Knižní plácek

Stav knihy po letech a světa dnes

Minulý víkend jsem navštívil knižní veletrh v Havlíčkově Brodě. V této souvislosti jsem si vzpoměl na dobu začátku devadesátých let, kdy se začalo privatizovat, včetně knižních nakladatelství, velkoobchodů apod.
Tehdy jsem slyšel z úst mnoha literátů, teoretiků a intelektuálů, kterak díky privatizaci a neviditelné ruce trhu přestanou vycházet kvalitní knihy (jako kdyby jich předtím vycházely tuny) a jak výdělkuchtiví nakladatelé budou vydávat samý brak a autoři hodnotné knihy půjdou po žebrotě. Zapoměli však na jednu drobnost. Český národ není národ blbců. Zprivatizovaná nakladatelství si povětšinou drží dál svůj kredit a zároveň na zelené louce vznikla spousta velmi kvalitních nakladatelských domů. Já osobně nemám zprávy o hromadných bankrotech těchto firem.
Havlíčkobrodský veletrh mě přesvědčil, že se můžeme těšit i dál na spoustu kvalitních knih.

Dnešní doba, plná napětí kdy nevíme dne ani hodiny nás vybízí k různým zamyšlení. Kdo jsou to vlastně muslimové, o čem pojednává islámské učení, hrozí válka mezi civilizacemi? Co člověk, to názor. Abychom si mohli utvořit názor, je třeba tutu problematiku pochopit, a to i z různých úhlů pohledu.
Na toto téma u nás vyšlo poměrně dost publikací. Například od předního českého arabisty Miloše Mendela knihy Islámská výzva, Džihád nebo Náboženství v boji o Palestinu. Od Pavly Jazairiové Izrael a Palestina nebo Egypt.
V těchto dnech vychází velmi zajímavá kniha od Samuela Huntingtona Střet civilizací. Kniha předního amerického politologa je pronikavou analýzou stavu světové politiky po skončení studené války, kdy hnacími silami již nejsou národní státy a ideologie, nýbrž civilizace vymezené náboženskými, právními a kulturními tradicemi. Globální politika bude formována především kulturními rozdíly, a pokud propuknou války, budou se týkat celých civilizací. Právě na rozhraní těchto kultur ve „zlomových liniích“ se nacházejí možná ohniska konfliktů, jež mohou přerůst v civilizační střety. Huntington varuje před rozšířením a vystupňováním těchto střetů a zevrubně analyzuje důvody, které k nim vedou.

Čtěte dále:   Zahradní slavnost ZŠ Hálkova

Karel Kratochvíl, Knihkupectví Jana Zábrany

Karel Kratochvíl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Trak, já a Amerika

Čt Říj 11 , 2001
Tohle povídání bylo počato jako několik příběhů a pak se z toho stala knížka, dá-li se to knížkou nazvat. Vše, v podobě trochu obsáhlejší, jsem zveřejňoval před pár lety na mé stránce. Čtěte dále:   Zichpilskými vrátky rovnou do pohádky

You May Like

Témata