Z deníku Policie

Řidič autobusu měl přes jedno promile alkoholu. Muž neplatí výživné na dceru. Kriminalisté objasnili sériovou trestnou činnost. Policisté začali kontrolovat hony. Letos zemřeli na Vysočině čtyři cyklisté.

PELHŘIMOVSKO: Muž je podezřelý ze spáchání trestného činu 

V úterý 8. října odhalili policisté Dopravního inspektorátu Pelhřimov řidiče autobusu, který řídil opilý. Kolem půl šesté ráno zastavila policejní hlídka v Humpolci na autobusovém nádraží na ulici Okružní linkový autobus Mercedes Benz, ve kterém se v tu dobu ještě nenacházeli žádní cestující, neboť řidič jízdu právě započal. Policisté provedli u šestačtyřicetiletého řidiče autobusu dechovou zkoušku, při které muži naměřili hodnotu 1,28 promile alkoholu. Opakovaná zkouška ukázala u řidiče hodnotu 1,33 promile alkoholu v dechu. Další jízdu policisté opilému řidiči zakázali a na místě mu zadrželi řidičský průkaz. Muže převezli na obvodní oddělení k provedení dalších úkonů. Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, případ dále prověřují.

PELHŘIMOVSKO: Dluží šestatřicet tisíc korun 

Policejní inspektor sdělil podezření ze spáchání přečinu zanedbání povinné výživy dvaatřicetiletému muži z Pelhřimovska. V období od letošního ledna neplatí výživné na svoji dceru. Na jedenáctiletou dívku má měsíčně platit dva tisíce korun a na výživném tak muž dluží celkovou částku šestatřicet tisíc korun. Případ policisté řeší ve zkráceném přípravném řízení.

PELHŘIMOVSKO: Sedmadvacetiletý muž je ve vazbě 

Kriminalisté stíhají sedmadvacetiletého muže z Pelhřimovska, který se dopouštěl různorodé trestné činnosti, zejména na úseku majetkové a drogové kriminality. Vyšetřovatel muže obvinil z pěti trestných činů a podal podnět k návrhu na vzetí obviněného do vazby. Soud včera návrhu vyhověl.
 
Kriminalisté muže stíhají za velké množství krádeží. Majetkovou trestnou činnost páchal v letošním roce na Pelhřimovsku a to buď sám, nebo se spolupachatelem. Při krádežích se zaměřoval zejména na kovy a motorovou naftu. Železný šrot, kovové součástky nebo elektromotory odcizil z areálů firem, zemědělských družstev i soukromých pozemků. Vloupal se ale i do neobydlené novostavby rodinného domu, nebo do zahradní chatky. Naftu kradl zejména z nákladních automobilů, ale i z traktorů a pracovních strojů. Škoda, kterou muž krádežemi způsobil, dosahuje bezmála 280 tisíc korun. Obviněný se ke krádežím doznal a uvedl, že si jimi opatřoval prostředky na drogy.
 
Muž je obviněný také z toho, že od začátku letošního roku poskytoval svým známým pervitin. V několika případech drogu prodal a obdržel za ni finanční hotovost, v dalších případech tuto návykovou látku daroval.
 
Pod vlivem návykových látek muž také řídil motorové vozidlo. Letos ho policisté pod vlivem drog za volantem přistihli pětkrát. Opakovaně měl pozitivní test na přítomnost návykových látek, konkrétně na amfetamin. Vozidlo řídil i poté, co mu byl rozhodnutím magistrátu v květnu letošního roku uložen zákaz řízení všech motorových vozidel na dva roky.
 
V neposlední řadě je muž obviněný z toho, že v letech 2011 a 2012 uzavřel celkem ve třech případech smlouvu o půjčce, ačkoli si byl vědom své finanční situace a věděl, že závazky nebude moci splácet. Celkem si u finančních společností půjčil přes šedesát tisíc korun, splatil ale pouhých deset tisíc.
 
