Filmový festival 2012 na Orlíku odstartoval filmem Andrzeje Wajdy

4

Díky několik nadšencům jsme se včera večer opět mohli zúčastnit, dalšího, již 11. ročníku filmového festivalu na Orlíku.

Jelikož se našlo dostatek sponzorů a podporujících, tak i letos všichni zájemci mohli vstoupit branami hradu Orlík a bezplatně (vstupné dobrovolné) zažít atmosféru letního kina a shlédnou zajímavý film. Dík patří zejména: městu Humpolec, pivovaru Bernard, kraji Vysočina a firmě Profil nábytek, ale i dalším.

Pokud jste nestihli čtvrteční zahájení, máte další možnosti v pátek, sobotu a v neděli.

http://www.humpolak.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=6283

Filmorlik__7_.JPG 

V tomto a zejména v následující ročnících budou filmy zaměřeny na střední Evropu v historickém kontextu nedávných dějin minulého a předminulého století. Nejen pohled na historii jako takovou, ale můžeme sledovat i jak historie ovlivňovala kinematografii.

Čtvrtek byl zahájen filmem Andrzeje Wajdy – Země zaslíbená.

Andrzej Wajda (* 6. března 1926) je polský filmový režisér a dramatik, držitel mnoha filmových ocenění. Je nejvýraznější postavou polské filmové školy.

V roce 2000 získal Andrzej Wajda filmového Oskara za celoživotní dílo.

 

Filmorlik44.jpg

Země zaslíbená

Drama, Polsko, 1975, 179 min

Režie:Andrzej Wajda

Film se odehrává v 19. stol., konkrétně v r. 1880. Kamarádi tří kultur – Polák, Žid a Němec. V Lodži se odehrává průmyslový rozkvět a i oni chtějí uspět a jsou schopní obětovat všechny ideály a morální zásady. Surový dravý kapitalismus, kde se chodí doslova přes mrtvoly, nebyly pravidla, nebyly odbory.. Jedná se o přepis románu W. S. Reymonta. V naturalistických obrazech předvádí rozvoj a industrializaci a zároveň reálně portrétuje dobu, ve které udávají tón továrníci.

Filmorlik__2_.JPG

Filmorlik__3_.JPG

Filmorlik__5_.JPG

Čtěte dále:   Loutkové divadlo - Vašíček a lesní muži

Petr

4 thoughts on “Filmový festival 2012 na Orlíku odstartoval filmem Andrzeje Wajdy

    1. Foceno 1/2 hodinu před začátkem 😉 Lavičky se poté zaplnily, a nejen ty. Lidé si přinesli karimatky, spacáky a ustlali si dle své libosti (v pozdějších hodinách jsem ten teploučký spacák docela záviděl) 🙂 Odhadem tam mohlo být kolem 40 diváků. Překvapivě poměrně málo, ale je možné, že pátek/sobota, kdy se nepracuje, bude úspěšnější. Promítat se začlo až po deváté kvůli tech. problémům, ale nikomu to myslím nevadilo, k dispozici bylo pivo, kofola, klobásy, utopenci…paráda, co člověk více potřebuje 🙂 Díky organizátorům za tuto akci, je to skvělé a i film byl zajímavý, i když domu jsem se dostal až kolem půl 1 v noci. PP

    2. Nakonec se hlediste zaplnilo celkem bohate. V patek byla navstevnost jeste vetsi. V sobotu to take nebylo spatne. Zvlast kdyz uvazime nikterak lakave pocasi a improvizovany program, ktery byl znam az tyden pred zacatkem. W.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Informace z městského úřadu - 34. týden

Pá Srp 24 , 2012
Vybrané dokumenty, oznámení a další z městského úřadu v Humpolci. Čtěte dále:   Folková Lipnice

You May Like

Témata