Sukno opět neplatí zaměstnance

Krachem vyvrcholila před dvěma roky krize v humpolecké textilce Sukno. Ani nový majitel firmu zřejmě problémů nezbavil – lidé totiž zase nedostávají výplaty.

Téměř druhý měsíc se vedou dohady o tom, kdy zhruba tři stovky zaměstnanců Sukna v Humpolci dostanou zaplaceno za odpracovaný měsíc duben. Částka, již Sukno dluží na výplatách se vším všudy, činí zhruba pět milionů korun.
„Už je to tu znova jako tenkrát před dvěma lety. Není to nic příjemného, tehdy jsme na výplaty čekali několik měsíců. Z čeho má pak člověk žít,“ s nespokojeností říkají zaměstnanci Sukna. „Mysleli jsme, že se po propuštění několika lidí a zefektivnění výroby z počátku roku problémy uklidní. Je to ale pořád dokola. Tak si asi budu muset začít shánět něco jiného,“ řekla zaměstnankyně, která v Sukně pracuje dvacet let a pro niž prý bude problém zvyknout si na jiné zaměstnání.
Problémy se začaly objevovat už v předešlých měsících, kdy se však podařilo se zpožděním mzdy zaplatit. „Konečný závěr, kdy lidé dostanou peníze, ještě není stanoven, ale trochu se nám cesta v této záležitosti otevřela,“ komentoval výsledky jednání s vedením Sukna vedoucí odborů Miroslav Peterka.
Koncem května se totiž uskutečnilo veřejné setkání představenstva se zaměstnanci, kde vedení informovalo o současné situaci v závodu a chtělo odsunout vyplacení dubnové výplaty až na konec letošního roku. Peníze by prý nyní Sukno použilo na nákup materiálu, aby se navýšila produkce a lidé měli dost práce. Odbory se však proti tomuto kroku postavily, a tak dojednávají bližší termín vyplacení mezd.
„Otevřela se možnost, že by byla výplata vyplacena ve třech nebo čtyřech splátkách, aby měli lidé peníze dříve než v prosinci. V tuhle chvíli však přesný termín není úplně jasný. Ale budeme se snažit, aby to bylo co nejdříve,“ dodal Peterka.
O budoucnosti textilky zatím není příliš jasno. Nikdo z jejího vedení nebyl ve čtvrtek a vpátek k zastižení.
Podle informací, které mají odbory, však vedení Sukna zatím neplánuje, že by v dohledné době snižovalo stav zaměstnanců. Ani o zrušení se podle Úřadu práce v Pelhřimově zatím mluvit nedá. „O tom se k nám nedostaly zatím žádné signály. Pokud by však Sukno úplně skončilo, trh práce na Humpolecku by to určitě ovlivnilo,“ uvedla Dana Kejřová z Úřadu práce v Pelhřimově. Podle ní však tři sta lidí není takový počet. A časem by se lidé určitě uplatnili. Záleželo by prý na možnosti dojíždění.

Čtěte dále:   Předplatné čtvrtletníku Zálesí

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Na Portu přijedou až čtyři tisíce lidí

Po Čvn 9 , 2003
Naprostým festivalovým nováčkem na Vysočině, co se se však historie a tradice týče zkušeným festivalovým harcovníkem, je festival Porta 2003, jehož národní finále se letos vůbec poprvé uskuteční na Vysočině. Národní finále 37. ročníku festivalu trampské, folkové a country hudby Porta 2003 bude Jihlava hostit od 2. do 5. července […]

You May Like

Témata