3. večer filmového klubu Pavučina Vysočiny

Vážení příznivci dobrého filmu a kulturní zábavy, dovolte mi, vás již po třetí jménem Pavučiny Vysočiny o.p.s. pozvat na
představení Filmového klubu Pavučina Vysočiny. Jak se stává zvykem, tak i tento poslední pátek v měsíci nabízíme
zajímavý film z klubotéky náročného diváka a také opět kulturní program
s občerstvením – pivo, víno, limo, čaj. Promítat se bude samozřejmě opět
v kinu Sokol (bývalé kino Oko) na Smetanově náměstí v Havlíčkově Brodě.

Vstupné za celý kulturní program, ač vám nic nebrání přijít až na film,
je Kč 45,– a jak se již stává zvykem přinášíme SLEVU PRO PÁRY, kdy za
oba zaplatíte pouze Kč 70,– (pozor, nutné prokázat že jste pár! 🙂


PROGRAM:

18:30
———————-
– VSTUP do předsálí, OBČERSTVENÍ pivo, víno, limo a prohlídka výstavy obrazů … konverzace se starými i novými známými



19:00
———————
FILM z klubotéky CANTERBURSKÉ POVÍDKY
– Koprodukční italsko-francouzský film Canterburské povídky (1971) natočil Pier Paolo Pasolini. Pokud nepočítáme dějové zarámování, film se opět skládá z osmi povídek, které vyprávějí poutníci směřující do města Canterbury, aby se tam poklonili světci Tomáši Beckettovi. Epizody různých délek nejsou ve filmu nijak pojmenovány a odděluje je pouze zarámování záběry Geoffreyho Chaucera, zapisujícího vyprávěné příběhy.
Básníka si zahrál sám režisér. Pasolini dílo prezentuje jako jakési album lidových středověkých zvyklostí, pod jejichž upjatým zevnějškem nepřetržitě koluje bujarý živel tělesné smyslnosti. Režisér si dává záležet nikoli na tom, aby v popisné doslovnosti oživil dávný svět se vší jeho špínou, všudypřítomným blátem a obhroublostí, ale aby vytvořil v mnohém bizarní vizi této doby. Pasolini záměrně volí široké žánrové rozpětí i tematickou závažnost. Některé epizody připomínají kratochvilná ponaučení – třeba o tom, že se starý muž nemá ženit s mladou ženou, protože ta si vždycky najde příležitost k nevěře, i kdyby ji za ruku držel. Jiné povídky sahají k osudovým tragédiím, kdy zločin sám vede k násilnému zmaru (chamtiví bratři se navzájem povraždí, když naleznou poklad a nedohodnou se na jeho rozdělení). Režisér dokonce připomíná i svou sexuální orientaci, když vřazuje motiv pronásledování homosexuálů, které čeká upálení, protože nemají peníze na podplacení soudců. Sám Pasolini se dokonce vyjádřil, že v Canterburských povídkách převažuje svého druhu magický prvek: „Je tu stále přítomná smrt, záhrobí, ovšem ve středověkém pojetí, to znamená alegorická a současně odpudivě vulgární. Film získal mnohá ocenění např.: Zlatý medvěd (MFF Berlín). Srdečně se těšíme na vaši návštěvu společně s vašimi přáteli či známými a zaručujeme příjemnou nenásilnou zábavu od začátku až do konce.
 
Výhled do budoucna – spřátelený filmový klub Filmfárum: Vždy od 18:00 samozřejmě také v kině Sokol
– TOTO úterý 25. listopadu – Smrt si říká Engelchen
– úterý 2. prosince Voda, vítr, prach
– pátek 5. a Sobota 6. prosince Občan Kane
– úterý 9. prosince – Hluboká touha po božstvu
– pátek 12. prosince – Zavěste červené lucerny
– pondělí 15. a úterý 16. prosince – Želary
– pátek 19. prosince Nebe nad Berlínem
– pondělí 22. a úterý 23. Jedna ruka netleská

Čtěte dále:   In Margine


S přátelským pozdravem a přáním hezkého dne
Oldřich Dvořák a Jiří Němeček
pořadatelé

Děkujeme SPONZORŮM:
– především za vydatnou pomoc Pavučině Vysočiny o.p.s.
– VysočinaNET s.r.o. – nejlevnější Internet 24 hodin denně bez počítání dat za 499 Kč/měsíčně (o.dvorak@atlas.cz, 604 255375)
– Kavárna a knihkupectví Havlíčkobrodské náměstí
– Pivovar Rebel
PS: Hledáme další sponzory (např. na kopírování plakátů) a především umělce, amatéry, nadšence ochotné udělat nějaké vystoupení, výstavu – každému rádi dáme prostor!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Škoda 1001000100 - Vládní prototyp

Ne Lis 23 , 2003
Volání ze všech pater politické scény po reprezentativním voze domácí výroby vyslyšela mladoboleslavská automobilka již před časem modelem Superb. Po téměř dvou letech prodeje je ovšem jasné, že tento model uspokojí jen část zájemců o skutečný komfort. Zatímco konstrukční kancelář ve Wolfsburgu udělala na mladoboleslavské, kteří se přišli zeptat na […]

You May Like

Témata