„Muže stíháme pro přečiny krádež, nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, podvod, ohrožení pod vlivem návykové látky a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání“, sdělil npor. Mgr. Luboš Jakoubek, vedoucí oddělení obecné kriminality v Pelhřimově. „Muž je stíhán vazebně, v současné době je umístěn ve vazební věznici v Českých Budějovicích“, dodal npor. Jakoubek.
 

KRAJ VYSOČINA: Loni se při honech na Vysočině zranili dva myslivci, jeden smrtelně  

Každoročně v podzimních měsících provádějí policisté z odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Krajského ředitelství policie kraje Vysočina dohled nad konáním mysliveckých honů. Letošní kontroly začaly v září. Policisté se zaměřili na lovy kachen. Při kontrolách lovu kachen na tahu jsme zatím nezjistili žádný nedostatek.
 
V kontrolách honů budou policisté pokračovat také v dalších měsících letošního roku.Dohled nad konáním mysliveckých honů budeme provádět až do konce letošního roku. Lovy kachen na tahu máme zatím na různých místech kraje Vysočina nahlášené do konce října,“ uvedla vrchní komisařka oddělení dohledu a dozoru odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál kpt. Bc. Věra Kazatelová, DiS.
 
Při kontrolách se policisté zaměřují na kontrolu dokladů, a to zbrojních průkazů, průkazů zbraní a loveckých lístků. Fyzicky kontrolují také zbraně, u kterých ověřují zejména výrobní číslo, a také zda je předložená zbraň opatřena platnými zkušebními značkami. Policisty zajímá i celkový stav zbraně. Na místě policisté provádějí orientační dechové zkoušky s cílem prověřit, zda nejsou myslivci před honem nebo v jeho průběhu pod vlivem alkoholu.
 
„Kontrole technického stavu zbraně věnujeme velkou pozornost. Pokud zjistíme, že stav zbraně je nevyhovující, zakážeme jejímu držiteli střelbu a vyzveme ho, aby předložil zbraň Českému úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva“, doplnila kpt. Bc. Věra Kazatelová.
 
U všech osob, které při honu manipulují se zbraní, mohou policisté provádět orientační dechovou zkoušku, a to nejen na začátku honu, ale také v jeho průběhu nebo těsně po jeho skončení. V loňském roce jsme požití alkoholu u žádného z kontrolovaných účastníků honů nezjistili. V případě, že bychom u myslivce při konání honu zjistili požití alkoholu, nesměl by dále pokračovat a na místě bychom zadrželi jeho zbraň. Podle množství zjištěného alkoholu bychom za přestupek uložili blokovou pokutu nebo protiprávní jednání oznámili k projednání správnímu orgánu.
 
Pokud policisté při honu zjistí u některé osoby porušení zákona, mohou na místě uložit blokovou pokutu až do výše pěti tisíc korun. Když je protiprávní jednání závažnějšího charakteru, policisté ho oznamují k projednání správnímu orgánu. V případě, že se držitel zbraně dopustí v době tří let dvou v zákoně vyjmenovaných přestupků, hrozí mu odnětí zbrojního průkazu, neboť přestane splňovat podmínku spolehlivosti dle zákona o zbraních.
 
V loňském roce došlo při honech v Kraji Vysočina ke dvěma poraněním. K prvnímu případu došlo v katastru obce Zašovice na Třebíčsku. V sobotu 17. listopadu 2012 krátce po deváté hodině byl na mysliveckém honu zraněn pětasedmdesátiletý muž – účastník honu. Jednalo se o střelné poranění, se kterým musel být muž převezen do nemocnice v Třebíči, kde po několika hodinách na následky zranění zemřel. Na místo vyjeli kriminalisté, kteří prověřovali všechny okolností, za kterých ke smrtelnému poranění došlo. Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu usmrcení z nedbalosti a byly vyžádány znalecké posudky a odborné expertízy z oboru balistiky. Po rozsáhlém prověřování bylo v březnu letošního roku zahájeno trestní stíhání jednasedmdesátiletého muže, a to pro přečin usmrcení z nedbalosti. Trestní stíhání v květnu letošního roku podmíněně zastavil státní zástupce.
 
