Jak na internet

1

V souvislosti s článkem o internetu přes dráty elektrického rozvodu jsem se podíval na možnosti připojení k internetu v Humpolci.

dial-up, analogový modem: asi nejrozšířenější varianta. Výhodou je nízká pořizovací cena modemu (od 400Kč) a dostupnost prakticky kdekoliv. Cena za zřízení telefonní přípojky je vysoká, ale pokud opustíme město, jiná možnost často ani neexistuje. Rychlost není nikterak závratná, ale pro bežné surfování a stahování malých souborů postačuje. SAmozřejmě lze použít pro e-mail, různá on-line „kecátka“ typu ICQ, IRC, AIM a pod.Podle kvality vedení je připojení kolem 50kBit a přenosová rychlot je 3-7kB/sec. Všichni operátoři se snaží uživatele „vyhnat“ do nočních hodin a dnů pracovního klidu, takže pro „firemní“ používaní je klasický modem nepoužitelný. Ceny za připojení jsou různé, operátoři to komplikují různými paušály, ale při bežném použití v domácnosti 3-600Kč měsíčně.


dial-up, ISDN modem: Českým telecomem mohutně podporovaná a přitom v okolních státech „mrtvá“ technologie. Jde o „vylepšenou“ variantu klasického modemu, nabízející vyšší rychlost – 64kBit a 7-10kB/sec (nebo při použití obou linek dvojnásobek, ale za dvojnásobnou cenu) a větší komfort při připojování. Je ovšem nutno zaplatit vyšší měsíční paušál, a pořizovací cena modemu je kolem 3500Kč (nebo „balíček“ od operátora, ale ten je zase vyvážen smlouvou rok nebo dva). Prakticky si nedokážu představit pro koho je tenhle způsob výhodný, krom Českého telecomu s nadměrnými zásobami technologie, kterou musí někam prodat.


dial-up, GSM síť: alternativa ke klasickému modemu, ve specifických pořípadech lze dosáhnout i finanční úspory. Obrovskou výhodou je mobilita, lze se připojit všude, kde je alespoň trochu slušný signál (neztrácí se slabiky při běžném hovoru), možnosti jsem podrobně popisoval již dříve, jen doplním, že k nabídce Eurotelu DataNonstop (1050Kč za měsíc paušálně) se žádný z operátorů nepřidal, takže ceny jsou od 3 do 50hal za PŘENESENY kilobyt (Pozor, sčítají se data dovnitř i ven!). Princip připojení je označován jako GPRS a je vhodný pro občasné připojení na cestách, případně pro občasný e-mail a nebo ICQ a podobně.
V GSM síti je možné se připojit ještě jiným způsobem, tzv. CSD za minutovou sazbu, ovšem krom Eurotelu (43,2kBit, HSCSD) je rychlost 9,6 kBit – v praxi skoro nepoužitelné. Minuta připojení je kolem 2Kč, takže i velmi drahé!
Pořizovací náklady na mobil a propojení s počítačem se od článku o DataNonstop nezměnily, od 3500Kč výše.

(A)DSL: hit součastnosti.“ V principu lze přes jakoukoliv telefonní linku používat internet za měsíční paušál, přitom nejsou nijak omezeny hovory a faxování. V praxi je ovšem tahle možnost pouze v některých lokalitách, kde není ústředna vybavena příslušnou technologií, mají uživatelé smůlu. To se týká především vesnic, ale i ve velkých městech jsou ústředny, kde bude ADSL dostupné nejdříve za rok, ale spš ještě později. Cena začíná na 1500Kč měsíčně za základní linku se 192/64 kBit. Cena zařízení je zahrnuta do instalace a je účtován měsíční pronájem. Zatím platí, že do telefonní sítě nelze připojit jiný DSL modem než dodaný operátorem.   Rychlost stažení souboru je 20-25kB/sec, při uploadu, či posílání mailu je zhruba třetinová. Navíc, tahle kapacita může být sdílena až 50ti uživateli, podle počtu přípojek na ústředně.  V okolních státech je nabízena za srovnatelné peníze podstatně vyšší rychlost, takže teď probíhá „boj“ mezi uživateli a českým telecomem. Výsledek si zatím nikdo netroufá určit, uvidíme 🙂
Více na www.internetprovsechny.cz

PLC, přes elektrické dráty: V září se opět objevily informace, že tuhle technologii v ČR bude možno využívat. Více psal nedávno Axl . Podle mého názoru to nemá moc šancí na úspěch, prakticky PLC nabídne stejné možnosti jako dále popisované WiFi, takže jenom doplním. Cena zařízení je kolem 6000Kč, po drátech elektrického vedení je teoretický dosah 200m, (v praxi spíše pod 100m, pak musí následovat posilovač signálu). Nicméně své místo si PLC jistě najde, navíc existují zařízení pro propojení WiFi a PLC, nebo při použití vlastního „drátu“ (stačí klidně i obyčejná dvoulinka) je dosah až 1km.

WiFi, bezdrátová síť: další hit dnešních dnů. Humpolec pokrývají signálem dva provideři, cena začíná na 500Kč měsíčně za 256kBit (sdílenou, 6 přípojek) linku, přenosová rychlost kolem 15kB/sec. Cena zařízení od 2000Kč, + je nutná kvalitní anténa, jinak rapidně klesá rychlost, takže celkem zařízení přijde na necelých 5000Kč. Přenos je rádiový, na 2,4GHz, což v praxi vyžaduje přímou viditelnost na přípojný bod. Přenos dokáže přerušít i husté sněžení nebo déšť, samozřejmě i na jaře vyrostlé listí na stromě 🙂

pevná linka: nabízí rychlosti a komfort v řádu daleko vyšším než výše popsané možnosti, ovšem za ceny v desetitisících měsíčně. Pro běžného smrtelníka a malou až středně velkou firmu zcela zbytečné a finančně náročné.

Čtěte dále:   Píšou o Humpolci: Humpolec chce městskou policii. Kvůli bezdomovcům i drzým řidičům



I v malém Humpolci je cestiček požehnaně a při dnešních cenách počítačů je dostupnost téhle informační dálnice velká. Takže se sejdeme na humpolákovi 🙂




Pro přístup k internetu autor článku používá kombinaci WiFi z domova a z práce a GSM mobil na cestách a na letním sídle. Jako záloha pro případné výpadky slouží klasický modem. Pravděpodobně trpí nějakou civilizační chorobou!

One thought on “Jak na internet

  1. Moc pěkný přehled. Děkujeme. Až se vrátím domů, tak se k Tobě budu muset zajít podívat, jak rychle běhá to WiFi. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Ferratový ráj kousek od Vídně

So Zář 6 , 2003
Pokud vás lákají ferraty, nemusíte jezdit až do vyhlášených Dolomit. Téměř horolezeckých výstupů po ocelových lanech, žebříčcích zavěšených na skálách a železných kramlí zatlučených do kolmých stěn si můžete užít kousek za hranicemi. Stačí zajet do údolí Höllental nedaleko Vídně, kde je doslova ferratový ráj. Čtěte dále:   Píšou o […]

You May Like

Témata