Astronomové slibují kometu dobře viditelnou pouhým okem

Astronomové slibují přátelům noční oblohy kometu dobře viditelnou pouhým okem. Objevili ji předloni v srpnu Američané a její existenci potvrdila jihočeská hvězdárna na Kleti. Podle nynějších výpočtů by měla být vlasatice C/2001 Q4 vidět příští rok od poloviny května v první polovině noci asi 35 stupňů nad jižním obzorem, řekl Miloš Tichý, který se na Kleti věnuje pozorování komet.

   Odhadl, že počátkem června, kdy bude vlasatice nejjasnější, bude její svit jen o něco málo menší než u komety Hyakutake, která se přiblížila na dohled k Zemi v roce 1996. Po ní v roce 1997 následovala rovněž velmi jasná kometa Hale-Boppova. Po sedmi letech budou mít podle Tichého Češi opět možnost pokochat se pohledem na velmi jasnou a dobře viditelnou kometu.

   Komety Hyakutake a Hale-Boppova přilákaly do českých hvězdáren spousty lidí. Hyakutake svou viditelností daleko předčila legendární a do té doby nejlépe pozorovatelnou Halleyovu kometu. Její rozhon byl dlouhý 20 stupňů, což znamená, že když se natáhne ruka směrem k obloze, tak je kometa velká jako dvě pěsti vedle sebe.

   Snad největší zájem projevovali o Hale-Boppovu kometu Brňané, kterých přišlo do hvězdárny Mikuláše Koperníka na 10.000. Více než 4000 diváků nadto vidělo audiovizuální pořad o jejím objevení. Observatoř proto pro velký zájem uspořádala rozloučení s vlasaticí.

   Snad proto vyvolala po šesti letech značný zájem tisku zpráva o dvou kometách Kudo-Fujikawa a NEAT, které se měly k Zemi na dohled přiblížit letos v lednu a únoru. Některými amatérskými astronomy předpovídaná podívaná století se ale nekonala. Komety byly nakonec viditelné pouze dobrými přístroji.

Zdroj: ČTK

Čtěte dále:   Srážka auta s vlakem v Herálci: trať mezi Brodem a Humpolcem je znovu průjezdná

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Sezonu zahájí Drdovy Dalskabáty

Pá Zář 5 , 2003
Jediný profesionální divadelní soubor na Vysočině zahájí v sobotu svoji šedesátou čtvrtou sezonu. Jeviště Horáckého divadla se přemění na Dalskabáty, hříšnou ves. Čtěte dále:   Pohozené stříkačky v ulicích, důvod k obavám?

You May Like

Témata