V Humpolci vznikne nová turistická stezka

1

Humpolec otevře v červnu novou naučnou stezku, která turisty provede městem po stopách historie. Na pětikilometrovém okruhu se návštěvníci seznámí s významnými historickými stavbami, mezi něž patří například první toleranční kostelík v Čechách. Podobnou městskou stezku má zatím v kraji Vysočina pouze Pelhřimov, na umístění informačních tabulí u historických domů se chystá Havlíčkův Brod.

Okruh bude začínat i končit na humpoleckém Horním náměstí, v místě, kde jsou umístěny turistické mapy. Informační panely, doplněné německým a anglickým překladem textu, budou rozmístěny u deseti nejvýznamnějších budov. Turisty seznámí se vznikem a historií památek a upozorní na pozoruhodné prvky interiérů nebo zajímavé události, které jsou s nimi spojeny. Vybudování stezky bude stát 94 tisíc korun, z toho čtyřicet procent dostane město od kraje Vysočina.


Stezka vznikla na podnět četných dotazů domácích i zahraničních turistů v humpoleckém informačním středisku. Návštěvníky města zajímaly staré stavby a chtěli o nich získat více informací. Nakonec – o některých památkách nevědí dost dobře ani místní obyvatelé. Díky naučné stezce si tak zájemci najdou památné domy i bez pomoci odborníků. Snad nejpyšnější může být Humpolec na první toleranční kostelík v Čechách. Jeho stavba začala v roce 1785, kdy dominantní katolická církev nepřipustila vybudování věže ani umístění zvonu – kostel musel vypadat jako normální dům. Teprve postupem let se okna zakulatila a přibyla věžička.


(Zdroj: MF Dnes)

Čtěte dále:   Retro-bazar Milotice

myska

One thought on “V Humpolci vznikne nová turistická stezka

  1. To jsem zvědavý, jestli si město dovolí vést tu stezku také po Zichpili, kolem dvou nejstarších a nejkrásnějších, původních domků, které mají svou historii. Jeden z nich už je bohužel naprosto zničený a město pro jeho záchranu neudělalo vůbec nic… To nebude zrovna nejlepší vizitka.
    Nápad se stezkou po Humpolci se mi ale líbí. Doufám jen, že to budou značit profesionální značkaři z KČT a ne lidé, kteří ani neví jaká je „štábní kultura“ kolem turistického značení.
    Olaf

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Zemřel spisovatel Viktor Fischl

St Kvě 31 , 2006
Svoji životní pouť ukončil v těchto dnech v požehnaném věku 94 let jeden z nejvýznamnějších a dle mého i nejlepších současných českých spisovatelů. V tomto předvolebním běsnění tato zpráva zní možná poněkud bezvýznamně. Když si ale uvědomím Fischlovo jedinečné dílo a pozoruhodné názory na člověčí život, musím se soustrastně pousmát […]

You May Like

Témata