) a obří tematické pexeso.

 
Sobota 7.9. 15:00 – 16:00 

Vystěhovalectví na Humpolecku ve 2. polovině 19. století

Místo konání: Humpolec, Muzeum dr. A. Hrdličky, výstavní sál na Dolním náměstí

Mgr. Jaroslava Paulusová

Regionální historička a vlastivědná pracovnice jihlavského a pelhřimovského archivu zpracovává historii obcí Kraje Vysočina, zabývá se tematikou vystěhovalectví, jenž zasáhlo i rodinu Aleše Hrdličky.

Na přednášku bude navazovat muzejní vycházka Po stopách Aleše Hrdličky v Humpolci.

 

Sobota 7.9. 16:00

Muzejní vycházka Po stopách Aleše Hrdličky v Humpolci

Místo konání: Humpolec, sraz účastníků: Muzeum dr. A. Hrdličky, výstavní sál na Dolním náměstí

Vycházku povede PhDr. Pavel Holub a postupně projdeme místa v Humpolci, která se dotýkají rodiny Hrdličků. Na jednotlivých zastávkách se dozvíme dějiny dané lokality a vztah k Hrdličkově rodině.  Vycházka bude navazovat na přednášku Mgr. Jaroslavy Paulusové o vystěhovalectví, které s osudem rodiny Hrdličků úzce souvisí.

7.9. – 26.9.

Výstava Po stopách Aleše Hrdličky v Humpolci

Místo konání: Humpolec, Muzeum dr. A. Hrdličky, výstavní sál na Dolním náměstí

Muzeum dr. A. Hrdličky v Humpolci a Státní okresní archiv v Pelhřimově vás zvou na výstavu Po stopách Aleše Hrdličky v Humpolci. Výstava představí Humpolec a rodinu Aleše Hrdličky v širších souvislostech. Prohlédneme si město v době předcházející Alešovu narození. Uvidíme rodokmen Hrdličkových dovedený až k nejstaršímu známému předkovi nebo prameny týkající se Alešova narození, školního prospěchu i cesty do Ameriky. Dále zjistíme majetkovou situaci Hrdličkovy rodiny, poznáme, čím se Alešovi příbuzní živili a jak se zapojovali do kulturního života v Humpolci. Vystavené archiválie budou poprvé použity pro veřejnou prezentaci. 

 

Více na: www.infohumpolec.cz

 

Zodpovídá: Mgr. Aneta Slavíková; www.mesto-humpolec.cz

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Dopravní situace ve městě je na dobré úrovni

Út Srp 27 , 2019
Analýza současného stavu dopravy včetně návrhů řešení palčivých míst a výhledu do budoucna. To je ve zkratce Koncepce dopravy Humpolce – Plán udržitelnosti městské mobility, kterou má město Humpolec k dispozici od konce června. Zevrubná veřejná prezentace jednoho z důležitých dokumentů města Humpolce se uskutečnila ve středu 21. srpna v […]

You May Like

Témata