Oprava silnic: Opět se podaří jenom to nutné

Pelhřimovsko – Silnic je moc, peněz na jejich údržbu pro změnu málo. Deska jménem pozimní opravy silnic v okrese se zasekla na téže obehrané písničce i letos.

Přesto se přinejmenším jedna skupina motoristů může pomalu začít radovat. Jsou to ti, kteří pendlují mezi Pelhřimovem a Humpolcem. Silně rozpraskaná hlavní dopravní tepna okresu se zjara dočká celkového omlazení.

„Jedná se o souvislou opravu silnice včetně tamních čtyř mostů. Práce začnou pravděpodobně v červnu, zbývá již jen schválit smlouvu o dílo a dotáhnout do konce výběrové řízení,“ sdělila mluvčí ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Martina Vápeníková.

AAASILNICE.bmp

Ústrašínsko si musí vystačit se záplatou

Státem řízená příspěvková organizace, jíž na Pelhřimovsku patří stovka kilometrů cest, počítá i s velkoplošnou výspravou silnice I/19 v lipickém údolí.
Dočkají se také dva zhruba tři čtvrtě kilometru dlouhé dálniční úseky u Hořic a Koberovic. Jenom se zatím neví, kdy přesně.

Co se naopak ví přesně, je plán oprav na rovněž silně zvrásněné silnici I/34. Vyplývá z něho, že řidiči, kteří často „brousí“ cestu z Pelhřimova na Jindřichův Hradec, pro letošek víceméně „ostrouhají“.

Jízda tímto směrem sice začíná nadějně po hladkém úseku z města do Myslotína opraveném vloni v létě, o pokračování této bohulibé myšlenky si však mohou nechat jen zdát. Mezi touto vesnicí a napojením na božejovský obchvat se bude pro letošek jen záplatovat.

A to i navzdory skutečnosti, že čtyřiatřicítka obdržela kromě množství hanlivých jmen od motoristů označení „špatná“ i při samotné diagnostice vozovky silničáři.

„Současný stav řešíme lokálními výspravami. Úsek mezi Ondřejovem a Myslotínem máme připravený v takzvaném zásobníku oprav. Prozatím nelze říci, zda na něj budou letos peníte,“ dodala Vápeníková.

Čeká i Pravíkovsko

Mezi čekateli dále zůstává podobně rozbitá silnice v pravíkovských lesích směrem na Kamenici nad Lipou. Na ni přijde podle vyjádření z ŘSD řada zřejmě v příštím roce.

Čtěte dále:   Brod zahltily kilometrové kolony. Důvodem je příprava křižovatek na obchvat

Již tak dost zubožené silnice v této oblasti navíc může významně poznamenat stavba ondřejovského a ústrašínského obchvatu. Podle původních předpokladů už tam měly dunět buldozery, po dělnících nicméně prozatím stále není vidu ani slechu.

Administrativně je všechno připravené. Stále však zbývá maličkost v podobě přiklepnutí potřebných stamilionů korun.

Pokud se týká krajem spravovaných silnic druhé a nižší třídy, celé Pelhřimovsko si musí vystačit s dvaadvaceti miliony korun. Pokračovat bude postupná výměna asfaltu z Pelhřimova do Jihlavy. Tentokrát se dostalo na úsek mezi Strměchy a Sedlištěm.

Půldruhého kilometru nového koberce položí cestáři také na silnici mezi Točilkou a Lhotkou na Humpolecku. Jinak se bude opět převážně „lepit“.

„Významnější opravu by zasluhoval třeba kamiony hojně vytížený úsek mezi Pacovem a Lukavcem. Míst, kde se hnulo podloží nebo tam dokonce vůbec není, je ale celá řada,“ podotkl vedoucí pelhřimovského střediska Krajské správy a údržby silnic Pavel Kunst.

Podle jeho zkušeností se obecně jakost cest v okrese pomalu, ale jistě zhoršuje. „Udržet vozovky v dobrém stavu znamená po každé zimě všechno odpovídajícím způsobem opravit. A na to nemáme dostatek peněz,“ shrnul zásadní silničářskou potíž Pavel Kunst.

Kam všude se vypraví asfaltéři
– úsek Pelhřimov – dálnice D1: souvislá oprava (zahájení v červnu)
– silnice I/19 – lipické údolí: velkoplošná výsprava
– úsek I/34 – Myslotín – Ústrašín: pouze lokální oprava
– dálnice D1: úseky 76,6 – 75,8 v pražském směru, 79 – 79,7 brněnský směr
– tah Pelhřimov – Jihlava: úsek Strměchy – Sedliště: nový povrch
– úsek Točilka – Lhotka u Humpolce: nový koberec

Převzato z Pelhřimovského deníku:

http://pelhrimovsky.denik.cz/zpravy_region/20110414pe_silnice_opravy.html

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Z deníku Policie

Pá Dub 15 , 2011
Krádeže v obchodech. Vytěžení lesa. Nehoda čtyřkolky. Jízdy pod vlivem alkoholu. Čtěte dále:   Houby porostou jako po dešti. Podívejte, kde je na Pelhřimovsku největší šance

You May Like

Témata