Druhý případ se stal při honu 24. listopadu 2012 kolem třinácté hodiny odpoledne v katastru obce Pucov na Třebíčsku. Při výstřelu z legálně držené zbraně, jednalo se o kulobrokovou kozlici, byl poraněn v obličeji šestadvacetiletý myslivec. Při prověřování okolností případu policisté zjistili, že při výstřelu došlo k roztržení závěru zbraně a následně k poranění střelce. Vzhledem k  tomu, že v průběhu prověřování nebylo zjištěno žádné protiprávní jednání ze strany držitele zbraně, věc byla v souladu s ustanovením trestního řádu odložena.
 
Kontroly honů v Kraji Vysočina rok 2012:
Útvar: odbor služby pro zbraně a bezpečnostní materiál
Počet honů:
Zkontrolované osoby:
Zkontrolované zbraně:
Počet přestupků:
pracoviště Havlíčkův Brod
12
226
226
0
pracoviště odbor Jihlava
18
321
321
0
pracoviště Pelhřimov
18
414
414
0
pracoviště Třebíč
22
417
459
0
pracoviště Žďár nad Sázavou
18
302
302
0
Kraj celkem
88
1 680
1 696
0

KRAJ VYSOČINA: Policisté kontrolují vybavení kol, zejména osvětlení 

Policisté v Kraji Vysočina od začátku letošního roku do 14. října 2013 vyšetřovali celkem 140 dopravních nehod, na kterých měli účast cyklisté. Účastníky dopravních nehod byli v 98 případech cyklisté – muži. Čtyři cyklisté při letošních dopravních nehodách zemřeli, 18 jich utrpělo těžké zranění a 107 cyklistů bylo zraněno lehce. V loňském roce zemřelo na silnicích Vysočiny šest cyklistů, 20 se jich zranilo těžce a 96 lehce. Nejvíce dopravních nehod cyklistů šetří policisté tradičně v období letních prázdnin.
                                                            
Cyklisté jsou jedni z nejohroženějších účastníků silničního provozu. V případě dopravní nehody dochází v naprosté většině případů ke zranění cyklisty. Ten totiž, na rozdíl od řidiče osobního nebo nákladního vozidla, není chráněn karoserií vozidla ani žádným jiným bezpečnostním prvkem. Jediné, čím cyklista může přispět ke své bezpečnosti, je svou opatrností, důsledným dodržováním pravidel silničního provozu a svým oblečením. Podle zákona je cyklista, který je mladší osmnácti let, povinen použít za jízdy ochrannou přilbu. Přilba je to jediné, co v případě pádu na komunikaci nebo při střetu s jiným vozidlem, chrání cyklistovi hlavu a v mnoha případech již přilba zachránila svému uživateli život. Při šetření tragických dopravních nehod policisté zjistili, že ze čtyř zemřelých cyklistů tři z nich neměli na hlavě ochrannou přilbu. Je vhodné používat přilbu i tehdy, pokud je cyklistovi více jak osmnáct let.
 
Riziko dopravní nehody lze také snížit správným vybavením a dobrým technickým stavem jízdního kola. Cyklisté si musí uvědomit, že je musí být v silničním provozu dobře vidět. Policisté proto v rámci výkonu služby kontrolují povinnou výbavu jízdních kol. Funkční brzdy na jízdním kole musí být samozřejmostí. Policisté se často setkávají s jízdními koly, která nejsou vybavena odrazkami a v případě snížené viditelnosti ani předepsaným osvětlením. Tito cyklisté zbytečně hazardují se svým zdravím.
 
