Poslední premiéra je o smrti

The Shadow Box, v překladu Chráněné místo – to je poslední premiéra této sezony na scéně Horáckého divadla. Kromě toho, že je hra třetí českou premiérou divadla za jedinou sezonu, může se dle slov dramaturgyně Marie Procházkové pyšnit i titulem premiéry evropské. Ta je naplánována na dnešní večer. Jihlavské divadlo sice nezvolilo na závěr sezony hru zrovna optimistickou, přesto ale vybralo dílo velice kvalitní.

Pod hrou o třech smrtelně nemocných lidech je podepsán Michael Cristofer, divadelní herec, autor her, filmový scenárista a režisér. Jeho jméno mohou filmoví diváci najít v titulcích k filmu Falling in Love s Robertem de Niro a Meryl Streepovou nebo Čarodějky z Eastwicku s Jackem Nicholsonem. Jako herec si zahrál v remake Osbornova Komika či ve velkofilmu The Crazy World of Julius Vrooder. Na svém kontě má také několik významných ocenění – za režii a scénář k filmu Gia, kde hlavní roli hrála Angelina Jolie, získal šest nominací Emmy, cenu Svazu amerických režisérů nebo ocenění Golden Globe.
Za hru The Shadow Box se stal držitelem Pulitzerovy ceny a ceny Antoinette Perry-Tony. „Hra měla svoji premiéru již v roce 1975 v Los Angeles, takže jde o dílo staršího data, přesto se do Evropy prozatím nedostala. I já chodím kolem tohoto textu již deset let a pořád jsem se ptala sama sebe, zda už je ten pravý čas či nikoli,“ řekla o výběru hry Marie Procházková. O dobrém načasování hry je přesvědčen i režisér jihlavské inscenace Michael Junášek. „Myslím si, že teď již nastal ten pravý čas. Těžko se mi představuje, že by hra byla u nás uvedena třeba před deseti lety nebo dříve,“ říká.
Oba narážejí na těžké téma, které hra zpracovává a které je vlastně otevřeným pohledem na smrt a na to, jak lidé jednají, když jí hledí přímo do tváře.
Chráněné místo se odehrává ve třech chatkách postavených na pozemku velké nemocnice. Každá chata pak skrývá svůj vlastní příběh o umírajícím člověku. Mezi postavami se pohybuje Tazatel, postava mimo scénu, přesto uvnitř dění, uvnitř duševních pochodů nebo nahoře nad jednáním postav, aby poodkryla i ty nejskrytější záhyby mozku a lidské duše. Dramaturgyně divadla shrnula hru do několika klíčových slov: komunikace, smrt a umírání, neschopnost, rodinné vztahy, vztahy gayů, lesbiček a bisexuální vztahy, hospitalizace, humor a nemoc, trápení. Témata, která by sama o sobě vydala na samotné hry. „Christofer evidentně reagoval na tehdy novou vědeckou disciplínu, thanalogii, která se specializuje na studium smrti a umírání. Nezůstal však u senzačnosti tohoto námětu, ale jeho dílo má i silný etický a sociální aspekt,“ dodala Procházková. Konečnost naší existence nám při sobotní premiéře, v 19 hodin na velké scéně Horáckého divadla, podají herci jihlavští (Petr Soumar jako Tazatel, Josef Kundera, Anna Bazgerová, Stanislav Jiránek, Zdeněk Dryšl), ale i dva hostující. Těmi jsou Daniel Pick z Prahy, který si zahraje roli homosexuála Marka, a Dana Klichová z Brna jako Beverly, vrtkavá exmanželka. „Chtěli jsme oživit scénu, a tak po hostujících režisérech přišla řada i na hostující herce,“ řekl režisér Michael Junášek.

Zdroj: MF DNES

Čtěte dále:   Dětský den

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Úložiště radioaktivních odpadů na Vysočině?

Po Kvě 12 , 2003
Zveřejněný seznam šesti nejvhodnějších lokalit pro umístění hlubinného úložiště radioaktivních odpadů, na kterých má pokračovat geologický průzkum, nemá ve zprávě zpracovatele argumentační oporu. Řekl to jednatel společnosti Energoprůzkum Praha Pavel Šimůnek. Čtěte dále:   Zahájení Humpoleckých Vánoc

You May Like

Témata