Jihlavská městská policie v Humpolci vypomáhat nebude

Primátor krajského města Jaroslav Vymazal nezařadil původně plánované uzavření smlouvy mezi oběma městy do programu zasedání jihlavského zastupitelstva. Humpolec tak bude muset hledat strážce pořádku jinde.

Spolupráce mezi Jihlavou a Humpolcem nevznikne, návrh projektu v jednání jihlavských radních neprošel o jeden hlas. Podle původního záměru měli strážníci v Humpolci dohlížet především na dodržování veřejného pořádku, hlavně v pátek a v sobotu večer. Pokuty, které by vybrali, by se mezi městy dělily podle klíče: 80% pro Jihlavu a 20% pro Humpolec. Za každou směnu by Jihlava dostávala ještě navíc 10.000 Kč, finanční efekt však nakonec nebyl brán v potaz.


 


Náležitosti předcházející smlouvě byly připravovány půl roku, smlouva měla být uzavřena na dobu určitou, a to do konce roku 2010. Humpolec po tomto odmítnutí neplánuje zřízení vlastní stejné instituce, má ale v záloze jiný záměr. V úvahu přichází založení jakési společné obecní policie, jejíchž služeb by mohlo využívat více měst okresu. Z oslovených starostů největších měst se tvářil k návrhu nejpřístupněji Pacov, který má značné problémy především s vandaly.


 


Zdrženlivý postoj zaujali v Kamenici nad Lipou. Zdejší starosta není zastáncem tohoto řešení a vsází spíše na spolupráci se státními policisty. Mezi jeho protiargumenty patří finanční náročnost městské policie a nevýhodnost střídání takové stráže mezi více městy. Aby se to na klidu ve městě skutečně projevilo, museli by se strážníci pohybovat v ulicích častěji než například jednou za tři dny.


 


V Pelhřimově plánují spíše rozšíření kamerového systému, který se jim dosud osvědčil. Ve společné obecní policii nevidí řešení, neboť v kritické dny, kterými jsou pátek a sobota, by se města o strážníky navzájem přetahovala a jejich střídání by postrádalo účinnost.


 


Jak to tedy v Humpolci s posílením řad policistů nakonec dopadne, je zatím ve hvězdách.

Čtěte dále:   POZOR: kontrola oken zdarma

 


(Zdroj: Pelhřimovský deník)

myska

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Zaměstnavatelé, využijte příležitosti!

Čt Říj 25 , 2007
Na Vysočině je stále hodně firem, které mají problémy najít vhodné zaměstnance. Společnost bit cz training nabízí v rámci svého projektu Návrat do práce na Vysočině velmi zajímavou pomoc zaměstnavatelům. Ti si díky službám projektu mohou své potencionální pracovníky vyzkoušet přímo v praxi, a dokonce při jejich zaměstnání získat přímou […]

You May Like

Témata