Ceny bytů v kraji určuje hlavně lokalita

Třípokojový panelový byt můžete sehnat za necelého půl milionu, ale může to být i téměř třikrát tolik.

Ceny bytů, které si lidé mohou na Vysočině koupit, stále stoupají. Za posledních pět let se jejich hodnota ve většině míst zvýšila o stovky tisíc korun. Pokud jde o cenu, stále platí úměra, že čím větší město, tím je cena vyšší. Výjimku tvoří snad jen Třebíč. Tam je cena ve srovnání s ostatními bývalými okresními městy o trochu nižší.

Třebíčsko

Ceny třípokojových družstevních bytů na Třebíčsku se pohybují v rozmezí od 350 tisíc korun do 640 tisíc. Ty levnější se dají pořídit v menších městech. „Průměrná cena panelového třípokojového bytu v Třebíči je 560 tisíc korun. Ve starší zástavbě se pohybuje okolo 640 tisíc korun,“ uvedl majitel třebíčské realitní kanceláře Miloslav Němec.

Bydlení ve družstevním třípokojovém bytě stojí včetně inkasa měsíčně okolo čtyř tisíc korun.

Důvodem, proč jsou byty na Třebíčsku nejlevnější, je podle odborníků pravděpodobně vysoká nezaměstnanost. To dokazují i slova samotných lidí z Třebíče. „Těžko se dneska do Třebíče někdo bude stěhovat, pokud tam nemá jistou práci. Naopak: kdo může, shání práci v jiném městě,“ uvedl třebíčský podnikatel Jiří Matoušek.

Žďársko

Ve Žďáru a okolí jsou ceny bytů poměrně vysoké, šplhají až k milionu korun. „Teď jsme prodávali byt, sice družstevní, ale vlastnictví v tom nehraje až takovou roli, za 890 tisíc korun. Slyšela jsem ale i o tom, že se byt prodal za 950 tisíc. Ve Žďáru je poptávka velká, naopak nabídka malá. Každopádně cena stoupla ohromně, před pěti lety se byt tři plus jedna dal koupit za 600 tisíc korun,“ uvedla Dana Michalová z Reality Novotný ve Žďáru.

O ceně bytů rozhoduje také jeho kvalita a poloha. „V průměru tady takový byt stojí 700 až 800 tisíc korun, ale je-li to ve čtyřbytovce s garáží, chtějí i milion. Poptávka po bytech je velká, a pokud se nenasadí abnormální cena, byty se prodávají dobře. Většinou si ale lidi byty prodávají sami, bez zprostředkovatele,“ řekla Jitka Chmelařová, manželka majitele realitní kancelář Kompletservis Nové Město na Moravě.

Čtěte dále:   Na Vysočině se nejlépe žije v Pelhřimově. Humpolec je čtvrtý.

Pelhřimovsko a Brodsko

Zhruba stejné ceny jako v ostatních okresech jsou na Havlíčkobrodsku a na Pelhřimovsku. Poměrně levně se dají byty koupit například v Ledči nad Sázavou, kde se dá pořídit byt 3+1 v paneláku do osobního vlastnictví za 450 tisíc korun.
Jak v Pelhřimově, tak v Brodě stojí třípokojový byt zhruba osm set tisíc korun.

Jihlavsko

Nejdražší byty jsou tradičně v krajském městě. Byt 3+1 v panelovém domě v Jihlavě, který neprošel zásadní rekonstrukcí a má původní umakartové jádro, stojí od milionu do 1,1 milionu korun. „Ceny se stále zvyšují, před rokem byla cena v této kategorii o dvě stě tisíc korun nižší,“ řekl Jiří Novotný z jihlavské realitní kanceláře Reality.

V Jihlavě se také nedá příliš spekulovat s případným poklesem cen bytů poté, co město postaví v dohledné době stovky nových bytů, jak má naplánováno. „Nové byty v Jihlavě cenu stávajících bytů zřejmě prakticky neovlivní, protože jich jednak nevznikne tolik, aby se jimi uspokojila poptávka na trhu, jednak cena těch nových bytů bude natolik vysoká, že si je stále mnoho lidí nebude moci dovolit,“ řekl Josef Smolík z jihlavské realitní kanceláře Reality.

Přibližné ceny bytů 3+1 v jednotlivých městech Vysočiny:

LEDEČ NAD SÁZAVOU 450 tisíc

TŘEBÍČ 560 tisíc

HUMPOLEC 600 – 650 tisíc

CHOTĚBOŘ 650 – 700 tisíc

NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ 700 – 800 tisíc

TŘEŠŤ 700 – 800 tisíc

POLNÁ 700 – 800 tisíc

HAVLÍČKŮV BROD 750 – 800 tisíc

PELHŘIMOV 750 – 800 tisíc

VELKÉ MĚZIŘÍČÍ 800 – 900 tisíc

ŽDÁŘ NAD SÁZAVOU 900 tisíc

JIHLAVA 1 000 – 1 100 tisíc

Zdroj: MF DNES a jednotlivé realitní kanceláře v uvedených městech

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Redakce žádá čtenáře o pomoc

Čt Čvn 26 , 2003
Jelikož jeden z čtenářů Humpoláka si neustále stěžuje že nemůže na stránkách Humpoláka vidět obrázky tipu GIF, žádáme čtenáře Humpoláka o aktivní pomoc při řešení problému. Čtěte dále:   Tipy na víkend na Pelhřimovsku. Noc vědců bude v Humpolci, vinobraní v Počátkách

You May Like

Témata