Při dopravních kontrolách nebo při šetření dopravních nehod se policisté také setkávají s cyklisty, kteří jsou pod vlivem alkoholu. Ti si neuvědomují si, že cyklista je řidič nemotorového vozidla, které nesmí řídit pod vlivem alkoholu. Cyklistovi může být za tento přestupek uložena ve správním řízení pokuta až do výše 50.000 korun. Od začátku roku policisté zjistili, že 30 cyklistů, kteří byli účastníky dopravních nehod, bylo pod vlivem alkoholu. V období prázdnin pak mělo pozitivní dechovou zkoušku při dopravní nehodě 17 cyklistů.
 
Vzhledem k tomu, že cyklisté jezdí v silničním provozu i v podzimních měsících, kdy je zejména ráno a vpodvečer snížená viditelnost, objevují se časté mlhy, je důležité, by dbali na správné osvětlení jízdního kola a k jízdě také zvolili vhodné oblečení nejlépe s reflexními prvky, aby byli na silnici zřetelně vidět.
  
Souhrn tragických nehod cyklistů v roce 2013 v Kraji Vysočina:
Jihlavsko:
V pátek 26. července došlo na silnici II/602 v katastru obce Vysoké Studnice k tragické dopravní nehodě. Kolem půl deváté večer zde došlo ke střetu sedmnáctiletého cyklisty s dosud neustanoveným vozidlem, jehož řidič po střetu s cyklistou z místa nehody ujel. Cyklista po střetu upadl do příkopu, kde na následky zranění zemřel. Jeho tělo pak nalezl náhodný kolemjdoucí, který na místo zavolal záchrannou službu a policii. Dopravní nehodu policisté dále vyšetřují.
 
Třebíčsko:
V sobotu 1. června večer krátce po dvacáté hodině došlo na silnici II/140 mezi obcemi Čechočovice a Stařeč k dopravní nehodě dvou cyklistů.  Cyklisté – šestadvacetiletá žena a jednatřicetiletý muž – jeli po silnici na jízdních kolech vedle sebe. Cyklistka do cyklisty narazila a následně oba upadli na vozovku. Při pádu došlo k lehkému zranění cyklisty, který byl převezen k ošetření do nemocnice v Třebíči.  Cyklistka při nehodě utrpěla těžké zranění a byla převezena do nemocnice v Brně – Bohunicích, kde později na následky svých zranění zemřela.  Policisté provedli u cyklisty dechovou zkoušku s pozitivním výsledkem. U cyklistky nebylo možno dechovou zkoušku vzhledem ke zranění provést, byl u ní proveden odběr krve ke zjištění množství alkoholu v krvi.
V neděli 28. července došlo k tragické nehodě v obci Koněšín. Kolem 03:30 hodin zde na místní komunikaci havaroval na jízdním kole dvaašedesátiletý muž. Při jízdě z mírného kopce najel vpravo mimo komunikaci a zde narazil do betonového schodku. Upadl na silnici a na následky zranění zemřel
 
Žďársko:
V pondělí 20. května došlo k tragické dopravní nehodě na ulici Jihlavská ve Žďáru nad Sázavou. Kolem 09:20 hodin se zde střetl cyklista s osobním vozidlem Škoda Yetti s připojeným obytným přívěsem. Po střetu došlo k pádu devětaosmdesátiletého cyklisty na komunikaci. Při pádu utrpěl cyklista zranění, kterým na místě podlehl.
 
Statistika dopravních nehod cyklistů v období od 1. ledna do 14. října 2013

Čtěte dále:   Opilý řidič v Humpolci najel do garáže, dveře ale byly zavřené

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Muži "A" v Jihlavě neuspěli.

Út Říj 22 , 2013
Muži „A“ národní házené Humpolce poprvé v sezóně cestovali na hřiště soupeře. V Jihlavě nestačili na tradičního soupeře, když se jim nedařilo zejména v útočné činnosti. Poslední dva podzimní zápasy čekají muže „A“ na Slovácku. Čtěte dále:   Na D1 začal platit zákaz předjíždění kamionů. Policie hned zahájila kontroly

You May Like

Témata