Různé úhly pohledů – vernisáž výstavy, přednáška a koncert

Závod 01 Vás srdečně zve na závěrečný tématický večer, který se zaměří na tradici lnářství v Humpolci a historii prostoru bývalého podniku Českomoravský len. V sobotu 24. května od 19 hod proběhne vernisáž výstavy, přednáška a koncert.

Poslední výstava nazvaná "různé úhly pohledu" v bývalé kanceláři ČML oživí vzpomínky a připomene minulost tohoto místa. Výstava mapuje vytváření "osobního archivu" na základě spolupráce s pamětníky. Ukazuje, jak se individuální vzpomínky na minulost mohou rozcházet, vylučovat, překrývat a nebo i shodovat. "Výstavní prostor" zaplní několik objektů – replik původního vybavení a site-specific instalace, jenž vznikla na základě výpovědí čtyř žen, které v kanceláří společně několik let pracovaly jako mzdové účetní…Jak jsou jejich vzpomínky srozumitelné pro naší generaci? Jak se každá z nich dívá na společnou minulost? V čem je tento až detektivní způsob pátrání po naší minulosti jiný než objektivní historie, kterou vyčteme v knihách a učíme se ji ve škole?

Vyprávění našich rodičů a prarodičů nám pomáhá vytvořit si určitý obraz o jejich minulosti, která je i naší minulostí, jenž nás ovlivnila a formovala. Je jedním z nástrojů pochopení nás samotných, ale i společnosti, ve které žijeme. Kurátorským záměrem všech výstav v Závodu 01 bylo propojovat současné formy umění s jinými obory a ukázat, čím vším může být umění inspirováno…Proto jsme nyní přizvaly Pavla Holuba, který se zabývá historickými archivy a tématicky tak koresponduje s výtvarnými principy autorky. Připravil přednášku nazvanou „Zpracování lnu na Humpolecku ve 20. století pohledem dokumentů a lidí“. Prostudoval různé dokumenty v archivech, které nám dávají zprávy o lnářských počátcích v Humpolci, ale i o vzniku a vývoji podniku ČML a o různých dalších zajímavostech. Přesvědčíme se, že archiv nejsou jen holá fakta, ale často nás může pobavit veselými záznamy.

Na vernisáži zahraje lokální kapela Pátrači.

Čtěte dále:   Příběh z parkoviště

Celý projekt měl ambici ukázat, že bychom měli objevovat zapomenutá místa ve městě a připomínat si naší společnou minulost. Chtěly jsme ukázat, že i zdánlivě "mrtvá" místa ve městě mají svůj potenciál a lze je znovu využívat, místo abychom expandovali do krajiny a zastavovali louky a pole.

Těšíme se na viděnou.

Za závod 01 Iveta a Monika Čermákovy

Závod 01, Lnářská 499, Humpolec


Vstup přes vrátnici, do prvního patra, kancelář na konci chodby.

Více informací na tel.: 777 740 475 nebo webu: www.arte3ko.cz/lab

Apohledyruzne.jpg

rozhovor s Ivetou Č. najdete zde:

http://www.humpolak.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=7217&mode=&order=0&thold=0

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

***Amundsen párty*** v Humpolci

Čt Kvě 22 , 2014
Páteční ovocná chuť Amundsen, v humpoleckém baru Dance club Miami. Míchané drinky za super cenu. Hraje DJ Pája a vstup jako vždy ZDARMA. Čtěte dále:   Drobné navýšení? Co vy na to?

You May Like

Témata