V hospodě oškubou hosta i o deset korun za sklenku

2

Havlíčkův Brod – „Pane vrchní, tak to jste trochu přehnal.“Tato věta zní možná ještě teď v uších obsluze v Herna baru Žolík v Havlíčkově Brodě poté, co inspektor z České obchodní inspekce (ČOI) zjistil, že číšník rozlévá whisky do odměrky s označením 0,4 dcl, a účtuje cenu za půl decilitru. Deník Vysočina byl u toho, když si inspektoři v baru objednali třikrát whisky a každý z nich měl o rovný 0,1 dcl méně. Nepoctivý číšník by si tak vydělal na jedné skleničce toho nejdražšího alkoholu více než deset korun. Kolik takových skleniček doputuje za večer k hostům. „Nebudu se k tomu vyjadřovat,“reagoval na dotaz číšník. Inspektorům svou nepoctivost omlouval tím, že si spletl odměrky.

Problém byl ale v tom, že v baru se žádný nápoj s obsahem 0,4 dcl
neprodává. "Nejde o to, o kolik korun by nás okradl, ale o to, že
nedodržel deklarovanou míru uvedenou v nápojovém lístku,"vysvětluje
inspektor.

Majitel zaplatil dva tisíce

Majitel restaurace Martin Holcman,
který vlastní i jeden bar v Jihlavě, dostal na místě blokovou pokutu
dva tisíce korun. Zjištění inspekce ho zjevně zaskočilo. "Nic podobného
se mi ještě nestalo. Odměrka zde neměla co dělat a číšník bude
potrestán,"slibuje. Podobně nepoctiví – i když v menší míře – byli i
někteří další hostinští v Havlíčkově Brodě. Zjistila to skupina osmi
inspektorů, kteří v okresním městě ve středu večer zkontrolovali osm
podniků.

Stalo se mi to poprvé, hájila se servírka Jedním z nich byla i
restaurace Rozvoj. "Už jsem zažila hodně kontrol, ale tohle se mi stalo
poprvé. Rozhodně to nebylo úmyslné," vykládala evidentně rozladěná
číšnice Markéta Navrátilová, když inspektoři při kontrolním měření
zjistili, že jedna ze tří skleniček whisky nemá správnou míru.
Inspektoři v provozovně zjistili ještě další nedostatky. Konzument
neznal cenu irské whisky, protože nebyla uvedena na nápojovém lístku.
Při přípravě pokrmů používali zaměstnanci váhy bez platného úředního
ověření. "Na tyto váhy jsme vydali zákaz použití,"upozorňuje inspektor.

Obsluha se sama okradla

Obsluha restaurace Rozvoj ale určitě
neměla v úmyslu zákazníka okrást. Při placení účtovala inspektorům za
pivo o dvě koruny nižší cenu, než bylo uvedeno na lístku. "No vidíte,
ještě jsem se sama okradla,"říká číšnice. Tento argument nebyl pro
inspektory dostačující a ani majitel této restaurace se nevyhne blokové
pokutě. Se špatnou mírou u tvrdého alkoholu se kontroloři setkali i v
dalším baru. "Dali jsme si dvě whisky a obě byly pod míru. Udělili jsme
majiteli blokovou pokutu tisíc korun,"potvrzuje neutěšený stav
inspektor a dodává: "Pokud to byla náhoda, tak je to dost peněz, ale
pokud to dělá úmyslně, tak jsme jej potrestali málo."

Zátahy jsou dokonale připravené

A jak vlastně taková kontrola
probíhá přímo v akci? "Objednáme si anonymně kontrolní konzumaci, která
se skládá z alkoholu a cigaret. Zaplatíme a prokážeme se služebním
průkazem. Potom si ověříme míru u podaných nápojů, zkontrolujeme
správnost účtování. Pak se sepíše zápis. Pokud narazíme na problém,
udělíme na místě blokovou pokutu nebo se věc řeší ve správním
řízení,"popisuje průběh zátahu další z inspektorů.

Předražený nákup

Kromě Havlíčkova Brodu zkontrolovali
inspektoři i dvě provozovny v Lípě nedaleko Brodu a v Rozkoši u
Humpolce na Pelhřimovsku. Závady našli i zde. V jednom případě šlo o
předražení nákupu, ve druhém o neocejchované měřidlo. Nedávná kontrola
v Jihlavě, kdy z osmi kontrolovaných provozoven neprošla ani jedna,
ukázala, že hostinští stále své zákazníky okrádají. V hospodě oškubou
hosta snadno i o deset korun za sklenku alkoholu Inspektoři z ČOI ve
středu zkontrolovali celkem dvanáct restaurací, barů a heren v
Havlíčkově Brodě, Lípě a Rozkoši u Humpolce. Udělili sedm blokových
pokut za sedm a půl tisíce korun. V Havlíčkově Brodě zkontrolovali
celkem osm provozoven. V pěti z nich zjistili porušení zákona na
ochranu spotřebitele. Většina přestupků se týkala špatné míry
podávaných alkoholických nápojů.

Zdroj: okresní tisk

Axl

2 thoughts on “V hospodě oškubou hosta i o deset korun za sklenku

  1. A to ještě netuší, jak se okrádají „zkárovaní“ hosté. Inspektoři se měli pořádně zlinkovat, a pak provádět kontrolu. To by se nestačili divit, jak by jim narostl účet! Problém je, že potom by už jim to asi zase tolik nevadilo.

    1. no jestli si daj v kazdy hospode kontrolniho panaka a udelaj jich dvanact tak to musej bejt pekne kously :-))

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Next Post

Středověké slavnosti 2005

Pá Čvc 8 , 2005
Havlíčkův Brod – „Pane vrchní, tak to jste trochu přehnal.“Tato věta zní možná ještě teď v uších obsluze v Herna baru Žolík v Havlíčkově Brodě poté, co inspektor z České obchodní inspekce (ČOI) zjistil, že číšník rozlévá whisky do odměrky s označením 0,4 dcl, a účtuje cenu za půl decilitru. […]

Témata