Irské tance oživí želivský festival

Projekt Želivské kulturní léto již po dvanáct let přináší množství vokálních i instrumentálních koncertů. V pátek k nim přibudou koncerty festivalu Siloe musica.

Celkem dvacet tři kapel se zúčastnilo čtyř ročníků hudebního festivalu Pelhřimovská múza. „Zdálo se nám, že festival už dosáhl svého zenitu, a proto nadešel čas uvažovat o změně,“ prohlásil pořadatel akce Michal Zlámal. A tak se také stalo. Vzniklo jakési volné pokračování Pelhřimovské múzy, které si pro možná několik dalších let ponese sebou název Siloe Musica. Brány svému publiku otevře v pátek.
Festival Pelhřimovská múza dával prostor křesťanským kapelám, avšak nezbránil se ani těm, co křesťanské nebyly. Šlo o jednodenní akci, která dokázala přilákat diváky, ale prostory kulturního domu Máj v Pelhřimově přece jen nebyly to pravé pro tento hudební žánr a styl. Až se naskytla pořadatelům možnost zorganizovat festival v areálu premonstrátského kláštera v Želivu. Odtud je i nový název festivalu – Siloe musica. Siloe latinsky znamená Želiv. „Atraktivní lokalita, vystoupení známějších interpretů, prodloužení festivalu na celý víkend a nové doprovodné programy s novými službami pro návštěvníky by mohly oslovit více diváků než v minulých letech,“ míní staronový pořadatel hudebního festivalu Michal Zlámal.
Letošní festival se tedy uskuteční v Želivu od pátku 29. do neděle 31. srpna na zahradě opatství premonstrátského kláštera. V případě špatného počasí bude program přeložen do nádherného freskového sálu České nebe v opatství, který má kapacitu zhruba 140 míst a vyvýšené pódium.
Akce bude zahájena potlachem trampských kapel ze Želivu a blízkého okolí, ke kterému se přidá otevření výstavy fotografií z minulosti krajiny. Hlavní program začne v sobotu ve 13 hodin, kdy přijde řada na jednotlivá vystoupení sedmi křesťanských kapel. Festival bude mít i jakýsi soutěžní podtext. Diváci budou moci z kapel vybrat vítěze, jenž si zahraje jako předkapela hostů festivalu Siloe musica. Těmi jsou skupina Kukulín a irská kapela Bandshees se skupinou irského tance Coiscéim.
Program je připraven i na noční hodiny, kdy přijdou na řadu nocturna, akustické hraní z různých zajímavých zákoutí opatství. „V neděli dopoledne se pokusíme o společné zpívání při mši svaté, odpoledne pak zakončí festival koncert Moniky Levitové v kostele. Připravena je i řada doprovodných akcí, “ dodal k programu festivalu Zlámal.

Zdroj: MF-DNES Vysočina

Čtěte dále:   Piknik, Humpolcem s umělci, odhalování sochy

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Začíná divadelní Lipnický mantl

Čt Srp 28 , 2003
Na loutkové divadlo, film, koncert či kramářské písně se mohou těšit návštěvníci 12. ročníku divadelního festivalu na hradě Lipnici na Havlíčkobrodsku. Přehlídku Lipnický mantl začne v pátek v podvečer a potrvá dva dny. Čtěte dále:   Den za obnovu lesa

You May Like

Témata