Humpolečtí studenti poznávali jiné kultury

Na tři dny se humpolecké gymnázium Dr. Aleše Hrdličky změnilo na několik prostředí z různých světadílů. Studenti se mohli dovědět zajímavosti z náboženství, naučit se zvyky a proniknout do kultury jiných národů. Tato akce se zde uskutečnila poprvé v rámci každoročního projektového vyučování. „Studenti se seznámí s jednotlivými kulturami, národy a národnostmi a pochopí mentalitu lidí, se kterými se mohou kdykoli setkat,“ vysvětluje ředitel gymnázia Vlastimil Fiala.

Při vstupu do jedné ze tříd by se zdálo, že gymnázium navštívili vietnamští studenti, kteří si s typickými kloboučky na hlavách a s hůlkami v rukou právě užívají svou čajovou siestu. Pod kloboučky se však skrývali studenti kvinty, kteří se seznamují s rituály Vietnamců. „Mladí lidé by neměli mít negativní předsudky a musí pochopit, že každá kultura je jiná, a než ji začnou zatracovat, měli by o ní něco vědět,“ říká lektorka vietnamské dílny Petra Müllerová, která žila ve Vietnamu více než čtyři roky. Zhruba desetičlenná skupina tak v tureckém sedu nad šálkem zeleného čaje živě diskutovala o životě v této asijské zemi.
Studentům se tématické dílny už první den zamlouvaly a těšili se na další. „Bylo to velice zajímavé a dověděla jsem se takové věci, jako například jak se chovat mezi asijskými lidmi, abych je svým chováním neurazila nebo nenaštvala,“ komentuje své dojmy z vietnamské dílny studentka Šárka Kotková.
Další dílny, do kterých přišly zhruba tři stovky studentů, se věnovaly například monoteistickému náboženství, Číně, Rómům či Rusku. Velmi lákavá byla i buddhistická nebo židovská dílna. Nechyběly ani klasické taneční a výtvarné dílny a dílny světové hudby. „Zde jeden lektor vypráví o Japonsku a hudbě Asie. Další lektor o rómské hudbě, o putování Rómů a o tom, co všechno za sebou zanechali. Součástí je i předvádění různých afrických tanců černošským asistentem Ahmedem z Afriky,“ přibližuje Pavla Koudelková, koordinátorka a lektorka vzdělávacích programů Multikulturního centra Praha.
Svůj prostor dostali i lidé z Afriky, kteří v Čechách shánějí adoptivní rodiče pro děti v rozvojových zemích. Studenti pak měli možnost zhlédnout film o porušování lidských práv v Čečensku a Bělorusku.

Zdroj: MF-DNES

Čtěte dále:   Humpolec už nemusí odmítat děti. Postavil novou školku

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Sezonu zahájí Drdovy Dalskabáty

Pá Zář 5 , 2003
Jediný profesionální divadelní soubor na Vysočině zahájí v sobotu svoji šedesátou čtvrtou sezonu. Jeviště Horáckého divadla se přemění na Dalskabáty, hříšnou ves. Čtěte dále:   Píšou o Humpolci - iDnes.cz: V Humpolci rezignovala starostka Štěrbová, stála i u zrodu Kraje Vysočina

You May Like

Témata