Rekonstrukce hradu – aktualita

Již obvyklou kulisou našeho hradu se přes léto stávají zedničtí mistři , kteří postupně areál hradu opravují . I tento rok není výjimkou a práce se zaměřily na další partie…

…a tak hned kousek za branou můžete spatřit lešení , které obepíná zbytky severovýchodního rohu bývalého renesančního paláce





Zachovalé části zdiva jsou doplňovány vypadanými šíbrami (drobné kameny) a po pročištění zvětralých spár celoplošně prospárovány speciální hmotou , tónovanou podle požadavků Památkového ústavu .





Koruny zdí doznávají zásadnější opravu a jsou kompletně přezdívány , aby mohly delší období vzdorovat povětrnostním vlivům .





Při bližším průzkumu si ve zdivu všimnete zbytků keramiky – střešních prejzů , které byly do hradní zdi zabudovány zřejmě při některé z dávných oprav , a dnes se opět vrací kousek po kousku zpět . Takto se zachová otisk původních zednických postupů používaných našimi předky .  






Opravy se blíží do finále , na korunu zdi teď přijdou už jen izolační vrstvy – geotextilie , zemina a drny , které již ochraňují také dříve opravené části hradu .





Pokud se blíže zajímáte o opravy na hradě , bude Vás třeba zajímat i to , že další práce by se měly odehrávat v prostoru jižní zdi objektu č.14 , kde bude následovat další archeologický výzkum pro zjištění situace v této zatím stavebně tajemné části hradního komplexu . Pro lepší informaci , o kterou část hradu se jedná (protože číslování objektů zná málokdo) uvádím , že  jde o úsek v blízkosti obdélníkové bašty , kde v minulém roce probíhal rovněž výzkum a opravy a od podzimu zde přibyla zaklenutá šíje zdi vedoucí do nižšího podlaží . Právě výzkumy z loňského roku přinesly nové světlo do odhadovaného stavebního vývoje hradu . Ten byl zcela odlišný od původních domněnek a další výzkum jistě přinese mnoho zajímavého .




Š humpolák 2003


 

Čtěte dále:   Hradní víkend s mírou

Autor : Petr Žáček

pierre

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Péče státu o památky

Čt Čvc 24 , 2003
Letní úvaha pana hejtmana Františeka Dohnala na výše uvedené téma. Čtěte dále:   Hrad Orlík se s turistickou sezonou loučil ranou z děla. Podívejte se

You May Like

Témata