Architekt Gočár by se možná divil

21

Malé zamyšlení nad revitalizací Dolního náměstí. Autorka: Adéla Poláčková.

Myslím, že snad každý občan města Humpolce si musel všimnout čilých
stavebních prací, které se posledních několik týdnů odehrávají na Dolním
náměstí. Pokud by se přeci jen našel někdo, komu se pohled na přestavbu parku
ještě nenaskytl, může si o této plánované úpravě, nebo chcete-li odborně
revitalizaci, přečíst v  Radničních listech. Tento článek by vlastně měli mít
přečtený všichni. Poskytne Vám základní informace o celém projektu a snad si i
vytvoříte nějakou přibližnou představu, jak bude dílo kompletně vypadat. Celková
úprava parku by se měla pohybovat kolem 1,6 milionu korun, z toho samotná
kašna, která bude novým prvkem tohoto prostranství, by měla přijít na 800 tisíc
korun. Důvodem přestavby je nevyhovující stav dřevin, potřeba vytvoření
důstojnějšího rámce památníku a konání mezinárodního antropologického kongresu
v září tohoto roku. Rovněž by mělo vzniknout místo pro „ posezení a krátkodobý
odpočinek“. To vše v souladu s návrhem pana architekta Josefa Gočára
pocházejícím z roku 1941.

              Nejsem si úplně jistá, zda se revitalizace
parku ubírá tím správným směrem. Naprosto chápu, že stavební počiny jakéhokoliv
druhu se musí čas od času renovovat. Ať už se jedná o budovu, náměstí, park
nebo o cokoliv jiného. Každá úprava by ale měla být dobře promyšlená a citlivě
provedená. Nezdá se mi úplně vhodné postavit na Dolním náměstí, krásném
funkcionalistickém Dolním náměstí, kašnu, která s tímto stylem nemá
absolutně nic společného. Její tvar a materiál se příliš neshodnou s již
stávajícím řešením architekta Josefa Gočára. Pokud je skutečně nezbytně nutné
obohatit toto prostranství o nějaký vodní prvek, proč nebyl výběr lépe
promyšlen? Nezdá se mi, že by náklady byly adekvátní celkovému výsledku. Přitom
tomuto prostranství by určitě prospěla pečlivá rekonstrukce, oprava některých
stavebních prvků, na kterých se značně podepsal čas. Místo toho došlo ke stavbě
kašny a odstranění většiny dřevin. Těžko říci, jak dlouho zde budou
nechány ty, které přežily první kolo kácení.

Čtěte dále:   Barevní papoušci přiletěli za klienty SeneCura SeniorCentra Humpolec

             
Jenom čas ukáže, zda tyto úpravy byly dostatečně promyšlené, zda
neuškodily půvabu Gočárova návrhu a zda si lidé oblíbí rušný park Dolního
náměstí k posezení a odpočinku. Doufejme, že toto místo neskončí jako
několik jiných v našem městě. Že z něj nebude další zapadlý kout jako
stvořený pro večerní „ posezení ‘‘ mladých lidí.  O některých zásazích do architektury města
bychom měli mít možnost rozhodovat všichni.

21 thoughts on “Architekt Gočár by se možná divil

  1. Trochu si dovolím opravit poslední myšlenku. O zásazích by neměli rozhodovat všichni, protože to se právě děje a výsledky jsou bohužel vidět na každém kroku, co laik to architekt s vlastní „invencí“. Moje verze by zněla, že o zásazích do architektury by měli rozhodovat architekti s odpovídajícím vzděláním a zkušenostmi.
    Ve světě je normální, že se na podobnou zakázku vyhlašuje architektonická soutěž. U nás v Čechách se to děje zcela ve výjimečných případech, v Humpolci raději dáme pseudoromantickou kašnu do urbanistického celku ze 30-tých let, protože je to míň pracné. Když to tak čtu, ještě opravím první větu, architekt Gočár be se nedivil, architekt Gočár se musí v hrobě točit jak čamrda.

    frrrr

    1. Absolutní souhlas,kašna bude působit jako pěst na oko..hned se jdu na stránky města podívat,který rádoby odborník tuto věc projektoval..

