FESTIVAL MUSICA FIGURATA, KLÁŠTER ŽELIV

Dalším milníkem v programu festivalu Musica Figurata bude Pouť smíření, konaná 3. srpna jako připomínka kněží a řeholníků internovaných v želivském klášteře v 50. letech minulého století. Pout´začne Křížovou cestou v 15.30 a bude pokračovat mší v 16 hodin. Při této příležitosti navštíví Želivský klášter spisovatelka Eda Kriseová, která přečte několik povídek ze své knihy „Křížová cesta kočárového kočího“, jako vzpomínku na léta želivské psychiatrické léčebny.

Jako po všechny předchozí sobotní večery proběhne také 3. srpna ve 20 hodin v Kostele Narození Panny Marie koncert s názvem Mors et Vita. Stabat Mater Josquina Desprez a další skladby mistrů vrcholné renesance za doprovodu varhanního pozitivu, barokních trombónů a cinku přednesou soubory Ensemble Versus, pod vedením Vladimíra Maňase a Capella Ornamentata pod vedením Richarda Šedy.

Pouť smíření je každoroční připomínkou internačního tábora, který v želivském klášteře fungoval od roku 1950 do roku 1956. Akce s krycím názvem „K“ byla státí bezpečností dlouho připravovaná, v noci ze dne 13. na 14. dubna 1950 bylo do kláštera za dramatických okolností svezeno 464, tehdejšímu režimu nepohodlných, kněží a řeholníků z celé republiky. Byli mezi nimi např. kardinál František Tomášek a arcibiskup Karel Otčenášek.

V následujících letech připadly budovy kláštera psychiatrické léčebně v Havlíčkově Brodě a začala se psát další pochmurná historie tábora. Psychiatrická léčebna zde fungovala až do roku 1991. Na tato léta zavzpomíná při svém autorském čtení Eda Kriseová, česká novinářka a spisovatelka, z jejíchž dalších rozsáhlých aktivit lze zmínit, že byla také mluvčí Občanského fóra a poradkyní Václava Havla. Čtení z jejího souboru próz „ Křížová cesta kočárového kočího“, za který obdržela cenu Egona Hostovského, začne v 17 hodin v Malovaném refektáři.

Festival Musica Figurata bude pokračovat ještě dalšími čtyřmi koncerty. Slavnostní zakončení festivalu proběhne 24. srpna 2013.

Čtěte dále:   Zahájení Letní Platformy Humpolec se blíží!

Hana V. Konvalinková

Produkce festivalu Musica Figurata

h.konvalinkova@zeliv.eu

T 604 84 26 26

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Sluníčko prodává, BERNARD láme rekordy!

Čt Srp 1 , 2013
Humpolec, 1. 8. 2013 – Rodinnému pivovaru BERNARD se v letošním roce daří překonávat měsíční rekordy výstavu nepasterizovaného piva. Květnový výstav 23,5 tis. hl piva byl v meziročním srovnání rekordní, červnový byl kvůli dešti „pouze“ srovnatelný s loňským rokem. Čtěte dále:   Přednáška: horolezec Radek Jaroš

You May Like

Témata