Hledáme stará svítidla včetně elektrických pro expozici na Zichpili

Výzva o.p.s. CASTRUM

Vážení příznivci památek,


 je až s podivem, jak překvapivě rychle pokračuje oprava domku č.p. 338 tzv. Nápravníkova stavení na Zichpili. A není také žádným tajemstvím, že společnou snahou Města Humpolce i naší „ópéesky“ je zpřístupnění a oživení baráčku stejně tak, jak se to snad podařilo na kopečku nad městem, tedy hradě Orlíku. Proto nás  čas nutí k intenzivní sbírkotvorné činnosti pro budoucí prezentaci tohoto již malebného domečku.      
K nastolení té správné atmosféry útulného stavení jsou třeba, jak by řekl klasik, věci dotýkané našimi předky, prapředky, prapra……. No, aby jsme se v těch staletích neztratili, mluvíme tady o době od konce 19 st. do doby těsně po druhé světové válce. Tedy i o době, kdy byl možná i do baráčku zaveden elektrický proud.


A zde právě řešíme  aktuální  problém, se kterým byste nám mohli pomoci. Doposud jsme pro stavení nenalezli vhodné osvětlovací předměty – stará svítidla. Možná taková, jako jste ještě nedávno měli nebo ještě máte uložené někde na půdě, sklepě či garáži. Hledáme jak staré lampy na svíčky, petrolej či benzín, tak momentálně především stará stahovací el. světla s protizávažím, jednoduchá nástěnná světla z chodeb a obdobná svítidla.


      


Pokud by snad někdo z vás, čtenářů těchto řádek, měl doma obdobný poklad a chtěl jej věnovat na bohulibý účel, ať se s důvěrou obrátí na našeho kolegu, ředitele o.p.s.  Ing. Františka Kocmana v jeho kanceláři vedoucího odboru ochrany přírody a památkové péče na Městském úřadu v Humpolci na Horním náměstí, tel. 777 347 511, kastelan@hrad-orlik.cz. Všichni dárci budou po zpřístupnění stavení uvedeni na tabuli donátorů v rámci připravované instalace.
 


A pokud zrovna nemáte doma nějaké to přebytečné světélko, stále ještě postrádáme drobné předměty, jako jsou staré hrnečky, poličky, řemeslné nářadí, krajáče, lahve, síta, ale i nábytek  atd. atd. atd.  


       


A kdo chce vidět jak se baráček plní, ať koukne sem.


 


V případě zájmu o dobrovolnou výpomoc nebo poskytnutí sponzorského daru pro zachování této památky a dokladu života našich předků je možné kontaktovat :

Čtěte dále:   Béčko Velkého Meziříčí na Humpolec nestačilo

 


Ing. František Kocman, tel. 777 347 511, e-mail
Mgr. Vladimír Staněk, tel. 723 735 062, e-mail


Bankovní spojení – Castrum o.p.s.: č.ú. 0620302309 / 0800 v.s. 0001


 

myska

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Pozvánka na hokej

Čt Lis 3 , 2011
Přijďte v pátek a v neděli podpořit humpolecké hokejisty. Humpolec A – Vimperkpátek 4.listopadu od 19.00 v Humpolci Humpolec A – Strakoniceneděle 6.listopadu od 17.00 v Humpolci Čtěte dále:   BERNARD CUP – Setkání mistrů již 14. října

You May Like

Témata