    2. Pokud budou o zásazích do architektury rozhodovat jen architekti s odpovídajícím vzděláním, může se klidně stát, že Humpolec bude za čas třeba skanzenem rezatých plechových budov. Třeba. Třeba další architekt s odpovídajícím vzděláním přijde za čas s plastem, jiný s papírem a další s biomasou ……
      Ceste vede jen soutěží profesionálních návrhů a o jejímž vítězi rozhodne referendum občanů města. Takto realizované akce co možná nejobjektivněji vyjádří obecný vkus a mentalitu současných občanů města Humpolce.

    3. Mě by tam ta kašna nevadila, ale právě takováhle je tam jak pěst na oko.Škoda stromů a peněz.
      Murlo

  2. dvacet a možná více let se na parčík na Dolním náměstí nesáhlo.
    Revitalizaci potřeboval jak sůl. Nevím,zda kašna je to správné,ale architekt Gočár by se musel v hrobě obracet nejen z této stavební akce,ale ze všech těch hangárů postavených na kdysi orné půdě v posledních 20letech.

    1. Bohužel musím též souhlasit. Když kopali základy pro „kašnu“, tak kořeny lítaly na všechny strany, takže těm krásným, červeně kvetoucím, kaštanům dávám rok, maximálně dva….

      Když už kašnu, tak bych jí dal někam pod „Hrdličku“, aby doplňovala pomník a né jí narvat mezi kaštany, kde bude pořád plná listí, větví,…

      Asi si zase někdo řekl, že dřív na Dolním náměstí byla kašna a tak jí tam mermomocí zase dáme. jako když dřív na kostele byly černé hodiny a tak se tam opět vrátily a nikoho nezajímá, že uřčit z nich čas je možné snad jenom z náměstí, protože odjinud ciferník s ručkami splyne a není vidět vůbec nic.

    2. To jo, taky se bezdomovci presunuli do parku na stromovce a
      děsí děti tam. Nechápu, proč to se s tím nic neděje. Denně tam sedí skupinka cca 10-15 borců, hlasitě se dohadují chraplavým hlasem o svém IQ a nasávají z krabic a plastových lahví nějakou tekutinu. Pak se to tam všude válí a je to jak na smeťáku

  3. Krásné příspěvky všech zúčastněných, konečně rozumná debata bez osobních invektiv. S autorkou článku se plně ztotožňuji, sám mám funkcionalismus rád.

    1. Názorů se sešlo dost,je třeba,aby příští rok zazněly v programech partají,či sdružení,které budou kandidovat v komunálních volbách…
      Na Humpoláku se diskutuje a pak se na kand. listinách objevují jen ty samé tváře…

  4. No dobrá diskuze,přihřeji si svoji polívčičku.Nejen na Dolní náměstí,ale i na další plochy ve městě patří vodní prvky/kašny,brouzdaliště a pod./.To město nesmírně obohatí. V tomto radnici fandím.A jestli měla stát na náměstí kašna taková či maková je věc další,hlavně že tam ten vodní prvek bude.Příště a doufám že příště brzy bude,je možné radnici jen doporučit dopředu informovat více o záměru,ono to stejně dopadne tak,že až po realizaci se ozvou ti kterým se nelíbí nikdy nic a dopředu se neozve téměř nikdo.Prostě pohoda.

    1. Já v tomto spatřuji především snahu autorky o zviditelnění své osoby. Sama dobře ví, že nyní už je na nějakou změnu pozdě, ale proč toho nevyužít a trochu si veřejně nezanadávat, že? Spousta lidí dá přeci za pravdu, nos stoupne zase o trochu výše a egu bude učiněno za dost. Kritika je vždy jednodušší, než přijít s návrhem případně včasnou poznámkou. Osobně je mi celkem jedno, co by si myslel pan Gočár nebo nemyslel. Projekt byl vytvořen, úprava začala a mně nezbývá než poděkovat, že se alespoň něco děje a „ostrůvek“ jen ledabyle nezarůstá.

