Na výstavě v Jihlavě projdou návštěvníci českou historií

Českou historií mohou od středy projít návštěvníci Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě, kde bude otevřena multimediální výstava Krásy a tajemství České republiky. Cestovat v čase mohou od pravěku, přes dobu bronzovou, či slavnou éru císaře Karla IV. a rudolfinskou renesanci až ke vzniku České republiky. To vše v 18 sálech na výstavní ploše 1000 metrů čtverečních.

Monumentální výstava je zajímavá svou formou. Na návštěvníka působí především emotivně prostřednictvím architektonických prvků, videoprojekce, hudby, ale také unikátních originálů i replikami světoznámých děl.

Pořádá ji společnost Praga Mystica a Nadace Hieronymus pod záštitou Evropské komise a ministerstva zahraničí. Cílem expozice je vytvořit pozitivní atmosféru pro vstup ČR do EU a seznámit lidi se společnými evropskými hodnotami, kulturou a historií daného regionu. Výstava sleduje dvě linie: že do Evropy patříme a vždy jsme byli její součástí, řekl architekt výstavy Milan Plítek.

Expozice zavítá do 15 měst, z toho letos do pěti. Zahájena byla loni na podzim v Ostravě, kde ji vidělo na 30.000 lidí. Z Jihlavy poputuje do Plzně. Na svém konci by měla spočinout na trvalém místě. Její milionové náklady z 99 procent zaplatili velcí sponzoři, na katalog a expozici husitství přispěl kraj Vysočina a magistrát půl milionem korun.

Na výstavě je na 200 stálých exponátů a 50 zapůjčených z krajských muzeí, galerií a archivu. Speciálně pro Jihlavu – křižovatku Evropy, vznikla monumentální připomínka doby husitské. V roce 1436 byl totiž v královském horním městě po tříměsíčním jednání uzavřen mír mezi katolickou církví a husity za účasti císaře Zikmunda.

Příležitostně, na jediný den, bude v galerii vystaven i Gelnhausenův kodex z počátku 15. století – mimořádná sbírka městského a horního práva, anebo rukopis Zbraslavské kroniky ze 14. století s pozoruhodnými iluminacemi. Premiéru zde bude mít film Křižovatka Evropy. Ke každému regionu je pak přiřazena jedna členská země EU, v kraji Vysočina je to Velká Británie.

Čtěte dále:   Na úpatí kopce Melechov na Vysočině stojí zřícenina staré tvrze. Postaru se jmenuje Nelechovská

Výstava, jejíž první část je v budově Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě v Komenského ulici, a druhá v sálech budovy galerie na Masarykově náměstí, potrvá do 15. září.

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

S tátou - s mámou na kole

Út Kvě 6 , 2003
Městské kulturní a informační středisko v Humpolci připravilo k Mezinárodnímu dni dětí pro všechny děti a jejich rodiče 2. ročník sportovně soutěžní akce „S tátou – s mámou NA KOLE“. Akce se koná v neděli 1. června 2003. Od 13:00 registrace cyklistů, start závodu je ve 14:00 na Horním náměstí […]

You May Like

Témata