VÝSTAVA: ŽENA 2004

Jaro probouzí přírodu, ale i nejrůznější lidské touhy, přináší nový život. Co přineslo jaro našim předním výtvarníkům a jak se promítlo do jejich tvorby? Bezesporu vyhrává žena , ona věčná inspirace lidská i umělecká. Žena jako erotický symbol, objekt touhy, ale i matka nositelka života. Jak vidí ženu třetího tisíciletí výtvarníci se můžete přesvědčit ve virtuální galerii ArtForum na výstavě „ŽENA 2004“. Při její návštěvě zjistíte, že zatímco se Jan Saudek drží zpátky, Oldřich Kulhánek je s každým jarem otevřenější a naturalističtější. A nejen on.

Není bez zajímavosti sledovat vývoj tvorby jednotlivých výtvarníků. Jan Saudek stále více inklinuje k malbě a ponechává své modelky tentokrát povětšinou oděné či alespoň přioděné, Oldřich Kulhánek nenechává svým modelům na těle ani nitku a jde ve svém soustředění ještě dál, nezdržuje se ani ztvárněním „nedůležitých“ částí těla, svůj zájem zaměřuje na propletená torza těl věnující se nejstarší zábavě. Přitvrdil i Ladislav Kuklík , který v inspiraci zůstal tradičně za dveřmi svého domova a poskytl ZÁBĚRY DO SOUKROMÍ. I Karel Demel opustil hudební múzy a buddhu a zájem posunul k světštějšímu tématu, jakým je studium ženské postavy, pro jejíž vypodobnění si vybral styl připomínající éru kankánových tanečnic z Moulin Rouge. Zdeněk Netopil pojímá ženu jako objekt výtvarného celku. Ve svém expresivním pojetí ukáže ženě její PORTRÉT, nastaví ZRCADLO, předvede ŽÁRLIVOU SCÉNU a zanechá ji MEDITACI. Sára Saudková je žena a proto vidí ženu pohledem zvenčí i zevnitř. Představuje ženu v jejích náladách, jako bytost křehkou i silnou. Představuje i své mateřství jako součást sama sebe i jako hold všem ženám-matkám.

Když se na konci své virtuální prohlídky zamyslíte nad vystavenýmí díly, možná vás napadne, že až na Karla Demela a Sáru Saudkovou se autoři soustřeďují nejčastěji jen na torza a detaily. Náhoda, současný trend nebo je to snad tím, že uspěchaná doba nepotřebuje zbytečné zdržování a rozptylování od tématu? Ladislav Kuklík pozoruje Tvary a DETAILY, Jan Saudek maluje TORZO I., Zdeněk Netopil zabavuje ženu na TRENAŽÉRU. A Oldřich Kulhánek má oči jen pro jeden detail.

Čtěte dále:   Cimrmani se vrací do Humpolce

Jste-li milovníci umění či žen, nebo obojího, což se samozřejmě nevylučuje, najděte si chvilku a navštivte stánky galerie ArtFotum. Žena roku 2004 vás čeká ZDE.

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Pár vtípků na sobotu ....

So Dub 24 , 2004
… co se objevilo v poště. Čtěte dále:   Třetí týden na Platformě

You May Like

Témata