      1. Dobrý večer vážený pisateli,

        ještě nikdy mě nenapadlo přemýšlet o lidech, kteří se dokáží vyjádřit k nějakému problému jako o osobách, které se chtějí jen zviditelnit. Tato myšlenka by mě napadla jen v případě, že by článek byl naprosto nesmyslný a autor by ho stvořil prostě jen tak. Ne ze zájmu o věc, ale se záměrem upozornit na sebe.
        Napsat lacinou kritiku, nezaloženou na žádných pádných argumentech, dokáže mnoho lidí. Napsat takovou, která neuráží a je zároveň věcná je velmi těžké. Balancujete na velmi tenkém ledu, nemůžete si dovolit žádné výmysly. Vše by mělo být podloženo, jinak hrozí, že se sám zesměšníte. Nemyslím si, že jsem byla ve svém článku nespravedlivá. Ani jsem se nesnížila k prostému zanadávání si, jak ve svém komentáři říkáte.
        Navíc existují lidé, kteří si ani nevšimli, že se na Dolním náměstí něco děje. Na ty byste měl pohlížet přísněji než na mě. A pokud ke spokojenosti člověka stačí jen to, že se něco děje, pak je zřejmě něco špatně.
        Vadí Vám kritika a sám ji píšete, aniž byste se chtěl na věc podívat jinak.Je snadné ji napsat a nepodepsat se. Mrzí mě, že celý počin berete jako snahu o zviditelnění.
        Přeji Vám hezký a den a pokud budete chtít, můžeme spolu na příjemné úrovni o celém problému diskutovat dále. Chci, abyste viděl, že to nebyl jen prostoduchý nápad a že se rozhodně nepovažuji za neomylnou a ráda si vyslechnu i jiné pádné argumenty.

        Adéla Poláčková

          1. Hm. Tak se obávám, že Adéla Poláčková (a možná ani nikdo jiný) už nám žádný příspěvek na Humpoláka nezašle. Což je škoda, protože sdělila svůj pohled na událost týkající se našeho města, komentovala to věcně, bez urážení či napadání kohokoliv. Vy jste se na místo diskuze uchýlil akorát k peskování ohledně gramatiky (osobně jsem žádné závažné pochybení nezaznamenala). K čemu je to dobré?

          2. A Tebe to Miso jeste prekvapuje? Vyslechla sis snad malo pripominek za sve prispevky na Humpolaku? Ber to jako neprijemnou soucast te prace – proste se par anonymnich kejhalu ci kejhalek ozve – no a?

            Krome toho, podle mych zkusenosti se v pripade, ze nekdo napada prispevek po jazykovedne strance vetsinou jedna o myslenkovou impotenci – kdyz uz s necim nesouhlasi a nema na to, aby se postavil obsahu, tak vytkne autorovi chybejici carku a prehozene Y/I (a to jsem to tomu pisalkovi vytmavil ……)

            I ja si myslim, ze preispevek Adely Polackove je prinosny a doufam, ze neni posledni.

          3. Jde o obsah, nikoliv o formu. Text je napsaný pěkně, Adéle děkuji.

          4. Děkuji všem, kteří se dokázali slušnou formou vyjádřit k mému článku. A je jedno, zda se mnou souhlasili, či byli opačného názoru. Každý pádný argument se počítá. Každé objektivní kritiky si vážím. Ke zbývajícím příspěvkům pak není co dodat. Je až s podivem, kolik nevole dokáže jeden příspěvěk vzbudit. O záležitostech týkajících se města bychom neměli zřejmě vůbec mluvit.

      1. Gramatika negramatika to je fuck. Podstatné je, že ta blicí mísa, které se teď říká KAŠNA je fakt hnusná. Ještě tam chybí jako plastika skleněný bažant položený do plechové placaté mísy. Co by to pak symbolizovalo nachám na každém z vás.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

E.ON Energy Truck dnes pod Křemešníkem

St Srp 12 , 2009
Letní dětský tábor v Křemešníku navštíví 12.8. od 14:00 unikátní výukový projekt E.ON Energy Truck, který se do okolí Pelhřimova přesouvá z jižních Čech. V rámci svého dvouměsíčního turné napříč Českou republikou přiváží dětem kompaktní vzdělávací program zaměřený na efektivní využívání elektrické energie. Červený, na zakázku vyrobený truck společnosti E.ON […]

You May Like

Témata