Matrix Reloaded: kult nepokračuje

V úterý jsem se byl podívat na dvojku Matrixu. A co si o tomhle filmu myslím?

   Kultovní kyber kino Matrix netřeba sáhodlouze představovat. Po uvedení jedničky si autoři zjevně řekli, že je třeba krávu podojit a tak vznikly zároveň hned dva další kousky – Reloaded a Revolution. Reloaded právě přichází do kin v Čechách a s Revolution se budeme moci seznámit během následujícího půlroku.

   Staří známí Neo, Morpheus a Trinity jdou kompům po krku neutuchající silou, vybaveni ještě lepšími dovednostmi než v prvním díle (ostatně i agenti byli upgradováni). Zejména Neo (The One alias Vyvolený) je opravdu machr. Supermanovskými výlety do mračen je schopen vyrobit atmosférické poruchy a dokonce vládne nadprůměrnými anatomickými znalostmi. Na hřišti uvidíme i (staro)nové hráče. Novinkou jsou upíři a vlkodlaci – programy ze staré verze Matrixu, které měly být vymazány, což ovšem nezhodnotily jako jedinou a nejpříhodnější alternativu své existence. Tyto postavy však bohužel jsou poze zmíněny, sami se s nimi nesetkáme. Dobrá myšlenka zůstala bohužel nevyužita. Mocnou postavou je Merovingian, jenž drží v zajetí Klíčníka, který zná přístup ke Zdroji, centrálnímu počítači Matrixu, u kterého se dočkáme zajímavého setkání. – podle mého nejlepší scény celého filmu. 

   Dějová linie je počítačově jednoduchá – hlavní hrdina s kumpány postupně plní jeden úkol za druhým, aby naplnil věštbu a ukončil válku – která přirozeně v Reloaded nekončí. Prostý děj chtějí tvůrci okořenit hrstí sexu a špetkou humoru, ale vůbec to nefunguje.

   Oproti prvnímu pokračování se můžeme poměrně obsáhle seznámit se Sionem, baštou osvobozených u zemského jádra. Nutno poznamenat, že k divákově škodě. Město není zdálky nepodobné líhni lidských baterek, na které fungují sokové z říše strojů. Jeho obyvatelé si žijí vzhledem ke svému údělu vcelku vesele a je jim do skoku, ačkoliv se těsně předtím dozví o přicházejícím útoku na brány města. I proto je první pasáž filmu vcelku nezáživná. A to včetně infantilních bojových scén, které sice mají něco z prvního Matrixu, ale jsou ještě o něco přikořeněny – bohužel ve špatném slova smyslu. Působí poněkud samoúčelně a trapně. I milovníci honiček v autech (a na motorkách) si přijdou na své – v tomto žánru se naopak tvůrcům podařilo překonat to, na co jsme běžně v kině zvyklí. Například honička s Trinity na motorce je opět jeden ze světlých bodů filmu.

   Závěr filmu nás přivádí opět hluboko do podzemí, kde k všeobecnému překvapení Neo nabývá nových schopností i v reálném světě – tedy pokud se o reálný svět jedná. Dvojka vede o něco hlouběji do králičí nory, ale dno pořád nevidíte, a kdo ví, jestli nějaké dno vůbec má.

   Totálním hororem pro mě byla infantilnost scény s Leem a Trinity v závěru filmu. To už asi opravdu tvůrcům došla jakákoliv inspirace a tak si pro ni zaskočili zřejmě k tvůrcům Titaniku.

   Naopak velmi se mi líbila scéna, kdy hlavní hrdinka hackuje počítačový systém. Žádná trapná barevná okénka s nápisy „dekóduji heslo…, hotovo, heslo je ryba“ a postupující linky ukazující kolik ještě zbývá času do zaměření pronásledovateli – agenty. Trinity totiž používá opravdový nmap a opravdový ssh exploit. Huráááá

Ten pravý hacking ....

   Suma sumárum zůstane Matrix I kultovní záležitostí, kterému pokračování nesahá ani k patám. (změní něco Revolution?). Do kina tedy běžte, když by jste nemohli společensky přežít že jste to neviděli. Pokud si nechcete nechat skazit dojem z jedničky, zůstaňte raději doma a půjčte si Gladiátora s Russelem Crowem. Výsledek bude stejný.

Čtěte dále:   TADY VARY 2023/24

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Tak dlouho se chodí se džbánem...

Čt Kvě 22 , 2003
..až se ucho utrhne. Jen tak předesílám – v článku se nic objevného nedozvíte, vše důležité je hned na začátku, zbytek je jen drobným rozborem, co se vlastně stalo, a toho, že i ve velké firmě může dojít v serveru paměť… zásluhou jednoho „neškodného“ červa zneužívajícího jisté nedokonalosti microsoftích systémů […]

You May Like

Témata