Na Portu přijedou až čtyři tisíce lidí

Naprostým festivalovým nováčkem na Vysočině, co se se však historie a tradice týče zkušeným festivalovým harcovníkem, je festival Porta 2003, jehož národní finále se letos vůbec poprvé uskuteční na Vysočině. Národní finále 37. ročníku festivalu trampské, folkové a country hudby Porta 2003 bude Jihlava hostit od 2. do 5. července v areálu letního amfiteátru. Tisíce milovníků folkové a trampské hudby zamíří letos o prázdninách na finále Porty 2003 místo do Plzně na Vysočinu, do Jihlavy.

Festival vznikl spontánně koncem 60. let. V letech normalizace byl hlavním pořadatelem Socialistický svaz mládeže. Vrcholu dosáhla Porta v roce 1989, kdy se plzeňského finále zúčastnilo na 30.000 lidí. Začátkem 90. let festival cestoval po republice, od roku 1995 se opět pravidelně pořádal na plzeňském výstavišti.
Loňské povodně na výstavišti staticky narušily řadu objektů, které musely být strženy. Organizátoři proto byli nuceni najít pro legendární festival nové působiště. Jihlava vyšla nakonec vítězně z několika měst.
Podle Anny Roytové ze štábu festivalu byla rozhodující hlavně výhodná poloha v centru republiky, dobré dopravní spojení a vstřícné jednání jihlavského magistrátu. Přírodní amfiteátr v městském lesoparku je totiž pět minut chůze od centra města, v jeho okolí lze zřídit i tábořiště pro návštěvníky. Podle Roytové se jich mohou sjet tři až čtyři tisíce.
„Návštěvníky pojmeme bez problémů, kromě tábořiště má město i dostatečnou kapacitu pro ubytování například v tělocvičnách,“ řekl vedoucí odboru kultury jihlavského magistrátu Tomáš Koukal.
Národního finále se v Jihlavě zúčastní na třicet soutěžících amatérských skupin a zhruba dvacet hostů, kteří se řadí k současné špičce českého folku a country. Mezi nimi nebudou chybět například nositelé Zlaté Porty Wabi Daněk nebo skupina Pacifik.
Koncerty se budou odehrávat v letním amfiteátru. Vedle hlavního pódia budou k dispozici také dvě vedlejší scény. „Závěrečnou Dvoranu Porty bude v sobotu 5. července přenášet Český rozhlas v živém vysílání od 20 do 23 hodin,“ uvedl dramaturg festivalu Zdeněk Schwager.
Festival začne ve středu 2. července v 15:30 hodin upoutávacím koncertem na Masarykově náměstí. Vystoupí na něm skupina Bokomara, písničkářka Žofie Kabelková a některá z jihlavských skupin. Na vedlejší scéně v zahradě rockového klubu AMC se přes den budou odehrávat recitály soutěžních kapel i hostů.
Druhá scéna vedle hlavního pódia bude vyhrazena odpoledním koncertům kapel, které se neprobojovaly do závěrečného finále Porty.
Soutěžní kapely budou vystupovat na večerních koncertech na hlavní scéně. Společně s nimi se jako hosté představí prakticky celá špička naší folkové, trampské a country hudby. Zahraničním hostem Porty bude kanadská skupina Luba Dvorak The Big Rig Sweeties. Druhý večer festivalu zakončí táborák, u kterého si diváci budou moci zahrát se svými idoly. Na závěr třetího večera organizátoři chystají country bál.
S přijetím v Jihlavě, kam se Porta přestěhovala z Plzně, jsou organizátoři velmi spokojeni. „Magistrát je vstřícný, zázemí dokonalé, technické podmínky na úrovni,“ řekl Schwager. Až vlastní průběh festivalu podle něj ukáže další možnosti, které město může Portě poskytnout. „Rozhodně počítáme s tím, že Porta zůstane po několik dalších let v Jihlavě,“ dodal.

Zdroj: MF DNES

Čtěte dále:   Den vody

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Měnová loupež - 50:1

Út Čvn 10 , 2003
Velkou peněžní loupeží bývá dnes nazývána měnová reforma z roku 1953 , jíž se KSČ pokoušela o „nápravu“ ekonomiky . Všechny občany připravila o úspory . Zemi zachvátila vlna protestů,stávek a demonstrací . Stranou dění nezůstal tehdy ani Humpolec . Následovalo zatýkání i věznění nespokojenců . Čtěte dále:   Vstupenky […]

You May Like

Témata