Závěry z jednání Krizového štábu Kraje Vysočina

čtvrtek 19. března 2020

Zdravotnictví

Odběrové místo Nemocnice Jihlava má posílit možnosti odběrů a odlehčit výjezdovým skupinám Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina. V okamžiku, kdy bude laboratoř v Nemocnici Jihlava kompletně připravena vyšetřovat odběry na COVID-19 metodou PCR, obrátí se na ministerstvo zdravotnictví s žádostí o certifikaci, poté může být vyšetřování spuštěno. Spuštění pracoviště využívajícího rychlotestů i standardní testování je závislé na výše uvedeném postupu. Testování bude podle hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka využíváno pro rychlejší třídění nakažených nebo nenakažených pacientů.

Krizový štáb Kraje Vysočina prosí stomatology, aby se dále o své pacienty starali, např. použitím předběžného třídění. Jakmile dorazí dostatečné množství ochranných osobních pomůcek, budou stomatologové, stejně jako praktici a pediatři vč. specialistů vybaveni.

Kraj Vysočina v následujících dnech rozdělí tisíce litrů desinfekčních prostředků mezi zdravotnická a sociálních zařízení, hasiče a policii, dále mezi provozy zajišťující zásobování a prodej a dále mezi obce. Desinfekci Kraj Vysočina zakoupil ze svých zdrojů. Na základě jednání s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem, který vede pracovní skupinu Desinfekce, Kraj Vysočina doobjednal dalších 50 tisíc litrů vericidního přípravku. Na jeho dodání se čeká.

Hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek po dnešním telefonickém kontaktu se starostkou Kynic velmi oceňuje odpovědný přístup místních obyvatel a vedení obce ke složité situaci. Platí domluva, že Kraj Vysočina dodá desinfekční prostředky pro potřeby obce.

 

Dobrovolní hasiči

Krajská hygienická stanice kraje Vysočina se sídlem v Jihlavě zpracovala informační materiál pro starosty měst a obcí, podklady mají už od dnešního odpoledne k dispozici. Podle informací okresních starostů sboru dobrovolných hasičů je aktivována jejich připravenost. Obrovskou roli bude hrát jejich koordinace vedením obce, jsou připraveni na pokyn samospráv obcí pomoci s definovanými úkoly.

 

Školství

Čtěte dále:   NEJLEPŠÍ MĚSTA PRO ŽIVOT V ČESKU: NA VYSOČINĚ PATŘÍME MEZI ŠŤASTLIVCE!

19. března 2020 začal fungovat provoz určených základních a mateřských škol na území všech ORP v Kraji Vysočina vyčleněných pro péči o děti ve věku od 3 do 10 let pracovníků vybraných složek (lékaři, lékárníci, vojáci, policisté, hasiči, vězeňská služba, soukromé ordinace…). Zájem byl zatím avizován pro pět desítek dětí, číslo se však může v čase měnit, pravděpodobně navyšovat. Kapacity těchto zařízení jsou zatím dostačující.

Krizový štáb Kraje Vysočina uložil krajskému odboru školství, mládeže a sportu vyřešit po dobu platnosti mimořádných opatření omezení návštěv rodičů v dětských domovech vč. povolování návštěv dětí v rodinách.

  • tisk@kr-vysocina.cz

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

První dobrovolnická aktivita: šití a distribuce roušek

Pá Bře 20 , 2020
Město Humpolec spolu s Odborem zdravotnictví a sociálních věcí Městského úřadu Humpolec iniciovalo spolupráci mimo jiné s Dobrovolnickým centrem FOKUSu Vysočina. Čtěte dále:   O lipnické Kateřině

You May Like

Témata