Pacienti na Vysočině nejsou ohroženi, ujistil ministr Heger

Přesto, že na Vysočině podalo nejvíce lékařů z celé republiky hromadnou výpověď, ohrožení pacientů nehrozí. Akutní péči je schopna zajistit nemocnice v Pelhřimově, zákroky, které lze vykonat do dvou týdnů, se přesunou do jiných nemocnic. Tento závěr vyplynul ze schůzky ministra zdravotnictví Leoše Hegera a krajského předsedy TOP 09 na Vysočině Jiřího Blažka.

„Sešel jsem se s panem ministrem, abychom probrali situaci na Vysočině. Ujistil mě, že pacienti se nemusejí obávat, že by došlo ke snížení kvality péče. Shodli jsme se, že nové řešení v této situaci musí v součinnosti hledat zřizovatelé, tedy kraj, vedení nemocnice a pojišťovna,“ přiblížil jednání Jiří Blažek a dodal, že kraj Vysočina bude muset začít řešit specializace nemocnic a rozhodnout, které činnosti a kde se budou vykonávat.

            Jiří Blažek ocenil ministrovy kroky, které činí v nápravě zdravotnického systému. Tento rok se začnou například mladí lékaři vzdělávat podle nových pravidel. Tento požadavek patřil k těm hlavním, kterým argumentovali nespokojení lékaři. „Ministr Heger také představil reformu zdravotnictví a pracuje na hledání financí ke zlepšení odměňování lékařů. Není to lehký úkol, protože financi v systému opravdu nejsou. Ve chvíli, kdy se zlepší ekonomika, je možné zvýšit také odměny,“ hodnotí Jiří Blažek.

            Dalším požadavkem na ministerstvo zdravotnictví byl systém na odstranění korupce. Ministr Heger stanovil v organizacích, které ministerstvo spravuje, pravidla, která budou korupci potírat. „Nyní je řada na krajích, aby udělala stejný krok,“ říká Blažek.

            Na Vysočině podalo výpověď celkem čtyři sta osm lékařů, což je více než polovina všech nemocničních lékařů. Jedná se o kraj s největším počtem výpovědí.

Čtěte dále:   Starostu Golčova Jeníkova prošetřuje policie, na svou funkci rezignoval

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Vysočinu přetne nové el. vedení

Pá Led 14 , 2011
„Schvalte nové stožáry, ale s podmínkami“ – tak vyznívá znalecký posudek, na jehož základě bude MŽP rozhodovat o povolení či zamítnutí nové linky velmi vysokého napětí z jižních Čech na Vysočinu. Pozn. Okolí Humpolce, již nyní patří mezi nejvíc „zadrátované“ oblasti ČR. Čtěte dále:   Jen některá města na Pelhřimovsku […]

You May Like

Témata