Tatíček Masaryk se vrátil domů.

Zrestaurovaná socha Tomáše Garrigua Masaryka se 28. července vrátila zpět na své místo v Humpolci.

Do parku na Tyršově náměstí ji doprovodili restaurátoři, představitelé města, humpolecké Technické služby, těžká technika a také pohledy přihlížejících. Oficiální slavnostní „odhalení“ opravené sochy včetně doprovodného programu plánuje město Humpolec tematicky na 28. října.

Zaslouženou péči v ateliéru restaurátorů dostal první československý prezident od Humpolce ke svým letošním 170. narozeninám. Řeč je samozřejmě o jeho soše, kterou se Humpolečtí pyšní na Tyršově náměstí od roku 1937. Za svou existenci si ale zažila tři politicky vynucené deinstalace a tři velké návraty. Pro Humpolecké se tak stala symbolem demokracie a svobody, ovšem zub času i náročná stěhování poznamenaly nejen její vzhled, ale hlavně její technický stav. „Při hloubkové sondě restaurátoři zjistili, že šrouby spojující její díly jsou značně zkorodované, zvlášť v nohách sochy, kde byly na hranici životnosti. Zároveň se zaměřili na oživení jejího vzhledu, ovšem s velkým citem a respektem k zachování původní patiny i známek stáří nebo stop po historických zkušenostech,“ uvedl starosta Humpolce Karel Kratochvíl, který sochu Masaryka navštívil přímo u restaurátorů v ateliéru brněnské společnosti Marston-CZ.

Deinstalace a převoz zhruba devět set kilogramů vážícího a přes tři metry vysokého Masaryka z Humpolce do Brna se uskutečnily letos 19. května. Mezitím došlo také k dokončení revitalizace parku, jemuž socha dominuje. Obnova začala dle návrhu zahradní architektky Ing. Evy Jonešové letos v březnu. „Návrh revitalizace byl cíleně jednoduchý proto, aby nepotlačil význam a hmotu sochy a aby zachoval záměr důstojně obnovit tento pietní prostor,“ zmínil již dříve místostarosta Humpolec Ing. Vlastimil Brukner. Už jen růže čekají na správný čas k vysazení, který nastane letos na podzim. Slavnostní představení opravené sochy a obnoveného parku plánuje město Humpolec na 28. října ku příležitosti oslav Dne vzniku samostatného československého státu.

Čtěte dále:   Trestní oznámení odložena jako neodůvodněná

Autorem humpolecké bronzové sochy prvního československého prezidenta je sochař Vincenc Makovský. Masaryk byl na Tyršovo náměstí před architektonicky cennou Medovu vilu od Josefa Gočára instalován v roce 1937. Už o tři roky později ji Humpolečtí sundali a ukrývali před německými nacisty. V roce 1945, tedy po skončení druhé světové války, sochu opět instalovali tam, kam patřila. Jenže v roce 1959 se stala trnem v oku komunistům. Ti ji uložili do skladu radnice na devět let, do roku 1968, kdy ji Humpolečtí znovu postavili k Medově vile. Poslední, třetí politická deinstalace sochy se odehrála v roce 1972. Po sametové revoluci vznikl v Humpolci takzvaný přípravný výbor, který usiloval o to, aby se socha Tomáše Garrigua Masaryka vrátila, což se podařilo 10. března 1990.

Deinstalace sochy a její převoz do ateliéru restaurátorů.

Instalace zrestaurované sochy zpět na její místo.

Odkazy

Zodpovídá: Mgr. Aneta Slavíková

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Pozvání na událost: Otvíráme zimák

Pá Srp 7 , 2020
Humpolecký zimní stadion se po zásadní rekonstrukci opět otevře veřejnosti. Čtěte dále:   Živý přenos 7. zasedání zastupitelstva města

You May Like

Témata