Projekt 100 je v kinech na Vysočině

Filmový festival vstoupil do filmových sálů na Vysočině. Celkem deset snímků z letošní nabídky bude k vidění do poloviny dubna.

Největší organizovaná akce v oblasti nekomerční kinematografie v České republice, kterou je putovní festival tzv. kultovních filmů Projekt 100, vstoupil 14. ledna opět do českých kin. Počet kin v Česku, která projekt uvedou, stoupne tentokrát na sto čtyřicet.
Výjimkou nebudou ani projekční sály na Vysočině. Letos se zde jubilejního 10. ročníku Projektu 100 zúčastní hned třináct promítacích sálů. Z toho například některá města filmy z Projektu 100 uvádějí ve dvou sálech. Jihlava je bude hostit tradičně v kině Dukla a pak jako součást projekcí ve Filmového klubu DKO. V Havlíčkově Brodě budou filmy k vidění v kině Ostrov a ve Filmfárum.
Z dalších měst se promítání zúčastní Velké Meziříčí, Přibyslav, Žďár nad Sázavou, Třešť, Třebíč, Humpolec, Brtnice, Nové Město na Moravě a Pelhřimov.
Přehlídka začala 14. ledna v pražském kině Aero promítnutím ruského filmu Návrat.
Prvním z promítacích sálů na Vysočině, který uvedl film z letošní nabídky Projektu 100, byl velkomeziříčský Jupiter club. V pátek 16. ledna promítal snímek Příběh z Tokia. Hned v závěsu za nimi byl Filmový klub Přibyslav, který v neděli 18. ledna promítal film Casablanca.
Mezi scénami, které jubilejní desátý ročník představí, dominují filmové kluby a další artová kina, jež deset nových titulů postupně nabídnou až do začátku dubna. Pak se přehlídka tradičně přesouvá na dva jarní měsíce na Slovensko.
První kritické ohlasy na novou kolekci, vytvořenou opět místopředsedou Asociace českých filmových klubů Jiřím Králíkem, hovoří o tom, že publikum, které je rok od roku stále početnější, bude mít co dočinění zřejmě s nejsilnější sestavou za celých devět let existence projektu. Diváci spatří vrcholná díla mistrů světového filmu, jakými jsou Woody Allen, Ingmar Bergman, Martin Scorsese, David Lynch, Roman Polanski, Jasudžiro Ozu nebo Michael Curtiz.
Ačkoli všech deset titulů slibuje velký zážitek, za samostatnou zmínku jistě stojí tříhodinová Bergmanova rodinná sága Fanny a Alexandr se silným autobiografickým obsahem.
Divák si jistě vychutná film Casablanca, zřejmě nejslavnější milostnou romanci na plátně všech dob s Humphreym Bogartem a Ingrid Bergmanovou.
Českou kinematografii zastoupí legendární snímek Juraje Herze Spalovač mrtvol s charismatickým výkonem Rudolfa Hrušínského. K tomuto snímku organizátoři připojí krátký film Stanislava Miloty Jan 69 o konci života Jana Palacha.
Novější tvorbu zastupují Rus Andrej Zvjagincev, jehož snímek Návrat obdržel letos na MFF v Benátkách Zlatého lva. Dalším snímkem z poslední doby je Invaze barbarů kanadského režiséra Denyse Arcanda. Toto dílo uvedla Letní filmová škola v Uherském Hradišti v sekci Film a smrt.
Projekt 100 má mezi diváky stále větší oblibu. Jenom v loňském roce, navštívilo představení ve 121 filmových sálech na 71 180 diváků.

Čtěte dále:   LÁSKA NEBESKÁ (TADY VARY 4)

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Šťastlivci ponesou z plesu domů pěkného sumce

Čt Led 22 , 2004
Dlouholetou tradicí se mohou pochlubit Rybářské plesy pořádané Místní organizací Českého rybářského svazu. Ten letošní se uskuteční 6. února od 20 hodin ve Spolkovém domě. Na pódiu se vystřídají dvě hudební skupiny, Vysočinka a J+ J. Pro účastníky plesu je také připravena bohatá tombola, ve které mohou vyhrát mimo jiné […]

You May Like

Témata